Denník N

Rozprávka cez Železnú oponu

Zatkli ho na hraniciach, tak dcére príbeh kreslil a posielal.

Vydavateľ Peter Chalupa sa nikdy zvlášť netrápil tým, ako – a či vôbec – sa knihy pod jeho značkou Petrus predávajú. On jednoducho nevníma knižky ako tovar, hoci mu to mnohí radia, a celkovo dnes vládne taký trend. Keďže ho trocha poznám osobne, podozrievam ho, že by ich najradšej rozdával. Našiel si iný spôsob živobytia a vydáva najmä knižné artefakty pre vlastnú a, našťastie, aj našu radosť. Môžete sa sporiť, či ide o správny prístup, ale jeho postoj zaručene nezmeníte.

Nezabudnuteľné sú jeho edičné počiny ako legendárny reportér Bruce Chatwin prvýkrát v slovenčine alebo Belého Peterburg v prvotriednom preklade Evy Maliti-Fraňovej. A, samozrejme, kultový čínsky historický román Sen o červenom pavilóne od Cchao Süečchin. Dalo by sa pokračovať, dobrých titulov vydal veľa.

weiner kral pribehy kocura mineta

Za svoju srdcovku považuje výtvarné monografie. Zmienim aspoň najnovšiu o polozabudnutej Viere Kraicovej, o ktorej by sa vo väčších kultúrach už dávno učilo na školách. Takto ide o tajný tip pre fajnšmekrov východoeurópskej abstrakcie. Predpokladám, že širšieho uznania sa dočká, až keď si ju všimnú v zahraničí.

Pri práci na prvej veľkej monografii venovanej Imrovi Weinerovi-Kráľovi objavil Chalupa nezvyčajné listy určené maliarovej dcére Elise. Weiner-Kráľ, židovský rodák z Považskej Bystrice, vyštudoval vo Francúzsku a v Nemecku, kde si na umeleckej scéne urobil dobré meno. V nevhodnej chvíli sa však ocitol na nesprávnej strane Železnej opony, ktorá nemilosrdne rozdelila mnohé rodiny. Za pokus o ilegálne prekročenie hraníc skončil vo väzení. Dcérku dlhé roky nevidel, a tak jej, zdrvený rozhodnutím stalinského súdu, posielal aspoň listy na pokračovanie.

Príbehy kocúra Mineta nie sú klasické rozprávky, no krajšiu detskú knihu toho roku nekúpite. Nadrealistické postupy prirodzene oslovujú detskú obrazotvornosť. Surrealisti milovali oživovať fantázie strateného detstva. Okolnosti autora nútili k textovej skratke, preto príbeh kocúra a jeho zvieracích priateľov rozpráva najmä pestrými obrazmi aj umením koláže.

Mám odskúšané, pre deti je to veľká zábava. No ako dospelý som cítil zimomriavky, keď som si predstavil historické okolnosti vzniku knižky. Len zvrátený mocenský systém nedovolí otcovi čítať pred spaním vlastnej dcére.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie