Denník N

Páni novinári, nešírte, prosím, blbú náladu

My sa snažíme vzorne si plniť úlohy opozície a robíme to z presvedčenia. Azda nás nebude demokratická tlač za to kameňovať.

Autor je podpredsedom SaS

Existujú ľudia, ktorí nie sú nikdy s ničím spokojní. Vždy im niečo prekáža, nikdy nie sú veci presne podľa ich gusta a vkusu. Jedlo je trochu presolené, polievka by mohla byť o trošku teplejšia, nohavice trochu dlhšie alebo kratšie, ružová menej ružová a modrá viac modrá…

Musím s uznaním povedať, že tak ako v mnohých podobných prípadoch, médiá (prednostne Denník N a Trend) odviedli v smeráckej megakauze, týkajúcej sa Bašternákovcov, dobrú prácu. Buď prichádzali s novými odhaleniami alebo plasticky a zrozumiteľne popisovali odhalenia naše.

Mnohí redaktori nedali a nedávajú Kaliňákovi, Ficovi, Glváčovi dýchať a presne aj pomenúvajú poľutovaniahodné konanie ich spojencov – Procházku, Bugára, Žitňanskej, Šebeja, Kresáka…

Je to vysiľujúci zápas, veľmi vysiľujúci a ešte sa zďaleka neskončil. No z niektorých aktuálnych komentárov mám dojem, že vysilení sú najmä ich autori a zrejme ani nevedia, ako sa dostali na pozície, kde by sa nikdy nechceli ocitnúť.

Protesty pokračujú ďalej

Na rokovaní Opozičnej rady sme prijali rozhodnutie pokračovať v pondelkových protestoch pred Bonaparte v Bratislave a vo všetkých krajských mestách. Je to naša reakcia na zmarenie júlovej parlamentnej schôdze na odvolanie Roberta Kaliňáka a Roberta Fica, ktorého sa dopustil koaličný obrnený transportér. Slovom, nechcú nám dovoliť hovoriť v parlamente, budeme hovoriť na námestiach a v uliciach. Presný rozpis protestov je tu.

Áno – je pravda, že počet ľudí na protestoch mierne klesá. Už som to povedal, je to vysiľujúci zápas a navyše leto, prázdniny, dovolenky… Lenže podstatné je to, že bojujeme za správnu vec, aby odišiel skorumpovaný minister vnútra. A práve vďaka týmto protestom táto kruciálna téma vo verejnosti žije. Nejde tu len o interakcie s ľuďmi priamo na mítingu, ale aj následné informovanie o ňom prostredníctvom médií. Takéto „udržiavanie ohňa“ až do septembra má svoj zmysel. Veľký zmysel.

Nevôľa niektorých novinárov

Naše rozhodnutie sa stretlo s kritikou a dokonca niekedy až so zosmiešňovaním niektorých politických komentátorov. Dôkazov je dosť, napríklad:

Karol Lovaš nenechal na nás nitku suchú. Nazval nás blchami, píše o trápnych cirkusových vystúpeniach, píše o nás ako o nepríjemnom hmyze. O Kaliňákovi, Bašternákovi, Ficovi ani slovo odsúdenia – chcem veriť, že len nedopatrením na nich zabudol a že ich zlodejiny neschvaľuje.

Aj Peter Schutz nám naložil, aj keď evidentne menej ako Lovaš. Píše o fiasku pred Bonaparte, „kde prišlo zopár sto účastníkov“ (nekorektné, nie je to pravda), o organizačnom diletantizme. Píše o potrebe presvedčivejších lídrov (ak by poradil, kde ich vziať, radi ich priberieme a aj miesto na tribúne im uvoľníme). Petrovi Schutzovi však slúži ku cti, že nech píše čokoľvek, aj kritiku opozície, nikdy nezabudne pomenovať podvodníkov zo Smeru a ich kolaborantov.

Dag Daniš bol miernejší. Ale aj jeho teoretizovanie varí z hypotéz a odkláňa pozornosť od podstaty. Protesty majú podľa Daniša predpoklad lepšie organizovať strany, čo majú veľa členov. Naozaj? Tak na protesty môžeme pokojne zabudnúť, lebo stranícke tričká od roku 1989 nie sú už v móde. Aj tie najväčšie ponovembrové strany z hľadiska počtu členov sú len marginálne zoskupenia. Ak by napríklad smeráci nezvážali ľudí autobusmi a nerozdávali lukratívne dary, nepríde im na ich mítingy ani noha, ale to nie je teraz to podstatné. Na „kešu“ Kaliho a skupinu okolo neho „zabudol“ v komentári aj on.

Korunu všetkému nasadil Tomáš Ferenčák, ktorý kritizuje protesty preto, lebo pokiaľ sa bude protestovať, Kaliňák vraj určite neskončí, lebo by Smer priznal svoju chybu a voliči Smeru by to pochopili ako priznanie viny a podozrenia. Preto navrhuje neprotestovať (!). Inými slovami, chudák Kaliňák, aj by abdikoval, takú radosť opozícii však neurobí. Pánovi komentátorovi asi uniklo, čo je následok a čo príčina. Poviem mu to teda ja: Protesty sú reakciou na Kaliňákove zotrvávanie vo funkcii a Ficovu neochotu odísť z bytu človeka, ktorý mohol spáchať vážne daňové podvody a vyhýba sa riadnemu vyšetrovaniu práve preto, že je vo funkcii Kaliňák a v jeho byte trčí predseda vlády. Stačí takto?

Som presvedčený, že ani jeden z týchto kritikov nepodporuje lotrovsto a la „KaliBašternák“. Napriek tomu začali písať tak, ako začali. Len preto, že niečo napísať musia a o tom, že štátu vládne mafia, už napísali ikskrát?

Veď OĽaNO-NOVA a SaS nie sú alternatíva

Existujú ľudia, ktorí nie sú nikdy s ničím spokojní. Vždy im niečo prekáža, nikdy nie sú veci presne podľa ich gusta a vkusu. Jedlo je trochu presolené, polievka by mohla byť o trošku teplejšia, nohavice trochu dlhšie, alebo kratšie, ružová menej ružová a modrá viac modrá…

– No a Sulík? Musí byť viac európsky. Ale čoby, viac euroskeptický!

– No a Matovič? Musí byť umiernenejší. Ale čoby, oveľa radikálnejší!

– Lipšic? Rozdáva hotdogy a dehonestuje protesty. Ale čoby, k párkom by mal rozdávať aj vlhké obrúsky, veď sme od horčice!

– A Galko? Ach, jaj, hysterický. Ale čoby, práveže málo kričí!

Dobre, beriem. Ako sa vraví, proti gustu žiaden dišputát. Len – prosím, majte všetci na pamäti vrátane žurnalistov, že SaS ani OĽaNO teraz nevolíte. Ba dokonca nemusíte ich voliť ani v najbližších voľbách, možno budete mať inú alternatívu – môžu napríklad vzniknúť nové strany, ktoré vám budú vyhovovať viac.

No teraz, vážení novinári, blogeri, Slovensko a slušní ľudia v ňom potrebujú vašu pomoc. Potrebujú, aby ste im nehádzali polená pod nohy. Potrebujú, aby ste nevytvárali negatívny obraz o mítingoch a nešírili blbú náladu. Lebo to je presne to, čo teraz Robert Fico, Robert Kaliňák a im podobní životne od vás potrebujú – rozširovanie porazeneckých nálad. Okolnosti sa vyvinuli tak, že protesty organizuje SaS a OĽaNO. Iste, mohol to robiť aj niekto iný, rôzni aktivisti, známe osobnosti, odbory, mimovládky, ale neurobili to. To je skrátka fakt!

My sa snažíme vzorne si plniť úlohy opozície a robíme to z presvedčenia. Azda nás nebude demokratická tlač za to kameňovať.

Vopred vám ďakujem.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie