Denník N

Policajné kamery v Bratislave nenahrávajú, mesto nemá peniaze na novú techniku

Foto – TASR
Foto – TASR

V menších obciach záznamy z kamier pomáhajú odhaliť podpaľačov či výtržníkov, ale v Bratislave policajné zariadenia nenahrávajú.

Neznámy vodič koncom júna vytlačil 26-ročnú Soňu z Bratislavy z cyklochodníka v centre mesta. Soňa spadla a ťažko sa zranila, hrozila jej aj operácia. Vodič nezastavil a ušiel, chýbali aj svedkovia. Smerom k nehode mala natočený objektív jedna z policajných kamier, a tak by vodiča mohli ľahko vyhľadať aj dodatočne. Kamera však nenahrávala.

Podobne sa skončili aj iné prípady výtržností v hlavnom meste, niektoré kamery dokonca nie sú funkčné. V roku 2012 zničili vandali kilometrovník pod Michalskou bránou v Starom Meste, ale pokazená kamera ich nezachytila a mestská časť ju opravila až po incidente. Roky nefungujú ani kamery v hale hlavnej železničnej stanice, hoci sú tam výtržnosti a krádeže pomerne bežné. Železnice so spustením nových kamier čakajú, kým bude stanica zrekonštruovaná.

Na to, že bratislavské kamery nenahrávajú, upozornil aj Nový Čas.

Kamera v centre Košíc. Ilustračné foto - TASR
Kamera v centre Košíc. Ilustračné foto – TASR

Polícia využíva v Bratislave 46 mestských kamier; najviac je ich v Ružinove, Starom a Novom Meste na najväčších križovatkách. Všetky sú funkčné, no sú staré a žiadna z nich nedokáže obraz aj nahrávať.

Mesto doteraz nemalo peniaze na vynovenie techniky, primátor Ivo Nesrovnal toto leto radšej investuje milión eur do menších projektov ako obnovenie zábradlí, nové ihriská či fontány s efektom vodnej hmly.

Záznam môže pomôcť

Neznamená to, že sú takéto kamery úplne zbytočné, no ak si dispečer nevšimne konkrétnu situáciu, spätne sa k nej už nemôže vrátiť. Dohľadanie záznamov je pritom mimoriadne užitočné. Polícia napríklad získala videá nehôd cyklistov a vodičov na križovatkách v Sučanoch a v Komárne.

Video: Nebezpečné zrážky vodičov áut a cyklistov v Bratislave, v Sučanoch a v Komárne

Zdroj – polícia

Koncom júna zrazil vodič cyklistku pri prejazde kruhového objazdu v Komárne. Vodič chcel objazd opustiť, cyklistka pokračovať vnútri. Vodič obiehal cyklistku tak tesne, že pravou zadnou časťou auta narazil do predného kolesa bicykla. Žena dopadla zboku tvrdo na zem.

Kamera v Sučanoch zachytila vlani v decembri ďalšiu nebezpečnú nehodu. Vodič auta čakal na križovatke, pomaly sa rozbehol, chcel odbočiť doľava. Vtedy vyrážal oproti cyklista; keď boli tesne pri sebe, cyklista nespanikáril a ešte sa mierne uhol. Auto ho aj tak nabralo. Bočný náraz do bicykla vyhodil cyklistu na čelné sklo auta, ktoré prešlo ešte asi dva metre s cyklistom na kapote. Po zabrzdení sa cyklista zviezol na zem. Prežil a keď sa postavil, vodičovi vynadal. 

Pri oboch nehodách boli vinní vodiči, okrem pokuty im hrozí aj zákaz šoférovania.

Hasiči sledovali výtržníkov aj unikajúce auto

Starosta Sučian Vladimír Plžik si kamery pochvaľuje. Okrem prevencie pomohli napríklad rýchlo reagovať pri problémoch. „Pred niekoľkými rokmi obťažovala skupina mladíkov dve dievčatá, veľmi rýchlo sme to vyriešili.“

S kamerami pracovali aj nezamestnaní z úradu práce, no zväčša ich obsluhujú dobrovoľní hasiči. Starosta si spomína, že pomohli aj policajtom, keď sledovali, či hľadané auto prejde križovatkou.

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

V Sučanoch je vyše 30 kamier, nahráva možno tretina na najfrekventovanejších alebo problémových miestach. Prvé kusy sú už zastarané a majú nízke rozlíšenie, ale z rozpočtu obce ich zatiaľ nemohli všetky vynoviť. Niektoré kamery monitorujú napríklad pomník hrdinom SNP či panteón osobností.

Podpaľača našli cez záznam

Nové kamerové systémy sa rozšírili aj do desiatky menších obcí cez projekty eurofondov. Starosta malej obce Čechy s vyše 300 obyvateľmi Jozef Baranovič hovorí, že im ubudli výtržnosti a drobné krádeže.

„Zlodeji, ktorí mali v minulosti kriminálne chúťky, idú radšej o dve obce ďalej, kde kamery nie sú.“ V Čechách ich majú šesť a od jesene stihli natočiť podpaľača, ktorý podpálil predajňu Jednota.

Bratislava chce centrálny systém

Život v Bratislave sledujú mestskí policajti prostredníctvom 114 kamier; v Starom Meste ich je 24, v Petržalke 15 a v Ružinove 14.

Mestská polícia takto často sleduje dopravné priestupky, fajčiarov na zastávkach MHD, voľný pohyb psov, odstraňovanie psích exkrementov. Kamery sú aj na veľkých námestiach, kde polícia zasa často vidí študentov, ako sa opíjajú.

Foto - TASR
Foto – TASR

Vlastné kamery má aj Národná diaľničná spoločnosť a dopravný podnik. Nejednotný kamerový systém ide podľa magistrátu na úkor kvality a efektivity. V budúcnosti ho chcú centralizovať do mestského kamerového systému už s automatickým nahrávaním tak ako v Prahe a v Brne.

Mestské kamery využívané políciou stoja radnicu ročne 50-tisíc eur, rovnaké náklady sú aj na kamery mestskej polície.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie