Denník N

Sú ruskí športovci obeťami kolektívnej viny?

Ilustračné foto – TASR /AP
Ilustračné foto – TASR /AP

Na olympiáde nie ste ako jedinec, ale ako zástupca štátu a zväzu. Ak potrestajú ich, ste postihnutý aj vy.

[Ako dopujú ruskí olympionici – kniha od Denníka N.]

Princíp kolektívnej viny je v každom právnom štáte neprijateľný. Rusko a ruskí atléti definitívne vylúčení z olympiády v Riu tvrdia, že rozhodnutie Medzinárodnej asociácie atletických federácií a Medzinárodného olympijského výboru sa zakladá práve na princípe kolektívnej viny, čo je nespravodlivé a neprípustné.

Športový arbitrážny súd v Lausanne ich námietky odmietol a vylúčenie ruských športovcov z olympiády odobril. Tým pravdepodobne prispel k tomu, že MOV budúci týždeň rozhodne o vylúčení takmer všetkých ruských športovcov. Výnimku dostanú len tí, čo spolupracovali pri odhaľovaní štátom organizovaného dopingu alebo dlhodobo žijú a pôsobia v zahraničí a ich dopingové kontroly majú roky na starosti dôveryhodnejšie inštitúcie, než sú tie ruské.

Ruskí športovci môžu časom uspieť na inom medzinárodnom súde, ktorý sa im poradí presvedčiť, že sa stali obeťou kolektívnej viny. Ak áno, bude to pre olympijské hnutie obrovská blamáž. Najmä preto asi rozhodovanie o zákaze pre Rusov trvalo tak dlho. Z právneho hľadiska ide skutočne o ošemetnú vec – ani experti sa nedokážu zhodnúť na správnom riešení a ani na tom, či bol v tomto prípade princíp kolektívnej viny skutočne uplatnený.

V medzinárodných vzťahoch a vo vzťahoch inštitúcií je to totiž trochu zložitejšie. Ich aktérmi sú obvykle kolektívy ľudí vystupujúce vo forme štátov či organizácií. Medzinárodná asociácia atletických federácií ani MOV nerozhodli o tom, že sa olympiády nesmie zúčastniť nejaká skupina jednotlivcov, ani o vylúčení všetkých Rusov na etnickom základe.

V tomto prípade rozhodli o vylúčení konkrétnej organizácie – ruskej atletickej federácie. V budúcnosti budú tiež rozhodovať o organizáciách, ďalších športových zväzoch, prípadne o ruskom štáte, ktorí všetci dokázateľne nedodržiavali pravidlá olympijského hnutia a nesnažili sa ani zjednať nápravu.

Ak niekto z ruských športovcov naozaj nedopoval, má smolu, že sa olympiády nemôže zúčastniť ako jednotlivec. Zastupuje na nej štát a ruské športové zväzy, ktorých musí byť členom. Ak je postihnutá organizácia, je logicky postihnutý aj on. Je to podobné, ako keď na štát uvalia medzinárodné sankcie – postihnú všetkých jeho obyvateľov vrátane tých, čo za potrestanú štátnu politiku nemôžu.

Je sporné, či v tomto prípade ide o princíp kolektívnej viny. Nie je to najlepšie riešenie, takto však medzinárodná spolupráca funguje. Bez toho by neboli možné nielen sankcie proti štátom, nemohli by fungovať ani medzinárodné organizácie vrátane Európskej únie. Nedokázali by jednoducho svoje členské organizácie/štáty prinútiť dodržiavať spoločné pravidlá.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Doping v Rusku

OH Rio 2016

Komentáre, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie