Denník N

Príbeh mladého teroristu a kňaza, ktorého mal rád aj miestny imám

Jacques Hamel slúžil v Saint-Etienne-du-Rouvray aj napriek vysokému veku. Foto - TASR/AP
Jacques Hamel slúžil v Saint-Etienne-du-Rouvray aj napriek vysokému veku. Foto – TASR/AP

Jacques Hamel mohol odísť do dôchodku, no chcel pracovať až do posledného dychu. Adel Kermiche sníval o tom, že utečie do Sýrie a pridá sa k islamistom. V utorok ich osud spojil v kostole vo Francúzsku, neprežil ani jeden.

Dva odlišné svety, dve rôzne generácie. Jedného poháňala láska k blízkym a k svojej práci, druhého nenávisť a frustrácia.

Stretli sa v utorok pri útoku na predmestí Rouen. Jacques Hamel, 85-ročný kňaz, bol symbolom miestnej náboženskej komunity; 19-ročný Adel Kermiche, naopak, reprezentoval organizáciu, ktorej hodnoty sú opačné – nenávisť a šírenie strachu.

Ich stret sa skončil násilne. Mladý radikál zavraždil obľúbeného katolíckeho duchovného. Svet jeho čin odsúdil a s obdivom pozerá na muža, ktorý mu padol za obeť.

Jacques Hamel bol, podľa ľudí, ktorí  ho poznali, otvorený novým myšlienkam, súhlasil aj s názormi pápeža Františka. Mal otvorenú myseľ a nebál sa zmien, píše New York Times.

Oddaný do posledného dychu

„Už ste niekedy videli kňaza na dôchodku? Budem pracovať až do môjho posledného dychu.“ Tak odpovedal podľa Le Figaro Jacques Hamel na otázku, kedy plánuje prestať pracovať. Tvrdí to kňaz z Rouenskej arcidiecézy, Hamelov priateľ, Aimé-Rémi Mputu Amba.

Hamelove slová sa napokon naplnili, hoci za iných okolností, ako očakával. Poslednýkrát vydýchol pri útoku dvoch radikálov, ku ktorým sa prihlásil Daíš. Podľa svedkov ho prinútili, aby si kľakol na kolená. Hamel sa bránil, útočníci mu preto podrezali hrdlo.

Jacques Hamel sa narodil v roku 1930, len niekoľko kilometrov od St.-Étienne-du-Rouvray, kde až do utorka pôsobil ako kňaz. Slúžiť cirkvi začal, keď mal 28 rokov, a svoje povolanie bral veľmi vážne.

Obyvatelia mestečka hovoria, že Hamel bol oddaným kňazom, ktorý bol vždy k dispozícii. „Bol síce starší, ale mohol za ním prísť ktokoľvek a kedykoľvek,“ píše Guardian.

Minulý týždeň rozoslal obyvateľom mestečka občasník, v ktorom ich motivoval k tomu, aby voľný čas počas leta trávili s rodinou a priateľmi, a aby sa starali o tých, ktorí sú osamelí. „Buďte ohľaduplní k ostatným ľuďom, nech už ide o kohokoľvek,“ napísal podľa BBC.

Už pred 10 rokmi mohol odísť do dôchodku, no rozhodol sa, že radšej ostane pri svojej práci, ktorá ho napĺňa. Chcel aj naďalej slúžiť cirkvi a miestnej komunite. V okolí Rouenu nebol dostatok kňazov, Hamel preto v kostole plnil úlohu pomocného kňaza.

V deň, keď zomrel, nemal slúžiť omšu. Zastupoval Augusta Moaundu-Phuatiho, ktorý bol v mestečku hlavným kňazom. Kňazi sa však dohodli, že Moanda-Phuati si tento mesiac vezme dovolenku. V auguste si mal oddýchnuť Hamel.

Dva protiklady

85-ročný kňaz počas svojho života pôsobil vo viacerých mestách, do St.-Étienne-du-Rouvray sa vrátil v roku 2000.

V mestečku bol podľa obyvateľov pri všetkom dôležitom – krstinách, svadbách aj pohreboch. „Všetci ho mali radi, bol trochu ako starý otec. Keď bol pri nás, boli sme šťastní,“ hovorí pre New York Times ďalšia Hamelova kolegyňa.

Naopak, svet Adela Kermicha, jedného z útočníkov, bol plný neistoty a frustrácie. Kermiche mal v čase, keď sa Hamel po dlhoročnej práci pre cirkev vrátil do St.-Étienne-du-Rouvray, len tri roky.

Narodil sa v Alžírsku a v čase vraždy mal len 19 rokov. Žil neďaleko kostola, kde sa rozhodol spáchať čin, ktorý vnímal ako jediné východisko zo svojej situácie.

Kermiche tvrdil, že vo Francúzsku nemôže pokojne vyznávať svoje náboženstvo. Rozhodol sa preto narušiť svet tých, ktorí sa snažili o to isté – nerušene sa modliť počas omše.

Obyvatelia mesta si uctili pamiatku kňaza, ktorý v utorok zomrel pri teroristickom útoku v kostole. Foto - TASR/AP
Obyvatelia mesta si uctili pamiatku kňaza, ktorý v utorok zomrel pri teroristickom útoku v kostole. Foto – TASR/AP

V utorok preto vtrhol do kostola, kde omšu slúžil Jacques Hamel. Postarší kňaz, ktorý mu mohol byť starým otcom a ktorý slávil svoje 50. výročie vo funkcii kňaza v čase, keď Kermiche chodil na základnú školu.

Traja rukojemníci utiekli, jeden z nich je vo vážnom stave. Útok neprežil iba Hamel. Sestra Danielle utiekla práve v momente, keď útočníci podrezali kňazovi hrdlo. Tvrdí, že preto si jej útek nevšimli. Modlili sa v arabčine a svoj útok si nahrávali na video.

Útočníkov polícia zabila hneď po tom, čo sa rukojemnícka dráma skončila. Francúzske úrady už v súvislosti s útokom zatkli jedného muža, zatiaľ však nespresnili, o koho ide a ako je s útokom spojený.

Tikajúca bomba

Adel Kermiche bol podľa Guardianu „tikajúcou bombou“. Obyvatelia mesta, v ktorom žil, hovoria, že Kermiche sa správal zvláštne a niekoľkokrát sa pokúsil o cestu do Sýrie. V marci 2015 ho však zastavila nemecká polícia. Poslala ho späť do Francúzska, kde dostal podmienku a čakal na súdny proces. O dva mesiace sa o útek do Sýrie pokúsil znovu. Ani tentoraz mu to nevyšlo, polícia ho znovu zadržala.

Kermiche bol vo väzení, no v marci ho prepustili, hoci prokurátor proti tomu protestoval – považoval ho za nebezpečného. 19-ročný útočník dostal domáce väzenie, v noci sa nemohol zdržiavať vonku.

Polícia ho pozorovala, Kermiche bol na zozname potenciálnych teroristov, no aj napriek tomu si našiel cestu, ako zaútočiť. Do Sýrie sa síce nedostal, no ideológia Daíšu sa vďaka internetu dostala k nemu.

S teroristami sa spojil v januári minulého roka, po útokoch na denník Charlie Hebdo. Podľa Tribune de Geneve v ňom útok fungoval ako spínač, ktorý spôsobil jeho radikalizáciu. Začal sa správať zvláštne a poúčal svojich blízkych, ktorí nepraktizovali islam.

Kermiche sa spojil s Maximom Hauchardom, známym bojovníkom Daíšu, ktorý sa k teroristom pridal práve po úteku z Francúzska. Hauchard pochádza z rovnakého regiónu a navštevoval aj miestnu mešitu v Saint-Etienne-du-Rouvray.

Normálna rodina

Rodina sa ho pokúšala zastaviť. Nepodarilo sa. Situáciu podľa Independentu oznámili aj francúzskej polícii, čakali, že im pomôže. Úrady mu síce zabránili v ceste do Sýrie, no pred Adelovou radikalizáciou ich ochrániť nedokázali.

Podľa Kermichovej matky sa, podobne ako útočník v Nice, radikalizoval veľmi rýchlo. Chlapec, ktorý „rád počúval hudbu a chodil von s dievčatami“, sa zmenil na extrémistu a vraha.

Von už nechodil, iba do mešity. Jeho matka podľa Telegraphu povedala, že bol ako zhypnotizovaný, nepočúval ani ju, ani svojich bratov a sestry.

Mladý Adel Kermiche. Foto - Facebook
Mladý Adel Kermiche. Foto – Facebook

Podľa susedov sú Kermichovci normálna a slušná rodina, jedna z útočníkových sestier pracuje ako lekárka, Adelova matka je učiteľka. Rodičia údajne nie sú veľmi pobožní.

Adel sa však aj napriek tomu zradikalizoval, čo netajil ani na Facebooku.

Podľa jeho priateľa Bodriho však nepôsobil ako človek, ktorý chce spáchať teroristický útok. Bodri si nikdy nevšimol Kermichovu radikalizáciu, s útočníkom sa stretol aj večer pred útokom. „Mal džínsy, usmieval sa, bol šťastný a správal sa normálne,“ hovorí Bodri pre Guardian.

Tolerantné mestečko

Kermiche si na svoj útok proti kresťanskej cirkvi vybral naozaj nesprávneho človeka. Okrem toho, že Hamel bol otvoreným kňazom, medzi jeho blízkych priateľov patril aj miestny imám.

Mohammeda Karabilu Hamelova smrť šokovala. Podľa AFP kňaza považoval za svojho priateľa a, podobne ako ostatní obyvatelia mestečka, považoval ho za človeka, ktorý svoj život zasvätil iným.

Karabila a Hamel boli dôkazom toho, že dve rozdielne náboženstvá, ktoré sa navzájom démonizujú, môžu koexistovať. Obaja muži boli členmi miestnej medzináboženskej komunity a spolu dokonca odslúžili aj niekoľko ceremónií.

„Nerozumiem tomu. Modlíme sa za Hamelovu rodinu a za katolícku komunitu,“ hovorí Karabila. Útočníci podľa neho využívajú náboženstvo a náboženské symboly len ako zámienku.

Mešitu, ktorú navštevoval aj Kermiche, postavili v roku 2000, teda v tom istom roku, keď sa do mesta vrátil aj Jacques Hamel. Pozemok na ňu poskytla katolícka farnosť.

Nech sme poslední, ktorí plačú

Do mestečka ešte v utorok pricestoval aj francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý v posledných dňoch čelí obrovskej kritike. Hollande má dlhodobo veľmi nízku podporu verejnosti, čo sa ešte zhoršilo po nedávnych útokoch v Nice a informáciách o tom, že v známom letovisku zrejme došlo k zlyhaniu polície.

Hollande čin opísal ako „hanebný teroristický útok“ a povedal, že Daíš vyhlásil Francúzsku vojnu, ktorú krajina môže vyhrať, iba ak bude jednotná. Sila podľa francúzskeho prezidenta spočíva v solidarite a jednote.

Hollande sa stretol aj so starostom St.-Étienne-du-Rouvray. Hubert Wulfranc prezidentovi povedal: „Nesmieme pripustiť, aby sa to opakovalo. Nech sme my tí poslední, ktorí plačú.“

Útok odsúdil aj pápež František, nazval ho barbarským činom. V náboženskej komunite sa už začalo hovoriť o tom, že Hamela by mohol pápež blahorečiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie