Denník N

Fico na poli: Čo tu bolo pred rokom 1989, by teraz mnohí závideli

Drolilo sa aj tento rok. Foto - TASR
Drolilo sa aj tento rok. Foto – TASR

Premiér opäť drolil zrno a debatoval v poli s roľníkmi. Po MDŽ je to jeho ďalšia každoročná obyčaj, ktorú prevzal z čias komunizmu.

Na poli pred fotografmi a kamerami sa klasy najprv pomrvia, aby z nich vypadli zrná, a poľnohospodári sa pochvália za ťažkú prácu, ktorá živí ľud. Robil to tak počas žatvy každoročne Gustáv Husák, Vasil Biľak a tento zvyk prevzal aj Robert Fico.

Po nákladných oslavách MDŽ, ktoré Smer zvykne spájať s predvolebnými mítingmi, ide o ďalší zvyk z minulých čias, ktorý si predseda vlády nenechá ujsť.

Vide: Fico a Trošková na poli: Neotravujte, dajte mi pokoj
(autorka: Martina Koník)

Nepokosený pás poľa

Premiér tentoraz nezašiel ďaleko. Mrvil klasy na poli družstva Devín vedľa diaľnice D2 a bratislavského Volkswagenu. Spolumajiteľom moderne vybaveného družstva je bývalý spoločník Penty Jozef Špirko a kombajnisti špeciálne pre predsedu vlády nechali nepokosený jeden pás poľa, aby sa mal kde fotiť. Na pole prišiel s ochrankou, asistentkou Máriou Troškovou a vítali ho chlebom a soľou.

„Ja odmietam tvrdenie, že do roku 1989 tu bola nejaká čierna diera, naopak, keď sa pozrieme na kvalitu poľnohospodárstva do roku 1989, čo všetko to poľnohospodárstvo malo k dispozícii, tak možno by mnohí dnes závideli, keby mali to, čo bolo do roku 1989,“ vysvetľoval Fico na poli, kým okolo neho jazdili kombajny a traktory americkej značky John Deere.

Fico rád na žatve provokuje. Vlani napríklad zaútočil na „bratislavskú kaviareň“. „Poviem to otvorene, je mi úplne jedno, že pre niektorých kaviarenských hlupákov je žatva socialistický prežitok. Pre nás je to otázka strategického prežitia a vláda sa bude k tejto významnej udalosti stavať vždy čelom, s úctou a pokorou, a predovšetkým s veľkou vďakou všetkým slovenským poľnohospodárom za to, že nám obrazne dávajú na stôl chleba,“ hovoril vlani na poli pri Nitre.

Družstvá podporovali kultúru a šport

„Vždy fungovala nejaká miera kultúry, pretože to družstvo vedelo podporiť nejaké kultúrne zbory, nejaké spevácke, nejaké naivné divadlá boli. Rovnako fungoval vždy šport, pretože to družstvo zväčša bolo to, ktoré podporovalo nejaké aktivity,“ spomínal teraz Fico na mladosť okrese Topoľčany.

Premiér, ktorý mesiace neumožňuje novinárom pýtať sa ho na chúlostivé otázky ako kauza Bašternák, mal mať iba „tlačové vyhlásenie“. Nakoniec nebolo ani to a umožnil len, aby si novinári nahrávali, o čom sa baví s roľníkmi. Po tom, ako zapózoval pri pšenici, z poľa opäť odišiel.

Fico, poľnohospodári a novinári na poli pri Bratislave. Foto - TASR
Fico, poľnohospodári a novinári na poli pri Bratislave tentoraz. Foto – TASR
Drolilo sa aj za minulej vlády. Foto – TASR
Mrvilo sa aj za minulej vlády. S vtedajším ministrom pôdohospodárstva Ľubomírom Jahnátkom. Foto – TASR
Tradičný žánrový obrázok z časov normalizácie - súdruh Biľak bol v roku 1974 skontrolovať úrodu. foto - TASR
Tradičný žánrový obrázok z časov normalizácie – súdruh Biľak bol v roku 1974 skontrolovať úrodu. foto – TASR

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie