Denník N

Ak aj prehrá, len preto, že je príliš dobrý. Sagan 2016 je najlepší

Šampión. Foto – TASR/AP
Šampión. Foto – TASR/AP

A je tu. Jeden z nás, Slovák. Najlepšie platený cyklista na svete. Čo sa zmenilo od minulého roku? Kým je dnes Peter Sagan?

Takto to bolo minulý rok: celé Slovensko držalo palce Petrovi Saganovi v jeho boji so všetkým ostatným: s traťou, so súpermi aj s okolnosťami. Márne – etapového víťazstva sa nakoniec nedočkal, ale všetko ostatné bolo dokonalé. Sagan bol ľadoborcom s jednočlennou posádkou, dynamom, ktoré sa odmietalo vybiť, formulou na svojich vlastných pretekoch. Prvýkrát mal príbeh, ktorý bol len a len jeho, lebo nikto iný by niečo podobné nedokázal. A videl ho celý svet.

Nevyhral a nezáležalo na tom, možno to bolo aj dobre: práve víťazná koncovka chýbala k tomu, aby sa príbeh skončil už na minuloročných pretekoch. Takto sa Sagan mohol po roku vrátiť silnejší, skúsenejší a s lepšou podporou, povedať mám tu neukončený biznis a ukončiť ho. Tak naozaj ho ukončiť.

Kde je Tiňkov? A kde Sagan?

Rok 2016 je rokom Petra Sagana, subjektívne povedzme, že konečne. Oleg Tiňkov si stanovoval podmienky, za ktorých ostane v cyklistike, sugar daddy sa snažil vyhecovať svoju obľúbenú hračku. A hračka poslúchla – Tour de France je v edícii z roku 2016 konečne súťažou, v ktorej Peter Sagan vyniká na celej čiare.

Aký rozdiel oproti minulému roku a nekonečnému márnemu boju!

Najtesnejšie víťazstvo. foto-TASR/AP
Najtesnejšie víťazstvo. Foto – TASR/AP

V roku 2016 vyhráva po pohodlnom a zabezpečenom dojazde do cieľa; ak by platili futbalové paralely, volali by sme ho catenaccio. Inokedy vyhráva ani nie o dĺžku kolesa, ale o šírku galusky preto, lebo jednoducho môže. Lebo, na rozdiel od minulého roku, vládze.

Dokonca aj ak prehrá, môže si dovoliť povedať, že prehral preto, lebo bol jednoducho príliš dobrý. Z jeho úst to neznie ako nemiestne zveličovanie, nehovorí z neho boxer, ktorý sa pred súbojom snaží zastrašiť súpera; je to jednoduché konštatovanie:

Som taký dobrý, že aj súperov dokážem dotiahnuť k víťazstvu.

Paradoxom je, že na začiatku bolo hecovanie Olega Tiňkova a na konci Tiňkov v cyklistike končí, zatiaľ čo z Petra Sagana je najlepšie platený cyklista na svete. Čím sa dostávame na úplne inú plochu.

Ako Saganova hodnota rástla až k šiestim miliónom

Peter Sagan je dnes pojmom, jeho meno je samonosné.

Spomeňte si na to, keď Manchester City v roku 2008 kúpili arabskí šejkovia – ako prvého do klubu priviedli Brazílčana Robinha. Šialene ho preplatili, dali mu taký plat, aký určite nemohol odmietnuť, vtedy si v mužstve ešte nemal ani poriadne s kým nahrať, hráči jeho úrovne tam jednoducho neboli.

Stal sa volavkou; dôkazom toho, že klub to myslí naozaj vážne, že na stole je projekt, ktorému sa oplatí veriť, že peniaze naozaj nie sú problémom. Marquee signing, hovoria Angličania – čistý biznis. Vôbec nezáležalo na tom, že ešte na tlačovej konferencii si Robinho myslel, že prestupuje do Chelsea, a o City nikdy nepočul viac ako dve rozvité vety.

Ostatní ho čoskoro nasledovali.

Peter Sagan bude zarábať suverénne najviac vo svojom športe; jeho agent trval na šiestich miliónoch ročne, pričom druhí najlepší zarábajú o tretinu až polovicu menej. Ako inak to však mala urobiť Bora, ktorá ašpiruje na to, aby sa zaradila medzi absolútnu cyklistickú špičku? Čo urobíte, ak chcete patriť medzi najlepšie tímy, ak chcete ostatným oznámiť svoj vstup na scénu?

Miláčik fanúšikov. foto - TASR/AP
Miláčik fanúšikov. Foto – TASR/AP

Kúpite si Robinha, ktorý sa v tomto prípade volá Sagan.

Veď si to povedzme rovno: v špičkovej cyklistike niet miesta na lásku ani sentiment, a tak je to v poriadku. Ak totiž vyriekneme a – veľké peniaze, zaznieť musí aj b – Sagan si to, čím je dnes, zaslúžil. Odmakal, oddrel. Zakaždým, keď sme ho minulý rok videli skončiť druhého, zakaždým, keď tento rok vyhral, pracoval na tom, aby bol tam, kde dnes je.

Sagan, verzia 2016

Rok od Tour de France do Tour de France bol rokom Petra Sagana, ktorý počas neho sám seba ustanovil za tvár cyklistiky. Je jej osobnosťou, jej chlapcom z plagátov, a je aj v záujme tohto športu, aby ním bol práve on. Reprezentuje totiž všetko to, čo je vysnívaným marketingovým posolstvom: zábavu, vytrvalosť, mentálnu silu, bezprostrednosť, výzor. A víťazstvo.

Iste, do veľkej miery je to aj zhoda šťastných náhod, ale Sagan a cyklistika sa stretli presne v pravý čas.

Šport sa potreboval očistiť od Armstrongovej katastrofy, Sagan mu svojou povahou prišiel výnimočne vhod. Osobnosťou je totiž bez toho, aby ste ju z neho museli vyrábať; len sa pozrite na Formulu 1, v ktorej sa za nie príliš jasných podmienok vozí dvadsaťdva uniformných šoférov.

Čo by formula dala za svojho Sagana? Čo by za neho dali mnohé iné športy? Sagan je pre cyklistiku darom z nebies a dary z nebies sa vyvažujú zlatom. Jeho marketingový potenciál bol viditeľný vždy a teraz je neprehliadnuteľný, tak ho využíva, kým ho využívať môže. Nič netrvá večne, každý športovec má obmedzenú životnosť.

Saganov vzostup mal logickú následnosť, aj tak však kontrast s minulým rokom nemohol byť väčší. Peter vo verzii 2016 je nielen oficiálne najlepším svetovým cyklistom, majstrom sveta a kráľom rebríčka, ale aj celosvetovým ambasádorom svojho športu.

Toto všetko sa udialo za ten ostatný rok.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Sagan

Tour de France

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie