Denník N

Erdogan vládne neobmedzene, Turkov vypočúvajú v zakrvavených tričkách

Erdogan využil situáciu po neúspešnom prevrate na upevnenie svojej moci. Foto – TASR/AP
Erdogan využil situáciu po neúspešnom prevrate na upevnenie svojej moci. Foto – TASR/AP

Amnesty International má dôkazy, že po masovom zatýkaní sa viacerí stali obeťou mučenia či znásilnenia. Ankara sa už necíti viazaná dohovorom o ľudských právach.

Atmosféru z románu 1984 Georgea Orwella miestami pripomínajú represie, ktoré rozpútal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po neúspešnom pokuse o prevrat.

Za neuváženú kritiku alebo spochybňovanie reakcie tureckej vlády pri hľadaní pučistov hrozí väzenie.

Erdoganova vláda sa po minulom týždni necíti viazaná Európskym dohovorom o ľudských právach, zaviedla výnimočný stav, ktorý bude platiť najmenej tri mesiace.

Tureckí policajti tak môžu vstupovať ku každému do bytov, zastavovať autá či žiadať o odomykanie telefónu bez toho, aby na to potrebovali povolenie súdu.

Príliš nebezpečná konšpirácia

Agentúra AP napísala, že niektorých začali vyšetrovať za to, že na sociálnych sieťach šírili konšpiračné teórie, že za prevratom bol sám Erdogan.

Okrem toho pribudlo incidentov, keď Erdoganovi islamistickí priaznivci začali útočiť na sekulárnych občanov.

Jedným z nich sa stala lekárnička v Istanbulu. „V blízkosti každodenných protestov nechávala otvorenú lekáreň až do rána, keby to náhodou niekto potreboval. A keď ju v pondelok nadránom zatvárala, začala na ňu pokrikovať skupina mužov, že čo robí vonku tak neskoro, že je oblečená ako kurva, lebo nemá šatku. Keď im povedala, že sa správajú ayip, teda neslušne, a že lekáreň mala otvorenú aj pre nich, začali ju biť a nadávať jej, že teraz na ne, kurvy, dôjde. Nebolo to prvý raz, keď v Istanbule na nezahalené ženy začali kričať ‚aj na vás dôjde‘,“ povedal Denníku N svedok z Istanbulu.

Ťažké leto majú aj štátni zamestnanci či učitelia na vysokých školách. Museli zrušiť dovolenky, nesmú vycestovať z krajiny. Mnohí na letisku zmeškali lety, pretože ich zdržali kontroly pasažierov, ktorých vypočúvali, či náhodou nie sú zamestnanci štátneho sektora.

Ako vo Francúzsku?

Turecko argumentuje, že podobný postup s výnimočným stavom zvolilo aj Francúzsko po teroristických útokoch v Paríži. Lenže tam neskončili vo väzení bez dôkazov tisíce ľudí a ďalšie desaťtisíce neprišli o prácu.

Personálne čistky sa týkajú vojakov, policajtov, sudcov, štátnych zamestnancov aj učiteľov. Všetkých dekanov univerzít vyzvali, aby odstúpili z funkcií.

Podľa nových pravidiel teraz v Turecku bez riadneho obvinenia smú držať občanov vo väzení 30 dní. Výnimočný stav mení Erdogana na takmer neobmedzeného vládcu, ktorý môže vládnuť pomocou prezidentských dekrétov a nemusí sa starať o to, či náhodou nie sú v rozpore s ústavou.

„Toto sa nedá porovnať s francúzskym výnimočným stavom. Tam sa masovo nezatýkalo, neprebiehali čistky. A nevládne sa dekrétmi,“ citovali Financial Times Emmu Sinclairovú-Webbovú z Human Rights Watch.

Poslednou obeťou sa stala prezidentská garda, ktorú rozpustili po tom, čo medzi jej členmi mali byť tiež pučisti. Predtým zavreli všetky inštitúcie financované Fethullahom Gülenom, ktorý žije v americkom exile od roku 1999 a účasť na puči popiera.

Medzi vyše dvetisíc zariadeniami sú školy, univerzity, charity, nadácie a nemocnice. Podľa Ankary boli hrozbou pre národnú bezpečnosť.

Kto ničí demokraciu

„Vláda vymazala rozdiel medzi trestnou činnosťou a sympatiami pre náboženskú skupinu, ktorú vláda obviňuje z organizácie prevratu,“ napísala Sinclairová-Webbová. Poukázala napríklad na to, ako ľudskoprávneho aktivistu Orhana Kemala Cengiza zatkli na letisku, keď išiel na pracovné stretnutie do Londýna.

„Sila národa zvíťazila nad tankmi,“ povedal podľa svetových agentúr po zavedení výnimočného stavu premiér Binali Yildirim. Presnejší je však komentár najnovšieho čísla časopisu Economist, podľa ktorého Erdogan teraz ničí demokraciu, pre ktorú mnohí Turci riskovali svoj život.

Amnesty International vyzvalo Turecko, aby umožnilo nezávislým pozorovateľom prístup k vyše desaťtisíc zatknutým osobám.

Ľudskoprávna organizácia tvrdí, že má dôkazy o ich mučení, bití aj znásilňovaní. Okrem iného polícia v Ankare aj Istanbule drží ľudí v nepríjemných podmienkach, odopiera im jedlo aj pitie, vyhráža sa im a nepúšťa k právnikom či rodine. Niektorí právnici pre Amnesty International opísali, že zatknutých vypočúvali v zakrvavených tričkách.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pokus o prevrat v Turecku

Svet

Teraz najčítanejšie