Denník N

Procházku chce nahradiť Adamčík, ktorého predseda označoval za svojho človeka

Eduard Adamčík. Foto - TASR
Eduard Adamčík. Foto – TASR

Novým predsedom Siete chce byť bývalý člen KDH a Procházkov podporovateľ z čias prezidentskej kampane. Eduard Adamčík sa spomínal aj ako politik s väzbami na podnikateľa Radoslava Barana.

„Edo Adamčík stál pri mne, keď som bol disident v KDH a pripravoval som Alfu, pomáhal mi v prezidentskej kampani,“ hovoril o podpredsedovi Siete líder strany Radoslav Procházka pár týždňov pred voľbami. „Adamčík je v Sieti, a nechcem, aby to vyznelo pejoratívne, ako môj človek.“

Prečo mal Procházka potrebu sa tento rok v januári takto k Adamčíkovi prihlásiť? O podpredsedovi Siete sa totiž hovorilo ako o jednom z lídrov, ktorí do strany prišli ako tváre podnikateľa s eurofondmi Radoslava Barana. Procházka to popieral. „Je to môj starý spolubojovník a to, že sa s Radom Baranom poznajú, som zistil až ex post,“ dodával predseda Siete.

Adamčík sa pred niekoľkými týždňami pridal k skupine poslancov Siete, ktorí sa Procházkovi postavili a vyzvali ho, aby z čela strany odišiel. Teraz oznámil, že sa na sneme Siete 13. augusta bude uchádzať o post predsedu sám. „Je to naše spoločné rozhodnutie,“ povedal Andrej Hrnčiar za skupinu poslancov, ktorí sa Procházkovi postavili.

Adamčík je teda kandidátom skupiny poslancov, do ktorej okrem neho patrí aj Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová, Igor Janckulík a samotný Eduard Adamčík. „Jednak on sám prejavil záujem, má veľmi dobre zmapované regióny a mohol by predstavovať kompromisného kandidáta, ktorý stabilizuje situáciu v strane,“ povedal Hrnčiar.

Do Siete z KDH

„Rozhodnutie skupiny poslancov predstaviť vlastného kandidáta na predsedu je významný krok k otvorenej súťaži na sneme a ja tento krok veľmi vítam,“ komentoval Adamčíkovu kandidatúru Procházka. „Od všetkých uchádzačov očakávam, že budú rešpektovať výsledky snemu. Ja sa k tomu týmto verejne zaväzujem, a to bez ohľadu na to, či budem alebo nebudem kandidovať.“

Adamčík je konzervatívnym politikom. Pred vstupom do Siete bol členom KDH, pred voľbami podpísal výzvu Aliancie za rodinu, v ktorej sa zaviazal, že ako poslanec bude hlasovať za zákony na podporu rodiny, „proti zneužívaniu žien formou prenájmu maternice“,  proti zmluvám ,„ktoré by oddeľovali rod od pohlavia či zavádzali viac rodov, ako je mužský a ženský“, alebo adopcie detí pármi rovnakého pohlavia.

„Nesúhlasím so snahami odznova definovať, čo vlastne rodina je, kto je vlastne muž či žena,“ vysvetľoval na svojom blogu na portáli postoj.sk. „Muž i žena sú si rovní vo všetkých oblastiach, v dôstojnosti, spoločne tvoria rodinu a majú deti, ktoré vychovávajú podľa svojho svedomia a presvedčenia. Je to ich neodškriepiteľné a univerzálne právo.“

Adamčík bol ešte v KDH považovaný za typický stranícky káder, ako politický nominant sa dostával do rôznych funkcií. Pôvodne strojný inžinier šéfoval košickému daňovému úradu, počas vlády Ivety Radičovej, teda za ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika z KDH, zasa vyhral konkurz na šéfa košického kardioústavu.

Ešte predtým, v čase, keď bol primátorom Košíc člen KDH Franišek Knapík, Adamčík pracoval ako ekonomický riaditeľ v košickom dopravnom podniku.

Video: Zaskočený Procházka po voľbách: Rokoval s Ficom?
autorka: Martina Koník

Pri Baranovej kauze

Práve z tohto obdobia Adamčík pozná aj podnikateľa Radoslava Barana, o ktorom sa píše ako o človekovi v pozadí Siete. V čase, keď podpredseda strany pracoval v košickom dopravnom podniku, tam Baran získal podozrivú státisícovú zákazku, pre ktorú ho neskôr obvinili z machinácií pri verejnom obstarávaní.

Mesto Košice hľadalo firmu, ktorá by mu vypracovala projekt na modernizáciu dopravy. Tender vyhrala Baranova firma S. E. G. s ponúknutou sumou 56 600 eur. O tristo eur tak porazila firmu Etiam (dnes Ergona), ktorú vedie podnikateľ Ivan Zuzula. Táto spoločnosť pritom sídli na Tomášikovej 23 v Bratislave, teda na adrese, ktorú si uvádzajú tri ďalšie Baranove firmy.

Ako pred štyrmi rokmi napísal týždenník Plus 7 dní, napriek ponúkaným cenám v súťaži mesto nakoniec uzatvorilo zmluvu s firmou S. E. G., kde odmenu stanovilo až na 433-tisíc eur. Keď neskôr vyšlo najavo, že výberová komisia mala podľa dokumentov rozhodnúť o víťaznej ponuke tri dni po tom, ako záujemcovia dostali podpísané zápisnice o výsledkoch súťaže, začala polícia trestné stíhanie.

Trestné stíhanie Barana v roku 2015 prokuratúra zastavila, no exprimátor Knapík sa musel postaviť pred súd. Koncom minulého roka ho Špecializovaný trestný súd uznal vinným. Knapík dostal podmienku, no odvolal sa na Najvyšší súd, ktorý zatiaľ o jeho odvolaní nerozhodol.

Nečakaný rebel

Adamčík bol v Sieti dlho považovaný za jedného z najlojálnejších ľudí k predsedovi Radoslavovi Procházkovi. Keď Denník N začiatkom júna priniesol prvé správy o možnom rozkole v Sieti, Adamčík spory v strane ostro popieral.

„Nikdy som neuvažoval o vystúpení zo strany ‪Sieť‬, neuvažoval som a ani neuvažujem o vstupe do iného klubu,“ napísal vtedy na svoj facebook. „Situácia v ‪Sieti‬ je podľa mojich informácií stabilná. Predseda ‪Radoslav Procházka má moju plnú podporu. Článok v Denníku N považujem za ničím nepodložené fámy a účelovo pospájané vyjadrenia.“

To, že sa pridal k skupine okolo Andreja Hrnčiara a Martina Fedora, preto mnohých prekvapilo. Ich vyhlásenie voči predsedovi bolo pritom veľmi ostré. Hovorili o nedemokratických spôsoboch vedenia strany, riadení Siete ako súkromnej firmy, nekomunikácii s poslancami Siete, žiadnej sebareflexii predsedu a hádzaní zodpovednosti na druhých.

Procházka nepovie, či bude kandidovať

Sieť bude mať snem 13. augusta v Trnave. Súčasný predseda strany Radoslav Procházka zatiaľ nepotvrdil, či bude kandidovať. „Môj mandát ako predsedu sa k 1. septembru 2016 končí a to, či sa budem uchádzať o jeho obnovu, je v tejto chvíli otvorená otázka. Privítam záujem akéhokoľvek iného kandidáta a postup v súlade so stanovami,“ zahmlieval koncom januára.

Hovorkyňa Siete dnes hovorí, že svoje rozhodnutie Procházka oznámi až delegátom snemu. Ešte v apríli tohto roku bol pritom sebavedomejší. „Pravdepodobne áno,“ odpovedal denníku Plus jeden deň na otázku, či chce pokračovať ako predseda Siete. „Uvidíme. V tejto chvíli to nie je pre mňa téma. Snem je pre nás ešte relatívne ďaleko.“

V Sieti sa hovorilo aj o menách ďalších ľudí, ktorí by mohli kandidovať na post predsedu. Podpredsedníčka Katarína Cséfalvayová nakoniec podporuje Adamčíka. Minister dopravy a prvý podpredseda strany Roman Brecely zasa svoju kandidatúru vylúčil.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Sieť

Slovensko

Teraz najčítanejšie