Denník N

Rebeli vyhnali Ukrajincov z Debaľceva, mnohí vojaci sa im vzdali

Proruskí separatisti vztyčujú svoju vlajku na výškovej budove v Debaľceve. Foto - AP/Channel 1
Proruskí separatisti vztyčujú svoju vlajku na výškovej budove v Debaľceve. Foto – AP/Channel 1

Aktualizované 22:33 – Porošenko navrhol zvážiť pozvanie medzinárodných mierových jednotiek na Ukrajinu.


  • Ukrajinská armáda dostala rozkaz opustiť Debaľcevo
  • Vojaci sa pri ústupe do Artemivska museli brániť ostreľovaniu
  • Rebeli hovoria o stovkách padlých, no Kyjev potvrdil 22 mŕtvych
  • Prezident Porošenko vyzval USA na dodávky zbraní

 

Prezident Petro Porošenko sa to snažil prezentovať ako víťazstvo. „Toto ráno ukrajinská armáda a Národná garda ukončila operáciu pre plánovaný a organizovaný ústup z Debaľceva,“ povedal ukrajinský prezident.

Podľa pozorovateľov je to však jednoznačná prehra ukrajinskej armády, a tiež riadny, ak nie smrteľný, úder diplomatickému úsiliu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

17-02_eng

Separatisti dobyli strategické mesto aj napriek tomu, že od nedele platí na celom území východnej Ukrajiny prímerie. Toto prímerie oni v meste neuznali.

Ukrajinská armáda stiahla všetkých 6-tisíc vojakov. Ústup nebol ľahký. Mnohí vojaci utekali z mesta pešo, pretože rebeli ostreľovali vozidlá na ceste smerom k mestu Artemivsk.

Reportér France 24 to nazval „ústupom pod bombami“. „Chlapi utekajú po svojich cez polia, pretože rebeli ostreľujú vozidlá. Dávajú nám koordináty a my ich vyzdvihujeme,“ povedal pre Guardian vojak Alexander Ivanov.

Takto v stredu pozbierali stovky ľudí. Mnohí vojaci sa rebelom vzdali, viacerí padli.

Video – Ústup vojakov z Debaľceva:

Koľko vojakov padlo?

Presný počet obetí nie je jasný.

Povstalci tvrdia, že zabili až 3000 vojakov a stovky zajali, no prezident Porošenko to odmietol. Ukrajinská armáda podľa Reuters potvrdila 22 mŕtvych a 150 zranených vojakov.

Debaľcevo je jedným z kľúčových miest konfliktu na Ukrajine. Je to dôležitá železničná a cestná križovatka medzi Luhanským a Doneckým regiónom. Separatisti ho obsadili v apríli minulého roku. V júli sa ho zmocnila ukrajinská armáda.

Od januára tohto roku ho separatisti ostreľovali. V 25-tisícovom meste zostalo len niekoľko tisíc civilistov.

Ponižujúca prehra

V stredu už nad mestom rebeli vztýčili svoju zástavu. Až potom lídri zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky začali hovoriť, že sťahujú ťažké zbrane na pozície 50 až 140 kilometrov do línie, tak ako to požadovala dohoda o prímerí.

Kontrola kľúčových ciest a železnice pomôže regiónu obsadenom rebelmi ekonomicky.

„Finančný aspekt konfliktu je menej dramatický, ale rovnako dôležitý pre aktérov,“ napísal francúzsky portál France 24. Prehra je tiež významnou symbolickou porážkou ukrajinskej armády.

„Debaľcevo bolo pre Kyjev jedným z najponižujúcejších okamihov vojny na východe
Ukrajiny,“ napísal na Twitteri reportér ukrajinskej televízie Hromadske Maxim Erstavij.

Video – Ukrajinskí vojaci sa vzdávajú povstalcom:

https://www.youtube.com/watch?v=sx8oWSJmY_E

Dohoda mŕtva nie je

Hovorcovia nemeckej kancelárky Angely Merkelovej aj francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda v stredu povedali, že ide o „jasné porušenie“ prímeria.

Odmietli však povedať, či to znamená, že dohoda z Minsku je mŕtva. Neskôr večer by mali Merkelová aj Hollande telefonovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Analytik britskej televízie BBC David Stern to vidí jasnejšie. „Je úplne možné, že minská dohoda nenávratne poškodila mierový proces a vážne oslabila pozíciu Porošenka. Merkelová a Hollande dlho tvrdili, že nie je žiadne vojenské riešenie. Teraz nemusí byť ani diplomatické,“ napísal na stránke BBC.

Ruský prezident Vladimir Putin sa o prehre Kyjeva vyjadril už na návšteve Maďarska v utorok, keď sa k nej schyľovalo. „Zjavne je zlé, keď prehráte. Ale život je taký, ide ďalej,“ povedal podľa New York Times.

Video – Debaľcevo z dronu:

Kde sa zastavia?

Viacerí experti sa zhodujú, že separatisti sa teraz nezastavia. Čo by mohlo byť ich ďalším cieľom? Napríklad Bachmutka, cesta z Luhanska na severozápad smerom do Charkova, alebo spomínaný Mariupoľ, ktorý otvára prístup na Krym.

Podľa pozorovateľskej misie OBSE teraz separatisti odmietajú prerušiť paľbu na Donbase.

Prezident Porošenko medzitým vyzval USA na dodávky zbraní. Biely dom sa stále nerozhodol. Večer na zasadnutí bezpečnostnej rady štátu ukrajinský prezident navrhol zvážiť pozvanie medzinárodných mierových jednotiek na území Ukrajiny. Odôvodnil to tým, že Rusko podľa neho neplní mierové dohody.

Veliteľ ukrajinských pohraničníkov Viktor Nazarenko uviedol, že Ukrajina aktuálne nekontroluje 493 kilometrov svojej štátnej hranice s Ruskom. Ide o zhruba štvrtinu z celkovej dĺžky ukrajinsko-ruskej hranice.

Nazarenko súčasne ohlásil, že aj vďaka pomoci z Európskej únie sa na hranici zatiaľ podarilo vyhĺbiť 144 kilometrov protitankových priekop, ako aj vybudovať ženijné prekážky na takmer 90 kilometroch.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie