Denník N

Zabijaka z Mníchova inšpirovali masové útoky mladíkov

Pred obchodným centrom Olympia v Mníchove, kde zabil mladý Nemec deväť ľudí a potom seba. Foto – TASR/AP
Pred obchodným centrom Olympia v Mníchove, kde zabil mladý Nemec deväť ľudí a potom seba. Foto – TASR/AP

Ali David Sonboly, ktorý zabil v Mníchove deväť ľudí, podľa polície napojenie na islamistov nemal. Čítal články o mladých masových zabijakoch, hral hry a mal problémy s vlastnou psychikou.

Osemnásťročný Nemec iránskeho pôvodu Ali David Sonboly, ktorý v piatok podvečer zastrelil v mníchovskom nákupnom stredisku deväť ľudí zväčša v podobnom veku ako on sám, nemal podľa polície žiadne napojenie na islamistov a ani na ich ideológiu.

Pri prehliadke bytu, ktorý mladík liečený na psychiatrii obýval so svojimi rodičmi, však vyšetrovatelia našli mnoho materiálov poukazujúcich na jeho fascináciu masovými útokmi strelnými zbraňami, ktoré spáchali tínedžeri či mladí muži.

Nečítal len novinové články, ale aj vedecké štúdie.

Útok v Mníchove sa odohral na piate výročie masakry v mládežníckom tábore sociálnej demokracie v Nórsku, keď ultrapravicový terorista Anders Breivik zastrelil 69 mladých ľudí a ďalších osem občanov zabil bombou.

Sonboly si podobne ako Breivik vyberal hlavne mladé obete, ktoré nalákal na falošnú informáciu na Facebooku, že sieť rýchleho občerstvenia bude dávať jedlo zdarma.

Komplexná motivácia

Mladík z bežnej robotníckej rodiny bol podľa známych skôr plachý, fanatik do počítačových hier a nezdalo sa, že by bol príliš spoločenský, ale ani agresívny či vyvolávajúci konflikty. Privyrábal si roznášaním novín, ktoré však občas skôr ako do schránok vyhodil do smetiaka.

Na strednej škole ho podľa bývalého spolužiaka šikanovali, lebo bol silnejšej postavy a tak trochu čudák.

Médiá tiež priniesli informáciu, že sa liečil na psychiatrii a pravdepodobne trpel depresiami. Psychológ Georg Friedrich však pre Deutsche Welle povedal, že samotné depresie nemohli vyvolať takýto útok. Depresívni ľudia podľa neho zvyknú obrátiť agresiu proti sebe alebo páchajú takzvané rozšírené samovraždy, keď okrem seba zabijú aj svojich blízkych, lebo žijú v ilúzii, že tí to bez nich na svete nezvládnu.

Toto je podľa neho však iný prípad a psychické ochorenie môže byť len jedným z faktorov, rovnako ako nemožno viniť počítačové hry, v ktorých sa strieľa. Podstatné sú skôr osobnostné črty útočníka, napríklad to, že jeho vnímanie sveta je iluzórne, že žije v klame a nezvláda realitu.

Sonbolyho neprirovnávajú len k Breivikovi, ale aj k Timovi Kretschemerovi, ktorý v roku 2009 spáchal masaker na strednej škole vo Winnendene, kde zabil deväť študentov a troch učiteľov, potom na úteku ešte ďalších dvoch ľudí  a napokon spáchal samovraždu. Aj on bol osamelý, zle sa učil, nemal kamarátov a mal problémy s disciplínou, čo mu bránilo rozvíjať kariéru v stolnom tenise, hoci bol talentovaný.

Po útoku. FOTO - TASR/AP
Po útoku. Foto – TASR/AP

Ako sa dostal k zbrani

Otázky vznikli aj okolo toho, ako je možné, že sa mladík s evidentnými duševnými problémami dostal k zbrani, keď sa v Nemecku dajú zbrane legálne získať pomerne obtiažne. Mohol sa k nej dostať na čiernom trhu, ktorý je aj dôsledkom schengenu prakticky nekontrolovateľný.

CNN napísala, že podľa jej zdroja bolo na Sonbolyho zbrani zaškrtané sériové číslo, čo malo naznačovať, že bola ukradnutá.

Útok v Mníchove sa stal len pár dní po tom, čo vo vlaku pobodal mladík z Afganistanu niekoľko ľudí a k jeho činu sa prihlásil Dáiš. Špekulácie, že aj vraždy v Mníchove mali súvislosť s islamistami, sa objavili takmer okamžite. Ak by sa potvrdili, len by to posilnilo pocit, že integrácia prisťahovalcov v Nemecku je problematická a takou je aj politika Merkelovej vlády voči utečencom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie