Denník N

Lajčák sa bránil otázkam o utečencoch, odpovedal novinárovi, nech sa pýta Fica

Šéf diplomacie Miroslav Lajčák absolvoval ťažký rozhovor s novinárskou legendou Timom Sebastianom. Pri otázkach o utečencoch sa dostával do nepríjemných situácií.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák  sa dostal pod ťažkú paľbu tvrdých otázok pre slovenské pozície v otázke kvót, ale aj sankcií Európskej únie voči Rusku.  V rozhovore s Timom Sebastianom, ktorý momentálne pracuje pre Deutsche Welle a v minulosti čelil jeho otázkam americký prezident Bill Clinton alebo prezident Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov.

Novinár, ktorý sa preslávil ostrými rozhovormi na BBC v programe HARDtalk, dostával šéfa slovenskej diplomacie pod tlak najmä v súvislosti s výrokmi premiéra Roberta Fica o utečencoch.

„Spýtajte sa jeho,“ odpovedal počas 26 minút trvajúceho rozhovoru Lajčák, keď dostal opakovane otázku o tom, či neboli predvolebné výroky premiéra o moslimoch diskrimináciou na základe vierovyznania.

„Ako dlho ste žili na Slovensku? Nemôžete hovoriť o tom, čo nepoznáte,“ reagoval zasa Lajčák, keď mu Tim Sebastian vo svojom programe Conflict Zone povedal, že jeho strana s protiutečeneckou predvolebnou rétorikou dala zelenú extrémistickým stranám.

Sebastian od slovenského šéfa diplomacie požadoval konkrétne odpovede aj na tému ruských sankcií, ktoré Lajčák ako diplomat označil za najhoršiu diplomatickú možnosť, alebo na súčasnú situáciu v Turecku.

Prečítajte si pasáž, v ktorej Lajčák vysvetľuje slovenskú pozíciu k utečencom a kvótam:

Robert Fico počas predvolebného mítingu povedal, že Slovensko neprijme jediného moslimského utečenca na základe kvót. To je priama diskriminácia na základe náboženského vyznania.  

Nikdy sme na Slovensku nikomu nezamietli azyl pre jeho náboženské vyznanie.  

Tak potom o čom hovoril?

Spýtajte sa jeho.

Ste súčasťou jeho vlády. Máte kolektívnu zodpovednosť.  

Hovorím vám fakty. Nikto, nikto nebol odmietnutý.

Tiež povedal, že nedovolíte vzniku ucelenej moslimskej komunity. Toto je náboženská diskriminácia.

Musíte to vnímať v kontexte volebnej kampane.

Aký kontext by toto mohol ospravedlniť?

Ľudia sa cítili pod tlakom od európskych inštitúcií, ktoré ich nútili do niečoho, čo bolo nové, a ľudia reagujú strachom. Musíte chápať, že sú krajiny, ktoré boli otvorené iným kultúram storočia, ale sú krajiny, pre ktoré je to niečo nové. Nemôžu nám niečo prikázať z noci na deň. Musí to byť proces, ľudia si musia zvyknúť. Na Slovensku máme skvelý príklad, kedy poskytujeme ubytovanie utečencom, ktorí požiadajú o azyl v Rakúsku. Sú na Slovensku a my sa o nich staráme.

Koľko ich je?  

Viac než 1200. Toto je realita a pomáha to našim ľuďom, aby si zvykli. Takto by sme mali postupovať.

Článok 21 charty základných ľudských práv EÚ tvrdí, „zakazuje sa akákoľvek diskriminácia najmä z dôvodu pohlavia, rasy, farby pleti, etnického alebo sociálneho pôvodu, genetických vlastností, jazyka, náboženstva alebo viery“. Vy ste to podpísali.

Ukážte mi jeden príklad. Povedzte mi jedno meno. Kto bol odmietnutý alebo diskriminovaný na Slovensku?

Ja sa pozerám na vyhlásenia premiéra, ktoré majú diskriminačnú povahu, povedal, že nikdy neurobí rozhodnutie, ktoré by viedlo k vzniku ucelenej moslimskej komunity. Islam nemá miesto na Slovensku. To nie je diskriminácia na základe náboženstva? Tak čo to potom je?

Choďte sa opýtať môjho premiéra, čo tým chcel povedať. Ja vám hovorím…

Vy mu slúžite, máte to vedieť.

Hovorím vám fakty, a môžem hrdo povedať , že nikoho sme neodmietli. Nikdy nebola žiadna diskriminácia na základe náboženstva, alebo na základe niečoho iného v mojej krajine. Bodka.  

Tieto vyhlásenia dali zelenú skupinám, aby vznikli ultrapravicové, extrémistické a protiimigrantské skupiny. Marian Kotleba nazýva Rómov parazitmi.

To je už veľmi divoká konštrukcia. Ako dlho ste žili na Slovensku? Nemôžete hovoriť o tom, čo nepoznáte.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie