Denník N

Pustili sa do Kaliňáka a pritvrdzujú, europoslanci chcú na sneme hovoriť o vedení Smeru

Robert Fico, Monika Beňová a Boris Zala spolu Smer zakladali. Na snímke sú pri druhom výročí Smeru v roku 2001. Foto – TASR
Robert Fico, Monika Beňová a Boris Zala spolu Smer zakladali. Na snímke sú pri druhom výročí Smeru v roku 2001. Foto – TASR

Strana chystá snem, na ktorý musia zavolať aj europoslancov Moniku Flašíkovú-Beňovú a Borisa Zalu. Obaja hovoria o odchode Roberta Kaliňáka, zmene politiky strany a Zala aj o výmene Roberta Fica.

V strane Roberta Fica sa zrejme už o niekoľko týždňov rozbehne debata o tom, či by mala pokračovať so súčasným vedením a či by sa mala meniť jej agenda. Debatu chcú rozbehnúť europoslanci Monika Flašíková-Beňová a Boris Zala už v septembri. Obaja hovoria o tom, že by mal Robert Kaliňák pre kauzu Bašternák zložiť funkciu ministra vnútra.

Zala navyše v rozhovore pre Týždeň povedal, že by strana mala vymeniť vedenie. „Ak by sa teda mal Smer zachrániť a ak by mal ostať sociálnou demokraciou, musí sa vymeniť väčšia časť politickej garnitúry, ktorá dnes udáva tón. A nie v horizonte okolo roku 2020. Teraz, do roka, roka a pol maximálne,“ povedal Zala.

Dôvodom podľa neho je, že Robert Fico a spol. ťahajú Smer k národnému konzervativizmu, kde však teraz stúpa Andrej Danko, a nie k sociálnej demokracii, k priestoru liberálov, ľavých liberálov, sociálnych demokratov, zelených a ľavičiarov.

„Celý tento priestor je voľný a navyše viazaný na mladú a proeurópsku generáciu. No Smer sa pchá do iného priestoru. Kladiem si preto otázku, či je súčasné vedenie Smeru schopné tento prúd osloviť. A musím si čestne odpovedať, že nie! Vidím to v postojoch a vyjadreniach predsedu Fica, ale aj Roberta Kaliňáka a občas aj iných, ak sa vôbec vyjadria,“ povedal Zala.

Hovoril aj o tom, že aj sám Fico už niekoľko rokov „spomína, že čas odísť sa blíži, že už existuje určitá vyčerpanosť vo verejnosti aj v ňom samotnom“.

Premiér Fico ešte v roku 2009 hovoril, že v roku 2014 už nebude v politike. V tom roku však po dlhých tajnostiach kandidoval za prezidenta a utrpel porážku od Andreja Kisku. Smer sa prepadol aj v parlamentných voľbách na jar tohto roku a s 28 percentami hlasov potreboval na zostavenie vlády tri ďalšie strany.

Smeru teraz navyše škodí kauza Bašternák, v ktorej je okrem ministra vnútra Roberta Kaliňáka zapojený aj premiér Fico, ktorý býva v byte podnikateľa Ladislava Bašternáka podozrivého z daňových podvodov.

Flašíková-Beňová tému na sneme otvorí

„Úplne zbytočne sme sa posunuli ku konzervatívnemu pseudosocializmu či nacionalizmu a je dôležité vrátiť sa k socialistickým a liberálnym hodnotám, pretože sa už dlhší čas posúvame doprava,“ hovorí Flašíková-Beňová. „Určite sa na pracovnom sneme budem snažiť vystúpiť najmä s témami, ktoré sa týkajú hodnotovej orientácie Smeru,“ vraví. Program snemu však podľa nej schvaľuje predsedníctvo.

Smer bude mať pracovný snem 24. septembra. Zhodlo sa na tom predsedníctvo pred niekoľkými týždňami, keď rokovalo aj o kauze Bašternák. Plánovali riešiť programové veci. Kritici pomerov v strane však budú môcť zrejme tiež vystúpiť. Flašíková-Beňová i Zala sú totiž zakladajúci členovia strany, ktorí majú podľa stanov zvláštne postavenie, okrem iného zaručujúce možnosť zúčastňovať sa na snemoch.

„Bude to celkom zásadná diskusia v kontexte budúcnosti strany a vôbec toho, či zostane na politickej mape Slovenska. Ale bude to zásadná diskusia aj pre mňa osobne, pretože ak väčšina nebude za to, aby sme v spoločnosti presadzovali socialistické a liberálne hodnoty, potom Smer nie je strana, s ktorou má zmysel pre mňa osobne ďalej koexistovať,“ hovorí Flašíková-Beňová.

Zala hovorí, že by sa Smer mal posilniť ako sociálna demokracia a mala by nastúpiť skupina „moderných, progresívnych ľudí ako Kažimír, Pellegrini, Raši či Ondruš“. To sú podľa neho ľudia, „ktorí sa nikdy neprejavili a nevyjadrili tak, aby si pôsobenie v tomto priestore znemožnili“.

Ulica žiada odchod Kaliňáka, ale stále viac aj Fica. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ulica žiada odchod Kaliňáka, ale stále viac aj Fica. Foto N – Tomáš Benedikovič

Číž: Fico pripúšťa omladenie, nie však takto

„Je to divný začiatok diskusie v čase, keď boli naši europoslanci zo strany členov Smeru vystavení relatívne ostrej kritike vo väzbe na to, že dostatočne nevysvetľujú situáciu u nás doma, zásadne prijímajú stanoviská Európskej komisie, ale bohužiaľ nenesú zodpovednosť na domácej politickej scéne,“ vraví podpredseda klubu Smeru Miroslav Číž.

Z tónu ich vyjadrení usudzuje, že europoslanci zabudli na fakt, že Smer musí riešiť každodenné problémy. „O mnohých veciach, samozrejme, diskutovať možno, tento spôsob je však pre mňa veľmi podivný a, pravdupovediac, som z neho dosť smutný a sklamaný,“ vraví.

Podľa Číža hovorí Robert Fico úplne otvorene o tom, že stranu čaká generačná výmena. „Otázka istého omladenia a generačnej výmeny je, samozrejme, na stole. Je tu však otázka intenzity i ďalšie otázky.“

Výmena Fica by podľa poslanca bola tragédia, a to aj pre Slovensko. „Hrozím sa toho, že by teraz odišiel, lebo pravica jednoducho nemá reprezentáciu, ktorá je schopná garantovať elementárne veci, ktoré súvisia so spravovaním štátu.“

Zala a Flašíková-Beňová sú v posledných týždňoch najmä pre kauzu Bašternák k vedeniu strany kritickí. Viackrát už vyzvali na odchod ministra vnútra Kaliňáka. Toho sa však strana zastala, postavil sa zaňho aj poslanecký klub a predseda poslaneckého klubu Martin Glváč tvrdí, že aj regionálni funkcionári strany. Zala však hovoril, že diskusia v strane neprebiehala tak jasne a Kaliňáka sa všetci nezastávajú.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie