Denník N

Slováci sú 17. najvyšší na svete, Slovenky šieste

Ak ide o výšku, vo svete oficiálne vedú muži z Holandska a ženy z Lotyšska.

Holandsko sa stalo oficiálne krajinou s najvyššími mužmi na svete, na svet sa pozerajú z priemernej výšky 183 centimetrov.

Výsledky výskumu vedci publikovali v časopise eLife. Zaoberali sa trendmi v náraste výšky u populácie v 184 krajinách sveta od roku 1914.

Zatiaľ čo ľudia z východnej Ázie narástli za posledné storočia najviac, priemerná výška obyvateľov subsaharskej Afriky od sedemdesiatych rokov poklesla. Rovnako tak Američania patrili ešte pred pár rokmi medzi najvyšších na planéte, dnes je ich výška skôr priemerná.

Najnižšie pri zemi sa držia muži Východného Timoru s priemernou výškou 160 centimetrov a ženy z Guatemaly vysoké 150 centimetrov. Guatemalské ženy boli najnižšími aj v roku 1914 s výškou len 140 centimetrov.

V rebríčku výšky dominujú európske krajiny. Dáta výskumu naznačujú, že rozdiely sa na Západe zmenšujú. Slovenskí muži sú 17. najvyšší, ženy sú šieste (Česi sú na 10. mieste, Češky na štvrtom).

Najvyšší sú Holanďania

BBC píše, že podľa inej štúdie, ktorá sa tiež zaoberala výškou holandského národa, zohráva svoju rolu popri lepšej životnej úrovni aj genetika. Časom totiž čoraz viac Holanďanov začalo vykazovať „výškový“ gén, vďaka ktorému narástli a predbehli ostatných.

Ako tvrdí táto štúdia, „výška je veľmi dedičná – vysokí rodičia majú vždy o niečo vyšších potomkov ako nižší rodičia“. To sa neskôr prejaví aj na budúcich generáciách, ktoré sú vždy o niečo vyššie ako priemer.

Vedci stáli pred otázkou, čo spôsobilo, že muži v Holandsku prevyšujú iné národy. Dnes sa na svet pozerajú z výšky 183 centimetrov, čo je o dvadsať centimetrov viac ako pred storočím. Pre porovnanie, priemerný Američan narástol za rovnaký čas „len“ o šesť centimetrov.

Gény aj prostredie

„Asi tretinu vysvetlenia tvoria gény. Ale ony nevysvetľujú, prečo došlo k zmene v čase. Gény sa tak rýchlo nemenia a vo svete sa príliš nelíšia,“ povedal pre BBC Majid Ezzati, ktorý stál na čele daného výskumu.

Keď sa zameriame na časovú linku a rôzne podoby vzrastu na celom svete, zistíme, že veľkú úlohu zohralo popri kvalitnej životospráve, vysokom štandarde či už hygieny, alebo zdravotníctva, aj prostredie.

Holanďania sú najvyšším národom. Zdroj – Youtube

Žijú dlhšie a riziko rakoviny

Výrazný výškový nárast od prvej svetovej vojny spôsobil rozdiely aj v staviteľstve – zmenila sa veľkosť dverí, aby si vysokí Holanďania nemuseli neustále dávať pozor na hlavy. Keby sa dnešný obyvateľ Holandska vybral do budov zo 16. storočia, mal by veľké problémy vôbec vstúpiť dovnútra.

Predpokladá sa, že vysokí ľudia žijú dlhšie a netýkajú sa ich srdcovo-cievne problémy. Na druhej strane im však hrozí väčšie riziko niektorých typov rakoviny, akými sú napríklad rakovina konečníka alebo rakovina vaječníkov a pŕs.

„Jednou z hypotéz je, že faktory, ktoré vplývajú na výšku, môžu podporovať zmutované bunky,“ povedal pre BBC spoluautor štúdie Elio Riboli.

Na výskume zverejnenom v časopise eLife, Storočie trendov vo výške dospelých ľudí, pracovala skupina osemsto vedcov a výskumníkov v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou WHO.

Porovnanie krajín s najvyššími mužmi a ženami v roku 2014 s rokom 1914:

Akí vysokí sú muži v porovnaní spred sto rokov?

  1. Holandsko (12.)
  2. Belgicko (33.)
  3. Estónsko (4.)
  4. Lotyšsko (13.)
  5. Dánsko (9.)
  6. Bosna a Hercegovina (19.)
  7. Chorvátsko (22.)
  8. Srbsko (30.)
  9. Island (6.)
  10. Česká republika (24.)

Aké sú vysoké ženy v porovnaní spred sto rokov?

  1. Lotyšsko (28.)
  2. Holandsko (38.)
  3. Estónsko (16.)
  4. Česká republika (69.)
  5. Srbsko (93.)
  6. Slovensko (26.)
  7. Dánsko (11.)
  8. Litva (41.)
  9. Bielorusko (42.)
  10. Ukrajina (43.)

Zdroj: BBC

Dostupné z: DOI: http://dx.doi.org/10.7554/eLife.13410

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie