Denník N

Americký energetický vyslanec: Plyn vyvážame do Kuvajtu, môžeme aj k vám

Americký vyslanec pre medzinárodné energetické otázky Amos Hochstein.
Americký vyslanec pre medzinárodné energetické otázky Amos Hochstein.

Dôvodom, prečo do Európy neprichádza viac plynu zo Spojených štátov, nie je cena, hovorí americký vyslanec pre medzinárodné energetické otázky AMOS HOCHSTEIN.

Ste energetickým vyslancom, robíte energetickú diplomaciu. O týchto veciach v Európskej únii i na Slovensku hovoríme často, nie vždy ich však vieme aj robiť. V čom spočíva vaša práca?

Som vyslancom pre medzinárodné energetické otázky amerického ministra zahraničných vecí. Zaujíma ma energetika vo všetkých významoch a jej prieniky so zahraničnou politikou, s národnou bezpečnosťou a ekonomickou bezpečnosťou. To môže znamenať čokoľvek od odopierania ziskov z ropy v Sýrii pre Daíš cez energetické sankcie proti Rusku alebo Iránu až po pomoc rozvojovým krajinám v dosahovaní cieľov v obnoviteľných energiách. Taktiež to môže znamenať, ako nazeráme na energetickú bezpečnosť v Európe. A na to, čo môže priniesť v Európe tú zmenu, ktorá umožní krajinám zbaviť sa závislosti od jedného dodávateľa a diverzifikovať portfólio dodávateľov.

Náš rozhovor ste elegantne priviedli k dnešnému (13. júla) neformálnemu zasadnutiu ministrov energetiky pod vedením slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Aké boli vaše hlavné odkazy pre európskych ministrov v Bratislave?

Moja prezentácia ukazovala fakt, že svet energetiky sa za posledných päť, sedem rokov od základov zmenil.

Hovoríte o revolúcii bridlicového plynu v Spojených štátoch a o skvapalnenom zemnom plyne (LNG)?

Bridlicový plyn je jedna vec. Revolúcia bridlicovej ropy je druhá vec. A teraz koncept LNG (zemný plyn, ktorý sa za veľmi nízkej teploty a vysokého tlaku mení na kvapalinu a ktorého objem sa tak zníži na jednu šesťstotinu; to umožňuje jeho prepravu vo veľkých objemoch – pozn. red.). Plynovod zvyknem pripodobovať ku katolíckemu manželstvu. Ak postavíte plynovod za miliardy dolárov medzi výrobcom plynu a spotrebiteľom, nebudete ho kupovať od nikoho iného. Pretože nemáte žiadnu inú infraštruktúru. Okrem toho ste za tento plynovod zaplatili obrovské množstvo peňazí, takže ho musíte používať. Vôbec nemáte flexibilitu. Uviazli ste. Potom prišiel LNG a zmenil pravidlá hry. Ak postavíte terminál LNG, môžete si LNG kúpiť od kohokoľvek, kto ho predáva. Môžete zjednávať cenu. Ale potom sa udiala ďalšia revolúcia. Len za obdobie posledných štyroch, piatich rokov. Namiesto budovania terminálov LNG na pobreží, ktoré stoja zopár miliárd dolárov, môžete mať plávajúcu jednotku na skladovanie a regazifikáciu (FSRU). (Skvapalnený zemný plyn je potrebné pred distribúciou spotrebiteľom vrátiť do plynného skupenstva – pozn. red.)

Litva má jednu takú.

Áno. A Pakistan ďalšiu. Izrael a Jordánsko ich majú. A viete, v čom je rozdiel? Stojí iba zopár stoviek miliónov dolárov. A tento rok prídu firmy a povedia krajinám: „Dáme vám plavidlo zadarmo, ak budete od nás päť rokov kupovať plyn.“

Ale ceny v Európe sú dlhodobo nižšie než v Ázii. Takže LNG putuje skôr do Ázie. Ak nejaký americký LNG prichádza do Európy, tak iba v zanedbateľných množstvách.

Nesúhlasím. Obchodníci vezmú LNG a predajú ho kdekoľvek na svete. Nemôžete sa pozerať len na ceny. Aj vzdialenosť a čas prepravy stoja množstvo peňazí. Koľko dní trvá, kým dorazí do Ázie či Európy? Prvých 12 či 13 dodávok predali Spojené štáty do Brazílie, Argentíny, Čile, Dubaja, Kuvajtu, Portugalska a Indie. Oveľa viac ich teda smerovalo do Európy, na Blízky východ a do Južnej Ameriky ako do Číny, Japonska alebo Kórey. Prečo do Európy neprichádza viac LNG? To je tá otázka, ktorú by si ľudia mali klásť. Nesúvisí to s cenou.

S čím to teda súvisí?

Európa nie je jednotná. Jej spôsob usporiadania nedáva veľmi zmysel.

Hovoríte o nízkej miere využitia terminálov LNG v západnej Európe?

Presne. Problémom Európy je, že má množstvo terminálov LNG, no všetky sú na zlých miestach. Máme terminály LNG v Španielsku a Portugalsku. Ale plyn sa nedostane ďalej. Neexistuje žiaden plynovod, čo by dostal plyn zo Španielska do zvyšku Európy, teda ďalej než do Francúzska. Pár terminálov LNG je v Taliansku a fungujú. Lenže v strednej a vo východnej Európe nie sú žiadne.

Jeden je v Poľsku.

Áno, Poľsko práve jeden otvorilo. Onedlho k nim bude prichádzať množstvo plynu. To isté platí pre Litvu. Spojené štáty pomohli Litve získať LNG, pretože bola energetickým ostrovom stopercentne závislým od Gazpromu. Ešte než LNG dorazilo, len tým, že podpísali zmluvu, dokázali Litovčania vyrokovať zmenu zmluvy s Gazpromom a znížiť cenu o 20 – 30 percent.

To, za čo som sa dnes zasadzoval a prečo cestujem zajtra do Grécka, je umiestnenie plávajúceho terminálu LNG v Grécku. Blízko bulharských hraníc. Aby mohol LNG vstúpiť do Bulharska a odtiaľ do Rumunska a Srbska. Ďalší plávajúci terminál LNG na chorvátskom ostrove Krk by mal dodávať plyn do Maďarska, Slovinska a na Ukrajinu. Keď urobíte len toto a investujete do infraštruktúry, neoslobodíte sa od ruského plynu; ale to už nebude potrebné. Na ruskom plyne nie je nič zlé, ale nemal by byť jedinou dostupnou možnosťou. Ako som už niektorým povedal: ruský plyn je o. k. Ak hrá podľa pravidiel a nesnaží sa do nich vnášať zmätok. Majú obrovské množstvo plynu a nie je žiaden dôvod, prečo by k nim európski zákazníci nemali mať prístup. Rovnako však neexistuje dôvod, prečo by európski zákazníci nemali mať možnosť vyjednať si lepšiu cenu. Napríklad cez súťaž s Gazpromom. Verím, že LNG dorazí do Európy. Hneď ako tam bude infraštruktúra. Preto nalieham a tvrdo pracujem na tom, aby sme to dosiahli.

Posilňovanie prepojení patrí k dlhodobým plánom Európskej komisie a podpredsedu pre energetickú úniu Maroša Šefčoviča. Napríklad ani Slovensko nemá prístup k poľskému terminálu LNG, pretože medzi Slovenskom a Poľskom nemáme prepojenie. Ako konkrétne chcú Spojené štáty pomáhať Európe? Zlepšia sa podmienky na vývoz LNG do Európy? V súčasnosti vývoz závisí od administratívnych postupov založených na ad hoc rozhodnutiach.

Po prvé, myslím si, že pán Šefčovič vykonáva neuveriteľnú prácu. Zvádza ťažký boj v snahe dosiahnuť energetickú úniu v celej Európe. To nie je ľahká úloha. Sotva som pred tým stretol niekoho, kto pracuje toľko veľa hodín. A stále to vyzerá, usudzujúc podľa jeho účtu na Twitteri, že je v niekoľkých krajinách naraz. Myslím si, že má dvojníka (smiech).

Rozprávame sa každý týždeň. Sme v pravidelnom kontakte. EÚ má úlohu vystupovať ako riadiaca rozhodovacia inštitúcia. Náš vzťah s viacerými členskými štátmi je veľmi silný, historický. My sme tiež krajina energetiky. Sú tu spoločnosti, s ktorými sa môžem porozprávať a porozumieť, ako vytvoriť podmienky pre investície zo súkromného sektora. Nemôžem však americkým spoločnostiam nakázať, komu majú plyn predávať.

Ale môžete im povoliť alebo zakázať vyvážať ho.

To je pravda. Môžeme im vydávať licencie na vývoz. To však už nie je téma. Licencie, ktoré sme udelili na vývoz, predstavujú 100 miliárd kubických metrov. To je obrovské množstvo plynu. Celkový ročný dopyt v Európe je 400 miliárd kubických metrov. Po rokoch schvaľovania licencií sa výstavba završuje. Vývoz sme začali tento rok z prvého terminálu v Louisiane 13 dodávkami. A v roku 2020 budeme druhým najväčším vývozcom na svete. Jediné, čo bráni americkému LNG pred dosiahnutím Európy, je, že si ho európske terminály musia kúpiť. V dostupnosti, udeľovaní licencií či v predpisoch nie je žiaden problém.

Myslíte si, že Európania môžu poraziť vyššie ceny v Ázii či inde vo svete objemom dovozu?

Áno, vďaka blízkosti, polohe a dostupnosti sa americký plyn môže dostať do Európy. A už sa vlastne aj dostáva. Súčasná poloha terminálov LNG bránila príchodu plynu. A aj fakt, že bolo treba naplniť skoršie záväzky.

Ako ovplyvní plynovod Nord Stream 2 americké záujmy v Európe? Technicky vzaté, Nord Stream 2 predstavuje iba zmenu trasy pre rovnaké dodávky ruského plynu do EÚ. Nie je to, samozrejme, výhodné pre Slovensko ani Poľsko. Ale ako vnímate Nord Stream 2 vy?

Ja si pri každom projekte kladiem rovnaké otázky. Aká je motivácia tohto projektu? Rozumiem jeho ekonomickým súvislostiam? Alebo je to iba čisto politický projekt? Ak áno, mám veľké obavy o jeho zámery.

Rusi vravia, že Nord Stream 2 zníži náklady na prepravu, takže ide o ekonomický projekt.

Pozriete sa na projekt a poviete si: „Mám plyn, ktorý prichádza z istých nálezísk v Rusku a potrebuje sa dostať k zákazníkom. Mám k dispozícii mnohomiliardový existujúci plynovod.“ Väčšina firiem by urobila všetko pre to, aby nemusela stavať ďalšie potrubie, pretože to stojí množstvo peňazí – viac než 10 miliárd dolárov.

Ale oni tvrdia, že ukrajinský plynovod nemajú pod kontrolou.

Ale oni nemajú pod kontrolou ani Nord Stream 2. Vytvorili totiž konzorcium a to je predmetom európskeho práva. Preto musí byť plynovod otvorený.

Ale budú ho prevádzkovať.

Na tom nezáleží. Predávajú plyn, majú zákazníkov. Iba preto, že neovládajú plynovod, potrebujú minúť 12 miliárd dolárov na stavbu ďalšieho? Načo? Keby ste ako akcionár prišli do firmy a povedali: „Ideme minúť 12 miliárd dolárov na niečo, čo ani nepotrebujeme,“ tak by okamžite vyhodili výkonného riaditeľa. Iba že by to nebolo o hodnote pre akcionára. Iba že by to nebolo o ekonomickej hodnote. Iba že by to bolo o sledovaní politických cieľov zo strany politických špičiek, a nie zo strany riaditeľa firmy a predstavenstva. Toto je úroveň poškodenia, ktorú spôsobíte s projektom ako Nord Stream 2: vezmete dve miliardy dolárov z príjmov krehkej ekonomiky, ako je tá ukrajinská, a to v čase, keď sa ju medzinárodné spoločenstvo snaží podporiť. Ako sa z toho spamätáte? Na to je jednoduchá odpoveď: nijako. Ekonomika skolabuje. Slovensko stojí opodiaľ. Nemyslím si však, že chcú poškodiť Slovensko. Ale vyzerá to tak, že im nezáleží na tom, ak ho poškodia. Pre slovenský rozpočet a ekonomiku je to takmer miliarda dolárov. To nedokážete nahradiť.

Ale tu ide o viac než len o Ukrajinu a Slovensko. Polovica Európy má prístup k integrovanému a voľnému trhu s plynom. A tá druhá je dôsledkom studenej vojny napojená plynovodom na Rusko. Energetická mapa Európy je nevyvážená. Plynovodmi Nord Stream 2 a South Stream odsúdite strednú a východnú Európu na ďalších 30 – 50 rokov závislosti od jedného dodávateľa. Pozrite sa na dnešný cenový rozdiel, koľko platia ľudia v Bulharsku či Maďarsku v porovnaní s Nemcami.

Pokiaľ nepostavíte viac prepojení so západnou Európou.

To nepomôže. Budete privádzať ten istý plyn, akurát cez iné potrubie. Nie je nutné stavať prepojenia so západnou Európou, potrebujete vybudovať infraštruktúru, ktorá umožní týmto krajinám prijímať alternatívne dodávky plynu. Ak ste z Nemecka, môžete sa rozhodnúť pre nórsky plyn. Ak ste v Taliansku, môžete mať skvapalnený plyn zo Španielska.

Nemci veľmi intenzívne lobujú za projekt Nord Stream 2 v celej Európe. Rozprávali ste sa o tom s nimi?

Nemecko je blízky priateľ a blízky spojenec Spojených štátov. Sme k sebe úprimní a otvorení vo všetkých záležitostiach vrátane tejto.

No zdá sa, že vašim radám nenačúvajú.

Je mi jasné, že niektorí ľudia v Nemecku to vidia inak než ja. Ale bolo by chybou považovať to len za malý izolovaný projekt. Bude mať veľký vplyv na celú Európu. Ak máte niečo, čo ovplyvní Európu negatívnym spôsobom, nie je to klasický prípad, keď by mali inštitúcie EÚ prísť a povedať: „Toto nemusí byť až taký dobrý nápad.“ Vytvorili ste pozíciu podpredsedu Európskej komisie pre energetickú úniu. A potom urobíte tento projekt?

Skompromitovalo by to jeho pozíciu.

Kompromituje to samotný koncept. A umožňuje to oživenie deliacej línie, ktorá rozdeľovala Európu počas studenej vojny. Nie ako vojenská, ale ako ekonomická línia. Nemyslím si, že je v záujme Európy a Spojených štátov.

Rozhovor je publikovaný v rámci partnerstva Denníka N s portálom EurActiv.sk.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie