Denník N

Dôchodcovia v Bratislavskom kraji už nebudú môcť zadarmo cestovať len na občiansky

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Do bratislavskej MHD sa po sporoch vracajú SeniorPasy. Ľudia nad 70 rokov ich potrebujú, ak chcú cestovať bezplatne. Mladší seniori musia platiť polovičný lístok.

Od augusta už dôchodcovia nad 70 rokov nebudú môcť v bratislavskej doprave a v okolí cestovať zadarmo s občianskym preukazom, ale už iba so SeniorPasom. Po chaose po zavedení spojeného lístka na vlak, prímestský autobus a MHD sa tak vracajú pôvodné pravidlá, ktoré pôvodne spochybnili súdy.

Končí sa totiž prechodné obdobie, keď dôchodcom nad 70 rokov stačil na bezplatnú cestu občiansky preukaz. Tí, ktorí čipovú kartičku nebudú mať, si budú musieť kúpiť cestovný lístok za polovičnú sadzbu, na aký cestujú napríklad aj študenti.

Dôchodcovia pod 70 rokov nemajú nárok na SeniorPas a majú tak cestovať za polovičné cestovné.

Zneužívanie dôchodcov

Zmena cestovného pre najstarších prišla pri prepojení vlakov a autobusov v Bratislave a v kraji na konci minulého roka.

V januári sa seniorov zastala mimovládka Európsky inštitút pre ochranu spotrebiteľa a právny štát a podala žalobu proti bratislavskému dopravnému podniku pre zavedenie SeniorPasov, podľa inštitútu ide o neprimeranú požiadavku, ktorá šikanuje seniorov.

„Zneužíva tieseň a nevedomosť starších osôb,“ tvrdí inštitút. Tiež je podľa nich nezmyselné, aby si museli kartičky predlžovať, keď ich už majú vystavené.

Problémy s kartičkami sa vyskytli už na prelome rokov, seniori čakali na ne v radoch v zime aj niekoľko hodín.

Dopravcovia tvrdia, že elektronický lístok v podobe SeniorPasu je najpraktickejšou formou pre cestujúcich, pretože si nemusia kupovať cestovné lístky.

O žalobe sa ešte rozhodne

Na stranu dôchodcov sa vo februári postavil Okresný súd v Bratislave a vydal predbežné opatrenie, dôchodcovia nemuseli mať vybavenú kartičku a stačil im na bezplatné cestovanie občiansky.

Dopravcovia Dopravný podnik Bratislava, Slovak Lines a železnice sa odvolali s tým, že „zákony v oblasti cestnej či koľajovej dopravy určujú povinnosť cestujúcim preukázať sa cestovným lístkom, ktorý je zákonnou zmluvou medzi cestujúcim a dopravcom“.

Krajský súd následne predbežné opatrenie zrušil a dopravcovia znovuzavedenie SeniorPasov posunuli na začiatok augusta. O žalobe sa bude ešte rozhodovať.

Celková príprava systému integrovanej dopravy v Bratislavskom kraji trvala niekoľko rokov, spustenie však zmiatlo všetkých cestujúcich. Najprv boli technické problémy, chaos pre vodičov a cestujúcich v novo zavedeným zónach a istý čas nefungovali ani označovače.

Kartičky si musia predlžovať

SeniorPasy vydané do augusta sú platné. Dôchodcovia si ich však po novom roku musia predĺžiť. Dopravcovia sľubujú, že to bude možné aj cez označovače v MHD. Označovače vzbudili tento rok chaos, aj napriek dlhoročnej príprave. Doteraz niektoré neoznačujú správne a okrem miestnych sú zmätení hlavne cudzinci.

Karta sa dá objednať cez internet alebo v predajniach BID.

Prečo si musia dôchodcovia SeniorPas predlžovať? Bratislavská integrovaná doprava odpovedá, že aj to je napokon v prospech cestujúcich. „Umožňuje dopravcom mať prehľad o počte cestujúcich a nastavovať kapacitu dopravných prostriedkov.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie