Denník N

Rodina, základ filmového príbehu!

Učiteľka, ktorá využíva deti a ich rodičov, rodina, ktorú prenasleduje temná bytosť, aj komplikovaný vzťah matky a dcéry. V kinách pribudli tri filmové novinky.

Učiteľka

Režisérsko-scenáristická dvojica Hřebejk-Jarchovský sa vo filme nakrúcanom na Slovensku opäť vracia do normalizačných čias. V centre konverzačnej drámy o manipulácii, zneužívaní moci, zastrašovaní či vydieraní je obyčajná bratislavská učiteľka, aj keď s výrazne pokriveným charakterom, a nahnevaní rodičia, ktorí sa vzbúria proti jej spôsobu symbiózy so systémom.

Julieta

Vo svojom dvadsiatom celovečernom filme sa Pedro Almodóvar vracia k dráme so ženskými hrdinkami. Hovorí o vzťahu matky a dcéry, ktoré sa po tom, ako sa dvanásť rokov nevideli, náhodne stretnú. Je to príbeh o  nepochopiteľnom vytláčaní ľudí, ktorých milujeme z našich životov, o prekonávaní strachu, odcudzení a odhaľovaní bolestivých tajomstiev. Almodóvar vychádzal z troch častí poviedky Runaway od kanadskej držiteľky Nobelovej ceny za literatúru Alice Munro.

Nezhasínaj!

To, že každý sa za istých okolností bojí tmy, nie je žiadnou novinkou. Tma živí našu predstavivosť, nafukuje obavy, dokresľuje najstrašidelnejšie dojmy. Tma je tiež hlavým spúšťačom hrôzy v horore, ktorý zo svojho pôvodného trojminútového filmu rozpracoval švédsky filmár David F. Sandberg a produkoval ho známy hororový mág James Wan. Rozpráva o desivej bytosti, ktorá drasticky zasahuje do života členov jednej rodiny, vždy, keď sa zhasne svetlo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie