Denník N

Americký sen: škole zarobil milión, pozval ho aj Obama

White House/Peter Souza
White House/Peter Souza

Odhodlaná riaditeľka, vďačný chlapec z problémovej štvrte a fotograf s miliónmi fanúšikov. To sú hlavné postavy megaúspešného príbehu, ktorý vznikol na sociálnych sieťach.

Ak by na seba v ten januárový deň nenatrafili, vedelo by o ňom a o príbehu jeho školy len veľmi málo ľudí. Keď však 13-ročný Vidal Chastanet stretol fotografa Brandona Stantona, zrodil sa jeden z najkrajších príbehov Stantonovho populárneho blogu Humans of New York.

Ten sledujú milióny ľudí z celého sveta. Vrátane amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý neskôr tri hlavné postavy celého príbehu – Stantona, Vidala a jeho obľúbenú riaditeľku Nadiu Lopez – pozval do Bieleho domu.

Záleží jej na všetkých

Brandon Stanton začal „ľudí New Yorku“ fotografovať v roku 2010.

Najskôr ako amatérsky fotograf. Fotky uverejňoval na svojom facebookovom profile. Dnes jeho stránku Humans of New York sleduje viac ako 12 miliónov ľudí z celého sveta, vydal úspešnú knihu fotografií a minulé leto na pozvanie OSN fotografoval ľudí v krajinách postihnutých konfliktom.

Jeho blog začali napodobňovať ľudia z celého sveta, podobnú stránku už má aj Bratislava. Pôvodný fotoblog je populárny preto, lebo sa fotograf s ľuďmi počas fotenia aj rozpráva. Ich príbehy potom na Facebooku väčšinou pripojí k fotografiám.

Keď sa Stanton v januári túlal po uliciach Brooklynu, narazil na malého chlapca z problémovej štvrte Brownsville.

„Kto tu žije, už sa veľa vecí nebojí. Mal som deväť rokov, keď som videl, ako človeka zhodili zo strechy z budovy oproti,“ povedal Stantonovi Vidal Chastanet, ktorý v štvrti žije celý život. Keď sa ho fotograf spýtal, kto jeho život najviac ovplyvnil, začal chlapec hovoriť o svojej riaditeľke.

„Povedala nám, že vo väzení vznikne nová cela zakaždým, keď niekto prestane chodiť do školy. Raz nás rad za radom nechala postaviť a každému žiakovi povedala, že na ňom záleží,“ prezradil Vidal, ktorého príbeh mal na Facebooku veľký úspech.

 

O pár dni neskôr sa preto Stanton stretol s riaditeľkou verejnej školy Motts Hall Bridges Academy Nadiou Lopez, ktorú chlapec označil za svoj vzor.

Bez budúcnosti

Brownsville je štvrť v newyorskom Brooklyne, ktorá má dlhodobo veľmi zlú povesť, najmä pre vysokú kriminalitu.

Pôvodne to bola židovská štvrť, no dnes v nej žijú – často v sociálnych bytoch – prevažne chudobní Afroameričania. Narodil sa tu napríklad známy moderátor Larry King či kontroverzný boxer Mike Tyson.

„Budovy u nás sú špinavé. Niektorí ľudia v okolí nie sú práve vľúdni. Keď sa človek pozerá okolo seba a vidí veľa zlých vecí, nemôže si pomôcť a cíti sa ako súčasť toho všetkého – ako aj on sám bol zlý,“ povedal o svojej štvrti Vidal.

Ľudia v Brownsville často žijú bez perspektívy lepšieho života. Zmeniť sa to pokúša Nadia Lopez, ktorá školu v Brownsville založila v roku 2010.

„V tejto štvrti sa od detí veľa neočakáva. Práve preto v našej škole nastavujeme očakávania veľmi vysoko,“ povedala Lopez počas prvého rozhovoru so Stantonom.

„Pre deti môže byť veľmi náročné snívať o niečom, čo nepoznajú. Chcem, aby každý žiak, ktorý študuje na tejto škole, vedel, že môže ísť hocikam a že tam zapadne,“ vysvetlila Lopez svoju filozofiu. Potiahnuť deti zo sociálne slabých rodín sa snažia aj jej kolegovia.

Megaúspešná zbierka a fanúšik Obama

Keď sa Stanton rozprával s riaditeľkou, dostali nápad vytvoriť verejnú zbierku. Pôvodným cieľom bolo vyzbierať 100-tisíc dolárov. Tak by každý šiestak, ktorý v priebehu najbližších troch rokov nastúpi do školy, dostal šancu nazrieť na Harvardovu univerzitu.

Zbierka sa začala 22. januára. Keď sa o dvadsať dní skončila, mala škola v chudobnej štvrti na účte vyše 1,4 milióna dolárov od viac ako 51-tisíc darcov. Okrem výletov do Harvardu tak bude škola schopná spustiť letné programy a poskytnúť štipendiá svojim absolventom.

To všetko pre príbeh chlapca na populárnom blogu. Ten si napokon všimol aj americký prezident Barack Obama a do Bieleho domu pozval chlapca spolu s riaditeľkou Lopez a fotografom Stantonom.

 

„Existuje veľa ľudí, ktorí chcú radiť a pomáhať ľudom, čo sa snažia spraviť dobrú vec. Takže stretneš veľa ľudí, ktorí sa ti budú snažiť pomôcť. Nikdy to neodmietni a vždy buď ochotný zvážiť ich slová,“ poradil Obama chlapcovi z chudobnej štvrte.

Keď sa neskôr Stanton spýtal malého Vidala, čo je jeho najväčším úspechom, odpovedal bez zaváhania: „Že som spropagoval našu školu.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie