Denník N

Maďarič: Zala sa mýli, vedenie Smeru sa obmení výraznejšie ako obvykle

Podpredsedovia Smeru s predsedom: Kažimír, Paška, Fico, Kaliňák, Čaplovič a Maďarič. Foto - TASR
Podpredsedovia Smeru s predsedom: Kažimír, Paška, Fico, Kaliňák, Čaplovič a Maďarič. Foto – TASR

Smer je sociálny aj národný a vďaka tomu dominuje, hovorí podpredseda strany a minister kultúry Marek Maďarič. Na sneme strany by mohli vymeniť dvoch podpredsedov.

K výzve europoslanca Smeru Borisa Zalu na zásadnú výmenu vedenia strany sa vyjadril prvý podpredseda strany. Minister kultúry Marek Maďarič nesúhlasí so Zalovou kritikou, hovorí však, že v strane je možné očakávať „výraznejšie zmeny“ vo vedení.

„Boris Zala sa mýli vo svojom programovom sklamaní. Pretože Smer od roku 2003 stojí a rozvíja svoju politiku na dvoch programových pilieroch – sociálnom a národnom – a toto mu dáva šancu dominovať na politickej scéne,“ napísal Maďarič Denníku N ako reakciu na Zalu.

„Boris Zala momentálne ignoruje množstvo opatrení, aj v priebehu predchádzajúceho obdobia, ktoré mali ľavicový a sociálny charakter. Boli aj súčasťou tej línie kampane, ktorá bola zastrešená sloganom Robíme pre ľudí. Je pravdou, že Smer nemal ambíciu byť bruselskou ľavicou, čo v sebe obsahuje nielen radikálne napĺňanie tém LGBT, ale aj vlažnosť pri presadzovaní slovenských národných záujmov. Ak Boris Zala túži po takejto strane, Smer ňou nikdy nebol a práve ona by znamenala rýchlu marginalizáciu Smeru. Nech si len spomenie na svoje úspechy na čele sociálnej demokracie v 90. rokoch alebo jeho nástupcu Jaroslava Volfa,“ napísal Maďarič.

Podpredseda Smeru odkazuje na niekdajšiu stranu SDSS, ktorú Zala viedol do roku 1992, nikdy sa výraznejšie nepresadila a napokon splynula so Smerom.

Smer podľa Zalu neprežije, ak sa nevymení veľká časť jeho vedenia. Zala to povedal v rozhovore pre .týždeň. Robert Fico a spol. podľa Zalu ťahajú Smer ku konzervativizmu, a nie k sociálnej demokracii, priestoru liberálov, sociálnych demokratov alebo zelených.

„Celý tento priestor je voľný a navyše viazaný na mladú a proeurópsku generáciu. No Smer sa pchá do iného priestoru. Kladiem si preto otázku, či je súčasné vedenie Smeru schopné tento prúd osloviť. A musím si čestne odpovedať, že nie! Vidím to v postojoch a vo vyjadreniach predsedu Fica, ale aj Roberta Kaliňáka a občas aj iných, ak sa vôbec vyjadria,“ povedal Zala. Vedenie by sa preto podľa Zalu malo čo najskôr zmeniť.

Minister kultúry v parlamente. Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister kultúry v parlamente. Foto N – Tomáš Benedikovič

Výraznejšie zmeny ako obvykle

Maďarič tvrdí, že zmeny vo vedení prídu: „Čo sa týka vedenia Smeru, na každom sneme po voľbách k zmenám prišlo. Predpokladám, že k nim príde aj na najbližšom sneme, a ako poznám názory súčasných členov vedenia, budú výraznejšie ako obvykle. Želal by som si, aby nové vedenie Smeru tvorili ľudia dôveryhodní a politicky, programovo uvažujúci,“ dodal Maďarič. Smer bude mať najbližší pracovný snem 24. septembra.

„Smer má zaužívané procedúry, pán Zala veľmi dobre pozná vnútrostranícke fungovanie, a teda aj formáty, kde môže prezentovať svoje postoje, návrhy na riešenie problémov. On sám je členom predsedníctva,“ reagoval na Zalu Martin Glváč, predseda poslaneckého klubu Smeru. „Nemal som možnosť s ním hovoriť, a preto nebudem komentovať jeho rozhovor,“ odkázal Glváč.

Podpredseda Smeru Peter Pellegrini vraví, že nevie, aké zmeny by mali nastať. „Momentálne takýmito informáciami nedisponujem. Nemám o nich vedomosť.“ Nevie zatiaľ ani to, ako by mal pracovný snem strany prebiehať.

Ani podpredsedníčka poslaneckého klubu Smeru Jana Laššáková nevie, či a aké personálne zmeny by mohli v strane nastať. „Nechcem sa k tomu vyjadrovať. Do snemu je času dosť,“ povedala. Myslí si však, že spôsob, ako o možných výmenách hovoril Boris Zala, nie je vhodný. „Všetko, čo sa deje okolo Smeru a čo spustili europoslanci Boris Zala a Monika Flašíková Beňová, ma zaskočilo. Neočakávala som, že budú takto cez médiá vyjadrovať svoje názory. Môžu ich vyjadriť na rôznych straníckych zasadnutiach.“

Na rane je Paška s Čaplovičom

Smer má šiestich podpredsedov. Podľa informácií Denníka N je najpravdepodobnejšie, že vo funkciách skončia dvaja z nich – Pavol Paška a Dušan Čaplovič.

Najmä v prípade Pašku, ktorý musel odísť z postu predsedu parlamentu na sklonku roku 2014 pre kauzu CT, je prekvapivé, že je stále v najužšom vedení strany.

Ich nástupcom by sa mohol stať jeden z dvojice Peter Žiga a Richard Raši ako zástupca „košického krídla“ Smeru.

O možnosti, že by ako podpredseda mohol skončiť Robert Kaliňák, sa v strane otvorene nehovorí a momentálne túto vec považujú za otázku na Fica alebo na Kaliňáka.

Zvyšní podpredsedovia Pellegrini, Peter Kažimír a Maďarič by si mali svoje miesta udržať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie