Denník N

Izraelský premiér trestuhodne plytvá. Či pre to prehrá voľby, nie je jasné

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu s manželkou čelia škandálu, v ktorom ich obviňujú, že veľa míňajú. Foto - TASR/AP
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu s manželkou čelia škandálu, v ktorom ich obviňujú, že veľa míňajú. Foto – TASR/AP

Najvyšší kontrolór štátu Izrael Josef Šapira vydal v utorok správu, ktorá potvrdila a presne vyčíslila, že rodina premiéra Netanjahua má vysoké výdavky, nehospodárne nakladá s peniazmi daňových poplatníkov a robí zvláštne finančné rozhodnutia.

V Izraeli sú o mesiac voľby, v ktorých by chcel Benjamin Netanjahu obhájiť premiérske kreslo a podľa prieskumov to pre neho nevyzerá márne.

V predvolebnej kampani sa však prestáva hovoriť o usporiadaní vzťahov s Palestínčanmi, bezpečnosti, vysokých životných nákladoch, demonopolizácii, postavení menšín či vplyve náboženstva na chod štátu. Témou je premiérov životný štýl. Izraelskí komentátori si stále nie sú istí, či mu to uškodí, alebo pomôže.

Hýrili aj počas protestov

Zo správy najvyššieho kontrolóra Izraela Josefa Šapiru vyplýva, že životné náklady rodiny Netanjahuovcov sa každý rok zvyšovali. Minulý rok napríklad zaplatili len za jedlo v premiérovej rezidencii pol milióna šekelov, teda viac ako 110-tisíc eur. Dramaticky narástli aj výdavky na ošatenie, upratovanie, prevádzku domov.

To všetko zaplatili Izraelčania zo svojich daní. Netanjahuovci vo veľkom míňali aj vtedy, keď Izraelčania v uliciach protestovali proti neúnosným životným nákladom a v médiách sa veľa písalo o tom, že mladí ľudia zvažujú pre vysoké ceny odchod z krajiny.

Netanjahu a jeho rodina nielenže neprimerane zvyšovali náklady, ale za štátne nakupovali aj veci, ktoré sa našli v ich súkromnom dome. Platili tiež premrštené ceny za služby a počas troch mesiacov každý víkend volali na opravy toho istého elektrikára. Ukázalo sa, že ide o člena Netanjahuovej strany Likud, ktorý premiérovu rodinu aj hostil vo svojom dome.

Pre Netanjahua je mimoriadne zahanbujúce aj to, že si od zamestnancov úradu vlády nechal nakupovať drobnosti (lieky proti prechladnutiu, občerstvenie), ktoré im nikdy nepreplatil.

Ľudia z premiérovho okolia správu a to, čo vyvolala, považujú za pokus poškodiť mu a hovoria, že Izrael má iné problémy. Centrom debaty sa stala premiérova manželka Sara. Práve ona a jej novozbohatlícke spôsoby sú podľa bývalých zamestnancov dôvodom plytvania.

Netanjahuová tento týždeň zverejnila video, v ktorom sa k stavu premiérovej rezidencie vyjadril bytový dizajnér celebrít Mošik Galamin. Premiérovu kuchyňu prirovnal ku kuchyni v rumunskom sirotinci v 50. rokoch minulého storočia. Neskôr sa však ukázalo, že túto miestnosť premiér nevyužíva a v inej časti domu je moderná kuchyňa.

http://bcove.me/ccwv0def

Prieskumy robili pred škandálom

Či Šapirova správa, ktorá však len potvrdila dávno známe, ovplyvní Netanjahuove volebné šance, je otázne. Prieskumy potvrdzujúce vedenie jeho strany sa robili pred zverejnením správy.

Izraelské médiá špekulujú, že situácia by sa mohla zmeniť, ak by sa generálny prokurátor rozhodol posudzovať niektoré jej zistenia ako podozrenia zo spáchania trestného činu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie