Denník N

Príbeh Baranovho penziónu je presný opak nádejí, ktoré prišli s Procházkom

Sídlo Banskej komory v roku 2016. Foto N – Tomáš Benedikovič
Sídlo Banskej komory v roku 2016. Foto N – Tomáš Benedikovič

Radoslav Procházka sa už nemôže hnevať, keď ľudia hundrú, že všetci politici sú rovnakí.

To, ako sa mladý vybavovač eurofondov Radoslav Baran vďaka drobnej investícii do populárneho politika Radoslava Procházku stal mužom s vplyvom na riadenie ministerstva dopravy s rozhodovaním o miliardách eur, je výborným príkladom dôvodov, prečo toľko ľudí považuje politiku len za špinavú hru bezcharakterných podvodníkov.

Radoslav Baran je v sektore poradenstva pre získavanie eurofondov vážená značka. Jeho firma dostane zaplatené za to, že vaša firma, škola alebo obec získa nielen teoretickú, ale i reálnu šancu dostať peniaze z eurofondov.

Vypracovať projekt nie je jednoduché, a keď vo vzduchu visí možnosť využitia kontaktov v Bratislave, najmä pre samosprávy je racionálne využívať služby ľudí ako Baran. Ak žijete v realite samosprávy mimo Bratislavy, môžete si o tom myslieť, čo chcete, ale bez ľudí ako Baran si neporadíte.

Podľa vzoru Smeru

Radoslav Procházka bol v roku 2015 jeden z najmúdrejších ľudí medzi slovenskými politikmi, v dobrom veku, bez blamáže na krku. Preto dokázal vytvoriť dojem, že buduje politickú stranu, ktorá by mohla mať významný vplyv, byť Slovensku pár rokov užitočná, takú, ktorá určite nevyhorí do týždňa po voľbách.

Keďže sa politik Procházka a podnikateľ Baran aj poznali, dôverovali si, bolo prirodzené, že Baran pomôže Procházkovej strane s kampaňou a dá i pár tipov na ľudí.

Na tom nie je nič zlé. Baran legálne podniká a môže mať záujem o to, aby na Slovensku vládla strana, ktorá chce vrátiť štátu vážnosť. Pre väčšinu podnikateľov, dokonca aj pre tých, ktorí obchodujú so štátom, je totiž fungujúci štát plus.

Ak to však začnete robiť podľa vzoru Smer, čiže podnikatelia investujú do strany a okamžite v nej chcú i funkcie, dopadne to v najlepšom prípade ako Smer. Ľudia z okruhu Baranových známych získali v Sieti takú veľkú dôveru, že Katarína Cséfalvayová sa stala podpredsedníčkou a Marek Čepko pokladníkom strany.

Čepko ako bývalý úradník ministerstva životného prostredia bol pri tom, keď veľká časť eurofondových projektov spravovaná Baranom ako poradcom uspela.

Čepko bol ukážkou kontaktov, pomocou ktorých mohol Baran budiť dojem, že eurofondy vie vybaviť. Po voľbách sa Čepko stal šéfom úradu ministra dopravy, teda po ministrovi Brecelym (Sieť) a štátnom tajomníkovi Stromčekovi (Smer) je tretí najvplyvnejší muž ministerstva.

Ak sa po štyroch rokoch ukáže, že táto trojica výrazne zlepšila riadenie ministerstva dopravy, budeme ešte ako občania podnikateľovi Baranovi ďakovať, že strane Sieť pomohol s tipom na takého talentovaného človeka.

Ak to však dopadne tak, ako predpokladáme, spokojný bude nanajvýš podnikateľ Baran a úradník Čepko.

Peniaze rovno svojim

Dôvod na skepsu tu je. Baran ani jeho známi v Sieti nikdy neprišli so zaujímavou myšlienkou ani sa neblysli principiálnosťou. Bohužiaľ, najlepším obrázkom toho, aká stopa ostane po investoroch ako Baran a predsedoch strán ako Procházka, je príbeh milióna eur z eurofondov priamo do Baranovho penziónu.

Ešte za vlády Smeru, v čase, keď už eurofondy nemali ísť na súkromné penzióny, ale len na vidiecku infraštruktúru a naozajstnú agroturistiku, vymyslelo ministerstvo pôdohospodárstva spôsob, ako aj tak dať peniaze priamo svojim.

Projekt podnikateľa Barana, o ktorom sa v smeráckych eurofondových kruhoch vedelo, že má veľký vplyv na konkurenta Smeru Procházku, patril v tejto lukratívnej výzve medzi úspešné.

Baran si teda za peniaze, ktoré mohli ísť na cyklotrasy, značenie, informácie pre turistov a podobne, môže postaviť vlastný penzión.

Bude luxusný, no Baran v ňom aj tak bude môcť ponúkať ceny, ktoré si neeurofondová konkurencia nikdy nebude môcť dovoliť.

Ľudia v regióne si o tom pomyslia svoje, no napokon budú radi, ak si u Barana niekto z ich rodiny nájde robotu. Bratislavským fešáckym politikom sa potom možno znova pomstia aspoň tak, že budú voliť niekoho iného len tak na truc.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie