Denník N

Boris Zala: Ak má Smer prežiť, Fico musí odísť

Boris Zala na titulke .týždňa
Boris Zala na titulke .týždňa

Europoslanec Smeru v rozhovore pre .týždeň hovorí, že vedenie strany sa musí vymeniť.

Strana Smer neprežije, ak sa nevymení veľká časť jej vedenia. V rozhovore pre najnovšie číslo .týždňa to povedal europoslanec Boris Zala. Dôvodom podľa neho je, že Robert Fico a spol. ťahajú Smer k národnému konzervativizmu, kde však teraz stúpa Andrej Danko, a nie k sociálnej demokracii, k priestoru liberálov, ľavých liberálov, sociálnych demokratov, zelených a ľavičiarov.

„Celý tento priestor je voľný a navyše viazaný na mladú a proeurópsku generáciu. No Smer sa pchá do iného priestoru. Kladiem si preto otázku, či je súčasné vedenie Smeru schopné tento prúd osloviť. A musím si čestne odpovedať, že nie! Vidím to v postojoch a vyjadreniach predsedu Fica, ale aj Roberta Kaliňáka a občas aj iných, ak sa vôbec vyjadria,“ povedal Zala.

„Ak by sa teda mal Smer zachrániť a ak by mal ostať sociálnou demokraciou, musí sa vymeniť väčšia časť politickej garnitúry, ktorá dnes udáva tón. A nie v horizonte okolo roku 2020. Teraz, do roka, roka a pol maximálne.“

Budúcnosť? Kažimír, Pellegrini, Raši

Zala hovorí, že by mala nastúpiť skupina „moderných, progresívnych ľudí ako Kažimír, Pellegrini, Raši či Ondruš“. To sú podľa neho ľudia, „ktorí sa nikdy neprejavili a nevyjadrili tak, aby si pôsobenie v tomto priestore znemožnili“.

Zala hovorí, že nevolá po mimoriadnom kongrese, ale otvorenej diskusii a záveroch z nej. „Ak sa to nestane, moja prognóza je dosť čierna. Nemyslím si, že padneme úplne, ale nastúpime trend SDKÚ.“

Myslí si, že sám predseda strany Fico by to mohol privítať. „Veď už to je niekoľko rokov, čo sám spomína, že čas odísť sa blíži, že už existuje určitá vyčerpanosť vo verejnosti aj v ňom samotnom.“ Podľa Zalu chce Fico „otvoriť priestor pre generáciu politikov, ktorí nie sú takí obhoretí ako jeho partia, to hovorí a o tom uvažuje“.

Zala bol spolu s Monikou Flašíkovou-Beňovou prvý, kto povedal, že Robert Kaliňák by mal pre kauzu Bašternák odísť z funkcie. Podľa neho ich v tomto názore podporuje aj ďalšia europoslankyňa Monika Smolková.

Pred niekoľkými týždňami sa však v Banskej Bystrici uskutočnilo predsedníctvo Smeru, kde boli všetci okresní predsedovia, a podľa predsedu poslaneckého klubu Martina Glváča straníci skôr kritizovali europoslancov a hovorili, že sú odtrhnutí od reality.

Kaliňák má odstúpiť sám

„Určite tam však nepanovala pozitívna nálada. Viacerí okresní šéfovia majú problém vysvetľovať tieto veci svojim členom a voličom. Táto záťaž tu je a pociťuje ju veľa ľudí,“ povedal o predsedníctve teraz Zala.

Tvrdí tiež, že Fico sa ho na danom stretnutí pýtal, či má Kaliňáka odvolať. „Ja som mu otvorene povedal, že nie, lebo Kaliňák má odstúpiť sám. A navyše včas. Pretože politika nie je len o spravodlivosti, ale aj o taktike. Dnes sa Smer nachádza v situácii strata-strata. Dali sme do rúk opozície zbraň, ktorou sa môže živiť dlhé a dlhé mesiace.“

Zala na otázku týkajúcu sa toho, že Robert Fico býva v Bonaparte v byte Ladislava Bašternáka, povedal: „Áno, problém bývania v tom komplexe si musí predseda strany vyriešiť.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie