Denník N

Smer už má polčas rozpadu za sebou

Robert Kaliňák bol považovaný za nástupcu Roberta Fica. Kauza Bašternák však jeho kariéru následníka trónu pochovala, aj keď o funkciu teraz nepríde.

Autor je politológ

Hoci na Slovensku azda niet kauzy, ktorá by po čase nevyhnila, niektoré z nich predsa len zanechali stopy na voličských preferenciách. Vedeli by o tom čosi povedať aktéri Gorily, škandálu s teplým vzduchom a možno by s diskusným príspevkom mohol vystúpiť aj pán z penziónu Elektra. Jedine Sasanka sa zatiaľ akosi vymyká slovenskej tradícii.

Podobnou optikou ako na Gorilu treba nazerať aj na okolnosti spojené s kauzou Bašternák. Ktorýkoľvek poctivý študent práva by načrtnutý problém vedel razom vyriešiť, nebyť podmienok, ktoré sú na Slovensku nastavené od bačovania Vladimíra Mečiara.

Takže či je leto alebo jeseň, či sa pred komplexom Bonaparte koná opozičná párty alebo nie, s Nedvědom či bez neho, z kauzy Bašternák nič nebude. Aj tento prípad má totiž ambíciu, bez ohľadu na mieru svojej obludnosti, vyhniť podobne ako tie ostatné. Napokon, kto by si už len vedel predstaviť ministra vnútra stáť pred súdom v pozícii obvineného? Na Slovensku úplná fantazmagória.

Stopy zostanú

Pesimizmu však netreba prepadať. Kauza Bašternák predsa len niekde zanechá stopy. Ak nie v učebniciach kriminalistiky, aspoň v štruktúrach Smeru, takže aj Paškovej škodoradosti sa učiní zadosť.

O nikom inom sa totiž v spojitosti s potenciálnou výmenou predsedu Smeru nehovorilo tak intenzívne ako práve o Robertovi Kaliňákovi. Žiadny Paška, Maďarič alebo Pellegrini, ale jedine ten navonok žoviálny „sympaťák“ mal predispozície nazbierať dostatok voličských percent na to, aby si Smer udržal pozíciu relevantnej strany s koaličným potenciálom a jeho akcionárom zostal vplyv na šafárenie s verejnými zdrojmi.

Lenže aféra Bašternák obdobné úvahy stopla. Kaliňák na čele Smeru by mal po tomto škandále voličský potenciál na úrovni Jána Figeľa alebo Pavla Freša. Smer sa pritom dlho javil ako strana s predpokladom prežitia svojich otcov zakladateľov. V regiónoch bol dobre ukotvený, strana nikdy nemala problém postaviť v župných (s výnimkou dvoch-troch krajov) alebo komunálnych voľbách víťazného kandidáta. Tam, kde SaS alebo OĽaNO pre svoju personálnu vyprázdnenosť voľby vynechávali, Smer valcoval. S výnimkou maďarského juhu bol všade relevantný aktér. Ak nepostavil vlastných kandidátov, spravidla podporil tých víťazných.

Najväčšou slabinou Smeru však je jeho oligarchická vnútrostranícka štruktúra s dominantným vodcom. Privilegované postavenie otcov zakladateľov, kde členská základňa hrala len druhé husle, bolo dokonca ukotvené v prvých stanovách. Neskôr svoje vnútrostranícke predpisy Smer upravil, ale iba na papieri. Výsostná pozícia vybraných členov, akýchsi majiteľov či akcionárov strany, zostala nepísaným pravidlom.

Mŕtvola

Robert Fico možno dlho veril, že Smer sa osudu HZDS vyhne. Fico zrejme netrpel takou vysokou mierou chorobnej podozrievavosti, ako jeho bývalý koaličný partner. Zatiaľ čo Mečiar schopných spolupracovníkov považoval za nepriateľov a nik­dy nenaznačil, kto bude jeho nasledovníkom, v Smere bol za nástupcu predsedu Fica považovaný vždy Robert Kaliňák.

Škandály sa ministrovi vnútra nevyhýbali. Lenže zakaždým sa z nich vedel elegantne vyvliecť. Až do kauzy Bašternák. Dnes je Kaliňák na svojom poste len vďaka vynikajúcim vzťahom s predsedom vlády a dominancii bratislavskej kliky v straníckej štruktúre, kde má minister vnútra dominantné miesto.

Nikto však už nemôže počítať s Kaliňákom ako prirodzeným straníckym nástupcom Fica. Ani v Smere si totiž nemôžu dovoliť podporovať na čele človeka, kvôli ktorému dokáže v iných prípadoch impotentná opozícia zmobilizovať spravidla apatickú občiansku spoločnosť.

Vyzerá to tak, že napriek snahe história sa na Slovensku bude opakovať aj v prípade Smeru. Dominantná strana s niekdajším potenciálom zmobilizovať tretinu voličov upadá. Úpadku napomáha, že bývalí voliči Smeru so sympatiami k autoritárskym vodcom s minimálnym zmyslom pre princípy demokratického poriadku majú alternatívu. A nielen jednu.

Ak v minulosti húfne odchádzali od SNS pre jej vulgárneho predsedu, nový šéf nacionalistov im poskytuje náhradu za už okukaného Fica a škandálmi oblepeného Kaliňáka. Navyše konkurencia sa rozrástla aj o krasorečníka z Banskej Bystrice. Aj on predsa chce riešiť zložité problémy jednoduchými spôsobmi. V súlade s rétorikou toho mladého muža spred takmer dvoch desaťročí, ktorý neskôr vyrástol do funkcie predsedu vlády.

Polčas rozpadu má Smer dávno za sebou. V správnom okamihu totiž neodhadol, kedy je potrebné vybrať náhradníka za Fica a uviesť ho do funkcie.

V etablovaných demokra­ciách politici odchádzajú vo chvíli prvej dôležitej prehry. Tá totiž predurčuje nasledujúci politický vývoj. V prípade Roberta Fica to mohli byť prezidentské voľby, keď dostal k.o. od Andreja Kisku, alebo ostatné parlamentné voľby, ktoré potvrdili úpadok Smeru. Lenže Smer ostal stranou jedného muža a jeho jediný možný náhradník nadobudol atribút politickej mŕtvoly.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Komentáre

Teraz najčítanejšie