Denník N

Sýrčana zadržali preto, že fotil na košickom kúpalisku, potom ohrozenie odvolali

Obnovené kúpalisko Červená hviezda v Košiciach. Foto - TASR
Obnovené kúpalisko Červená hviezda v Košiciach. Foto – TASR

V Košiciach spustili veľkú akciu preto, že cudzinec fotil na kúpalisku a mal ruksak. Kúpalisko zatvorili, muža zadržali na letisku a dali do cely. Policajti uznali, že nechystal útok, no po niekoľkých hodinách za mrežami napadol policajta.

Utečenecká kríza a teroristické útoky v Európe sa na Slovensku odrazili aj v mimoriadnych bezpečnostných opatreniach. Za podozrivé správanie v Košiciach považovali „fotenie na kúpalisku, ruksak“.

Len to bol dôvod, prečo muža sýrskeho pôvodu zadržali na košickom letisku a posadili do cely.

Poplach na kúpalisku

Všetko sa začalo poplašnou správou z košického kúpaliska Červená hviezda „pre podozrivé správanie jedného z návštevníkov“ ešte v pondelok.

„Môžeme potvrdiť, že na kúpalisku Červená hviezda sa pohybovala podozrivá osoba s netradičným správaním, takže zamestnanci kúpaliska promptne zavolali štátnu políciu, ktorá túto osobu zadržala,“ povedala hovorkyňa magistrátu Linda Šnajdárová.

Policajti neskôr spresnili, že „personálom bolo polícii oznámené podozrivé správanie (fotenie na kúpalisku, ruksak)“.

Kúpalisko preto zatvorili pre verejnosť a kontrolovali ho aj pyrotechnici, pretože mestu podľa hovorkyne „mimoriadne záleží na tom, aby sa Košičania a návštevníci nášho mesta cítili nielen na kúpalisku, ale v celom meste v prvom rade bezpečne“.

Plavčík pre denník Košice:dnes povedal, že muž „fotil a nakrúcal najmä budovy. Bol oblečený a s fotením neprestal ani po upozornení zamestnancov, Keď mu povedali, že zavolali políciu, vraj spanikáril, z ruksaku vytiahol letenky, preskočil oplotenie a zmizol ešte pre príchodom hliadky. Ruksak nechal na kúpalisku.“

Primátor Richard Raši pri obnovení kúpaliska Červená hviezda. Foto – TASR

Policajti: Ohrozenie životov sa nepotvrdilo

„Vykonanými previerkami sa nepotvrdilo, že by osoba plánovala alebo chcela nejakým spôsobom ohroziť životy, zdravie alebo majetok občanov. Preto môžeme verejnosť uistiť, že priestory kúpaliska nepredstavujú žiadne bezpečnostné riziko,“ vyhlásila popoludní polícia.

Polícia tiež napísala, že išlo o 36-ročného muža sýrskeho pôvodu s platným cestovným dokladom Veľkej Británie, ktorý cestoval z Ukrajiny na Slovensko a z Košíc chcel odletieť do britského Bristolu.

Policajti ho zadržali na letisku a cez noc nechali v cele.

Červená hviezda. Foto – TASR

Riziko sa nepotvrdilo, ale napadol policajta

„Ráno o 6.00 pri jeho kontrole napadol policajta, ktorému spôsobil zranenie tváre, za čo je už obvinený z útoku na verejného činiteľa a bude sa rozhodovať o ďalšom postupe, konkrétne, či bude podaný podnet na jeho väzobné stíhanie alebo bude stíhaný na slobode,“ píše tiež polícia.

O prípade odmietla komunikovať košická polícia, celú komunikáciu malo na starosti policajné prezídium v Bratislave.

Kúpalisko Červená hviezda je mestské, primátorom Košíc je Richard Raši zo Smeru.

Smer svoju kampaň pred parlamentnými voľbami postavil na hesle Chránime Slovensko a premiér Robert Fico viackrát opakoval, že nepustí na Slovensko moslimských migrantov a napríklad neumožní vytvorenie „ucelenej moslimskej komunity“.

Predseda Smeru Fico pred voľbami hovoril napríklad aj o tom, že neumožní obmedzenia obyvateľov Slovenska na plavárňach. „Ja nechcem, aby pán primátor mesta Nitra musel stanovovať osobitné hodiny na plávanie pre migrantov s iným náboženstvom a osobitne hodiny na plávanie pre ostatných občanov Slovenskej republiky,“ hovoril Fico vo februári v narážke na problémy v plavárni v Nemecku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Slovensko

Teraz najčítanejšie