Denník N

Medzi ozbrojencami v Donecku sa mihla slovenská vlajka

Záber slovenskej vlajky medzi separatistami odvysielal Prvý kanál ruskej štátnej televízie. Na Twitteri naň upozornil používateľ, ktorý vystupoval pod prezývkou „raging.me“. Foto - Twitter
Záber slovenskej vlajky medzi separatistami odvysielal Prvý kanál ruskej štátnej televízie. Na Twitteri naň upozornil používateľ, ktorý vystupoval pod prezývkou „raging.me“. Foto – Twitter

Podľa ministerstva vnútra sa do vojny na Ukrajine zapojili aj jednotlivci zo Slovenska.

Prvý kanál ruskej štátnej televízie odvysielal zábery z Ukrajiny, na ktorých sa objavil vojak s nášivkou slovenskej vlajky. Vyzbrojený bol automatickou puškou a tvár mal zahalenú do čiernej kukly.

Záber podľa označenia pochádza z Doneckej oblasti, kde prebiehali ostré boje predovšetkým o miestne letisko.

Na slovenskú vlajku upozornil užívateľ sociálnej siete Twitter, ktorý sa snaží hľadať dôkazy o prítomnosti cudzích vojakov. Na inom ozbrojencovi si zase všimol obrázok netopiera, ktorý majú v znaku elitné jednotky ruskej vojenskej rozviedky GRU.

 

Že sa k proruským separatistom pridali aj niektorí Slováci, je verejne známe.

Napríklad server topky.sk nedávno upozornil na príbeh Štefana Potockého, ktorý poskytol rozhovor ruským novinárom. „Som tu, aby som bojoval proti Európskej únii,“ vyhlásil Potocký pre novayagazeta.ru.

O Slovákoch, ktorí sa zapojili do vojny na Ukrajine, vie aj slovenské ministerstvo vnútra.

„V prípade konfliktu na Ukrajine bolo niekoľko mien Slovákov, ktorí sa zapojili do bojov na strane separatistov, už aj medializovaných. Ide o jednociferné číslo,“ tvrdí hovorca ministerstva Ivan Netík.

Pokiaľ chce Slovák narukovať do zahraničnej armády, potrebuje súhlas úradov. V opačnom prípade mu hrozí väzenie.

„Občan Slovenskej republiky, ktorý bez povolenia koná službu v cudzom vojsku, potrestá sa odňatím slobody na dva až osem rokov,“ uvádza trestný zákon.

Nie je však jasné, či sa tento paragraf vzťahuje aj na jednotky proruských ozbrojencov. Slováci totiž v tomto prípade bojujú pod hlavičkou medzinárodne neuznanej Doneckej ľudovej republiky a môžu sa ocitnúť v akomsi právnom vákuu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie