Denník N

Muž, ktorý pomohol vyrobiť Trumpa, to dnes trpko ľutuje. Miliardár sa mu vyhráža

Donald Trump a jeho ghostwriter. Foto – TASR/AP
Donald Trump a jeho ghostwriter. Foto – TASR/AP

Ghostwriter životopisnej knihy Donalda Trumpa sa obáva možnosti, že by sa miliardár mohol stať americkým prezidentom.

V roku 1985 bol Tony Schwartz jedným z najuznávanejších magazínových novinárov svojej generácie v Spojených štátoch. V tom čase napísal článok o vtedy mimo New Yorku neznámom podnikateľovi s realitami Donaldovi Trumpovi.

Opísal ho ako nie príliš bystrého, ale zato drsného podnikateľa, ktorý sa pokúšal vyhnať z bytového domu, čo kúpil, nájomníkov platiacich regulované nájomné. Neštítil sa ničoho, dokonca chcel do domu nasťahovať bezdomovcov, aby odtiaľ nájomníkov vypudili.

Článok sprevádzali nelichotivé fotografie narcistického Trumpa. Napriek všetkému sa Trumpovi článok páčil, vyvesil si ho na stenu a všade vyhlasoval, že je rád, že o ňom všetci čítajú. Trump je, zdá sa, presvedčený o tom, že aj zlá reklama je reklama.

Keď sa objavili informácie o tom, že jeho manželka skopírovala časť prejavu Michelle Obamovej, tvrdil to isté.

Dr. Frankenstein

Schwartz bol podľa svojej rozsiahlej spovede v najnovšom vydaní časopisu New Yorker veľmi prekvapený, keď ho Trump požiadal, aby spolu s ním napísal jeho životopis. Hoci pochádzal z prominentnej rodiny a absolvoval elitné školy, nikdy nebol boháčom ako mnohí obyvatelia Manhattanu. Chcel tam však zostať bývať, a keď jeho žena otehotnela a čakala druhé dieťa, strach z toho, ako zabezpečí rodinu, ho dotlačil k podpisu zmluvy, čo neskôr opakovane oľutoval.

„Tony je ten, kto stvoril Trumpa. On je doktor Frankenstein,“ povedal o jeho rozhodnutí bývalý editor Schwartzovej domovskej redakcie, časopisu New York, Edward Kosner.

Kniha The Art of the Deal, ktorá vyšla aj v českom preklade, bola trhákom. Takmer rok sa držala v rebríčku bestsellerov denníka New York Times, z toho 13 týždňov bola na prvom mieste. Schwartz a Trump si rovným dielom rozdelili polmiliónový preddavok a niekoľko ďalších miliónov za predaj.

Hoci Trump nielen podľa Schwartza, ale aj podľa šéfa vydavateľstva Random House Howarda Kaminského nenapísal do knihy ani riadok, tvári sa, že on bol jej hlavným autorom, a povedal, že po Biblii je jeho najobľúbenejšou knihou. Trump nie je príliš veľký čitateľ. Schwartz tvrdí, že ho nikdy nevidel čítať knihy, žiadne nenašiel ani na jeho pracovnom stole či v domácnosti.

Klamár, škôlkar, egocentrik

To je len jedna z vecí, ktoré Schwartza na Trumpovi vyrušujú a o ktorých sa rozhodol verejne prehovoriť, za čo už dostal výhražný list od poradcu prezidentského kandidáta Jasona D. Greenblatta. Ten od neho žiada, aby vrátil všetky peniaze, čo zarobil na knihe. „Očakával som, že na mňa zaútočí, pretože to je presne to, čo robí,“ povedal Schwartz, ktorý so žurnalistikou už dávno skončil.

Oveľa viac ako Trumpových vyhrážok sa však obáva toho, čo by bolo, ak by sa miliardár stal prezidentom. Schwartz ho opisuje ako človeka, ktorý bezostyšne klame a svojim lžiam aj verí (jeho obľúbenou frázou je: „Je to lož, ale koho to trápi?“), okrem moci a peňazí ho nič iné nezaujíma, neznesie, aby niekto spochybňoval obraz, čo o sebe vytvoril, a nie je schopný sústrediť sa dlhšie ako škôlkar.

To všetko podľa Schwartza diskvalifikuje Trumpa ako prezidenta, hlavne v kritických chvíľach. Trump je podľa neho ignorant, povrchný človek, ktorý nemá žiadnych priateľov a ľudí len využíva. Vo svojej knihe napríklad Trump napísal o svojom vtedajšom osobnom právnikovi Royovi Cohnovi, že ide o oddaného človeka a veľmi si ho váži.

Keď Cohn, ktorý zatajoval svoju homosexualitu, ochorel na AIDS, Trump sa k nemu obrátil chrbtom. „Donald je muž transakcií – bolo to o tom, čo kto pre neho môže urobiť,“ povedal Schwartz.

Schwartz oľutoval, že spolupracoval s Trumpom. Krátko po napísaní knihy cítil prázdnotu a potrebu robiť niečo zmysluplné. Tento rok sa rozhodol honoráre za knihu darovať charite. Vie, že ho to už nespasí. „Budem s tým žiť do konca života,“ priznáva.

Na otázku, ako by dnes pomenoval Trumpovu autobiografiu, odpovedá výstižne. „Volala by sa Sociopat.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie