Denník N

Je Trump ďalší Putinov projekt? Útok hackerov na Clintonovej stranu to naznačuje

Trump a Putin, dobre zohratá dvojka? FOTO - TASR/AP
Trump a Putin, dobre zohratá dvojka? FOTO – TASR/AP

Demokratická strana tvrdí, že ruskí hackeri ukradli jej emaily, poskytli ich WikiLeaks a vstúpili tak do americkej kampane. „Trump ako americký prezident by bol pre Putina dar,“ zhodujú sa analytici.

Napínavé americké voľby dostali novú špionážnu zápletku s Kremľom v pozadí.

Na jednej strane je populistický kandidát Republikánskej strany Donald Trump, ktorého považuje ruský prezident Vladimir Putin za „absolútneho lídra vo voľbách“. Trump rovnako netají svoj obdiv k Putinovi. Miliardárove útoky na NATO ako zastaralú inštitúciu či nedávne spochybňovanie ochrany pobaltských krajín pred prípadnou ruskou agresiou a podpora odchodu Británie z EÚ sa musia v Kremli určite dobre počúvať.

Hacknutá Demokratická strana

  • Zrejme hackeri z Ruska podľa Clintonovej štábu ukradli a poskytli WikiLeaks 20-tisíc emailov komunikácie vo vedení Demokratickej strany. Prípad vyšetruje FBI.
  • Ruskú stopu odhalila firma CrowdStrike a potvrdili to aj experti zo spravodajskej komunity kontaktovaní Financial Times.
  • Emaily zverejnili v piatok, krátko pred začatím nominačného zjazdu strany. 
  • Ukazujú, že vedenie strany pomáhalo Clintonovej proti ľavicovejšie orientovanému Berniemu Sandersovi, čo nahnevalo veľa jeho stúpencov.
  • Väčšina komunikácie obsahovala bežnú agendu.
  • Únik má svoju prvú obeť – Debbie Wasserman-Schultz odstúpila z vedenia strany.
  • Vedenie strany sa za škandál „hlboko ospravedlnilo“.
  • Sanders plne podporil Clintonovú slovami, že musí vyhrať tieto voľby proti Trumpovi.

Na druhej strane je demokratka Hillary Clintonová, ktorá sa ako šéfka americkej diplomacie popálila pokusom o „reštartovanie vzťahov s Ruskom“ a v minulosti neváhala kritizovať Rusko za nedemokratické voľby. Keď státisíce znechutených Rusov vykrikovali v roku 2011 v uliciach „Rusko bez Putina“, Kremeľ z protestov obvinil ju.

Teraz jej Demokratická strana viní Rusko, že zasahuje do volieb na jej úkor, aby vyhral Trump, s ktorým ho spája veľa vecí. Okrem iného aj kritika liberálnej demokracie.

V čase, keď sa začínal nominačný zjazd jej Demokratickej strany, sa na WikiLeaks objavila emailová komunikácia vedenia strany, ktorú zrejme ukradla skupina ruských hackerov.

Výsledkom je ešte viac rozhádaná a oslabená Demokratická strana a posilnený Trump, ktorý prvý raz podľa prieskumov vedie nad bývalou prvou dámou Spojených štátov. Keby prebehli voľby dnes, podľa prognostika Nata Silvera by bola až 53,8-percentná šanca, že vyhrá Trump.

Nadbiehanie si Trumpa s Putinom podľa Washington Post:

Je zverejnenie hacknutej komunikácie v čase, keď to demokratov môže poškodiť najviac, náhodou?

Podľa Demokratickej strany je za únikom 20-tisíc emailov ruská vláda, ktorá si za prezidenta Spojených štátov želá Trumpa.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov to popiera a Donald Trump to na Twitteri označil za „nový vtip v meste“. Okolnosti úniku však pochybnosti vyvolávajú.

Stopy vedú do Ruska

Americká spoločnosť pre kyberbezpečnosť CrowdStrike identifikovala za útokmi dve ruské skupiny hackerov. Jednu nazvali Cozy Bear, ktorá môže mať blízko k ruskej tajnej službe FSB. Druhú nazvali Fancy Bear a spájajú ju s ruskou vojenskou rozviedkou GRU.

Demokratická senátorka Claire McCaskill z Missouri je presvedčená o ruskej stope. „V metadátach vidíte, že to robili ruské počítače,“ citovala ju CNN. „Niet pochýb, že sa snažia ovplyvniť naše voľby.“

„Toto je zahraničná spravodajská služba,“ komentoval útoky na Demokratickú stranu šéf spoločnosti Shawn Henry pre Washington Post, ktorý o úniku napísal ako prvý. Podľa jeho expertov tomu nasvedčoval technický priebeh útokov, časové zóny (Moskva a Petrohrad), v ktorých operovali, aj jej predchádzajúce ciele pri podobných útokoch – Biely dom, Pentagón, NATO či európske vlády.

„Neexistuje, aby takáto operácia nebola koordinovaná s najvyšším vedením Ruska,“ povedal pre Financial Times Jonathan Eyal, šéf think-tanku RUSI.

Doteraz najdrastickejším hackerským útokom, z ktorého je podozrivé Rusko, je napadnutie Estónska v roku 2007. Vtedy krajina niekoľko dní zápasila s odstavenými stránkami bánk, médií či vládnych inštitúcií.

Odvtedy sa ruský režim vo svojich technikách kyberútokov podľa Financial Times len zlepšil.

Z Moskvy bez lásky

„Hrozivé je, že Rusko zvýšilo schopnosť využívať svoje spravodajské zistenia, aby ovplyvnilo dianie na mieste. Techniky odpočúvania a vydierania z čias studenej vojny majú nové a nebezpečné možnosti v ére sociálnych sietí a WikiLeaks,“ napísali Financial Times. Moskva podľa britských novín dokáže vyvolať dezinformačné vojny so snahou podlomiť dôveru ľudí vo vlastnú vládu a štátne inštitúcie.

Na svojom blogu spoločnosť CrowdStrike napísala, že si nie je celkom istá, ako sa do systému Demokratickej strany hackeri dostali. Mohol to byť phishing, teda emaily, ktoré sa tvária dôveryhodne, ako napríklad od kolegov, ale s nakazenými prílohami. Stačí na ne kliknúť a do systému prepašujú malvér, ktorý hackerom otvorí dvere k databázam.

Aj magazín Atlantic a viacero serverov špecializovaných na kybersvet je presvedčených, že WikiLeaks boli zneužité ruskou vládou, aby poškodili predvolebnú kampaň Hillary Clintonovej.

Jeffrey Goldberg, americko-izraelský komentátor, dokonca napísal, že teraz je „oficiálne, že proti Clintonovej kandiduje Putin“. „Republikánsky kandidát sa rozhodol odhaliť sám seba de facto ako agent ruského prezidenta Vladimira Putina, diktátora vyškoleného KGB, ktorý sa snaží obnoviť sovietske impérium tým, že podkopáva slobodné národy Európy…“ Trumpovo chápanie roly Ameriky vo svete podľa neho zodpovedá strategickým záujmom Ruska.

Server Motherboard navyše urobil rozhovor s údajným rumunským hackerom Gucciferom 2.0, ktorý sa hlásil k útokom. Ukázalo sa, že nevie poriadne po rumunsky a jeho stránka bola upravená ruskými užívateľmi.

Expert Legatum Institute Anton Šechovcov je opatrnejší a hovorí, že priame dôkazy o ruských hackeroch neexistujú. „Každý útok na Clintonovú však vyhovuje Trumpovi a Moskva jednoznačne preferuje za prezidenta jeho. Takže z tých útokov profituje aj Kremeľ,“ povedal pre Denník N Šechovcov.

Dôkazy sa však v kybersvete hľadajú ťažko. A aj bez nich je podľa britského Guardianu jedna vec jasná. „Putin jednoznačne podporuje Trumpa, bez ohľadu na to, či stál za útokom na Demokratickú stranu,“ napísal reportér Julian Borger a pripomína, že mnohé z Trumpových nápadov sú v ruskom záujme.

„Rusi majú jedných z najlepších hackerov na svete, ktorí často spolupracujú s Kremľom a ruskými tajnými službami, tak ako to bolo vidno na Ukrajine či v Estónsku a Gruzínsku,“ povedala Denníku N Ivana Smolenová z Pražského inštitútu pre bezpečnostné štúdie. „Útok na Demokratickú stranu z ich pohľadu aj politicky dáva zmysel. Pre Putina by bol Trump do budúcna výhodný partner, ktorý by mu nechal v Európe väčšiu voľnosť.“

Putinova hybridná vojna

V širšom kontexte hybridnej vojny, ktorú podľa analytikov vedie Rusko proti Západu, dáva oslabenie Clintonovej logiku. „Je to v súlade s rastúcim zoznamom obvinení, že ruský prezident Vladimir Putin sa aktívne snaží oslabiť Západ – vrátane NATO a Európskej únie, a to rôznymi spôsobmi,“ napísala stĺpčekárka Frida Ghitisová pre CNN.

Príkladov je podľa Daily Telegraph viac, od aktivít v Rusku, Českej republike, Maďarsku či vo Francúzsku, ktoré podľa amerických príkladov berú ruské tajné služby ako základňu pre vstup do voľnej schengenskej zóny.

Dlho sa hovorí o finančnej podpore z Kremľa pre extrémistické strany ako Jobbik v Maďarsku, Zlatý úsvit v Grécku či Národný front Marine Le Penovej, ktorá dostala od ruskej banky pôžičku vo výške 9 miliónov eur.

Blízko k ruským záujmom mal podľa britského denníka aj líder labouristov Jeremy Corbyn, ktorý podľa kritikov vo vlastnej strane sabotoval kampaň za zotrvanie Veľkej Británie v EÚ. Práve jemu dala Kremľom financovaná televízia rozsiahly pozitívny priestor, keď kandidoval do vedenia strany. Obdivovateľom Putina je aj hlavný odporca Británie v EÚ Nigel Farage a jeho nacionalistická strana UKIP.

Kancelárka Angela Merkelová nariadila vyšetrovanie možnej ruskej kampane so snahou destabilizovať a oslabiť jej vládu. Príkladom je, ako ruské televízie falošne informovali o údajne znásilnenom dievčati Lize mužmi z Blízkeho východu, čo sa ukázalo ako klamstvo. Ruská propaganda to napriek tomu šírila a inšpirovala tak nemeckých neonacistov k protestom proti vláde a migrantom.

„Trump, ktorý voči Rusku presadzuje holubičiu politiku, by bol veľkým darom pre Putina,“ myslí si aj expert maďarského think-tanku Political Capital Péter Krekó, ktorý sa venuje prepojeniu Kremľa na európsku ultrapravicovú scénu. V jednej zo štúdií poukázal napríklad na prepojenie Kremľa a slovenskej radikálne pravicovej scény, ktorej členovia bojujú na strane proruských separatistov na východe Ukrajiny.

„Indície, o ktorých píšu americké médiá, sú veľmi presvedčivé, od techniky, predchádzajúcich podobných útokov až po možný motív uškodiť kandidátke, ktorá Moskve vyhovuje najmenej. Tentoraz na svoje účely využili WikiLeaks, ktoré sa napríklad nedávno tvárili, že zverejnili kompromitujúce emaily na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, namiesto toho však ohrozili viacero iných politikov,“ povedal Krekó pre Denník N.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie