Denník N

Fico sa od volieb vyhýba novinárom: Neotravujte, tu sme pri žatve (+ video)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda vlády zavádza na Slovensku novú kategóriu komunikácie s médiami cez „tlačové vyhlásenia“ bez možnosti položiť otázky. Snaží sa tak prežiť kauzu Bašternák i nespokojných europoslancov Smeru.

Robert Fico odmieta komentovať výroky nespokojných europoslancov Smeru Borisa Zalu a Moniky Flašíkovej-Beňovej a dlhodobo aj kauzu Bašternák, či svoj zdravotný stav. Premiér od volieb reaguje na otázky novinárov podráždene.

„Prosím vás, neotravujte, tu sme pri žatve, neotravujte. Majte, prosím, trošku úcty k týmto ľuďom, ktorí sa na rozdiel od vás narobia ako hovädá. Dobre? Majte k nim úctu a neotravujte,“ odvrkol Fico v stredu na poli pri Bratislave po rozhovore s roľníkmi na žatve. Reportéri Denníka N sa ho pýtali na vyjadrenia europoslanca Borisa Zalu, ktorý hovoril o potrebe rozsiahlych výmen vo vedení Smeru. „No, to je veľká blbosť,“ povedal po otázke na Zalovu požiadavku.

Video: Fico a Trošková na poli: Neotravujte, dajte mi pokoj
autorka: Martina Koník

Vyhlásenia ako štandard

Predseda vlády sa už štyri mesiace snaží vyhýbať novinárskym otázkam. Novým štandardom jeho komunikácie sú „vyhlásenia pre médiá“, na ktorých si odrecituje, čo uzná za vhodné, väčšinou to stihne za niekoľko minút, hovorkyňa poďakuje za účasť a Fico odchádza v sprievode ochranky.

Aj v tomto prípade účasti na žatve úrad vlády oznámil, že Fico urobí „vyhlásenie pre médiá“, ktorým nakoniec bolo len to, že pózoval pri pšenici a dovolil médiám, aby si nahrali, čo hovorí na poli roľníkom.

„Ja k týmto pánom s mikrofónmi už nemám žiadny rešpekt,“ vravel predtým poľnohospodárom tak, aby si to novinári vypočuli a nahrali.

Jeho poslednými mediálnymi výstupmi na Slovensku boli „vyhlásenia pre médiá“ na poli bez možnosti otázok pri rozostavanej diaľnici, výmene riaditeľa SIS a po cyrilometodskej omši.

Od Bašternáka stíchol

Premiér prestal odpovedať na otázky krátko po tom, ako sa prevalila kauza Bašternák, podnikateľa podozrivého z daňových podvodov, v ktorého byte premiér býva.

Premiér mal krátko po voľbách infarkt a operovali ho. V poslednom čase už pôsobí, že je fit a pracuje v plnom nasadení. Už počas jeho choroby tlačový úrad tajil informácie o jeho zdravotnom stave a doteraz oficiálne nepotvrdil, čo mu vlastne bolo a čoho sa týkala operácia.

Pokiaľ mal Fico tlačovku s možnosťou položiť otázky, bolo to väčšinou v zahraničí, kde sa ho novinári na domáce témy nepýtajú. Nemohol sa napríklad vyhnúť odpovedať v Štrasburgu a v Bruseli na otázky k predsedníctvu v Únii na spoločných tlačovkách s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schultzom a šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudeom Junckerom.

Bol aj na tlačovej konferencii s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou k podpore prvovýroby mlieka. Pred tým, ako mu mohli novinári položiť otázky, sa však zdvihol a s vetou, že má práce nad hlavu, z miestnosti odišiel.

Podobne po úvode premiér odišiel z tlačovky s ministrom práce Jánom Richterom o nezamestnanosti.

Fico, poľnohospodári a novinári na poli pri Bratislave. Foto - TASR
Fico, poľnohospodári a novinári na poli pri Bratislave. Foto – TASR

V júni po výjazdových zasadnutiach vlády v Lučenci a v Rimavskej Sobote novinári dostali možnosť pýtať sa premiéra. Na Bašternáka, ani inú nepríjemnú tému, sa však nespýtal žiaden z nich. Na výjazdové zasadnutia vlády zväčša chodia regionálni reportéri a aj v týchto dvoch prípadoch sa pýtali najmä na región.

V Bratislave sa po zasadnutiach vlády v posledných mesiacoch Fico novinárom vyhýba. Možnosť pýtať sa nedáva novinárom ani po koaličných radách a neumožnil im to ani v čase zostavovania vlády. Vtedy často ostatní predsedovia koaličných strán odišli, niektorí aj zadným východom úradu vlády, a Fico sa pred novinárov postavil sám opäť len s vyhlásením.

Predseda vlády dáva rozhovory od volieb len sporadicky. Po voľbách rozhovor poskytol verejnoprávnej agentúre TASR a zvykne chodiť do diskusií vo verejnoprávnom rozhlase a televízii.

Pýtajte sa, neodpovieme

„Kto uteká pred otázkami novinárov? Ja vás poprosím veľmi pekne – existuje tlačový odbor úradu vlády? Existuje. Ak máte nejaké otázky, obráťte sa na tlačový odbor,“ vravel na chodbe parlamentu novinárom Denníka N, ktorí sa ho za pochodu chceli spýtať na protesty pred komplexom Bonaparte a na rokovanie koaličnej rady. Kým za minulej vlády úrad vlády odpovedal na otázky Denníka N aspoň vetou, že neodpovie, teraz väčšinou neodpíše ani to.

Video: Fico: Kto uteká pred novinármi?
autorka: Martina Koník

Na otázky nechcú odpovedať ani niektorí ľudia z Ficovho okolia. „Nie som verejný funkcionár a nebudem sa vyjadrovať k médiám, nechajte ma na pokoji,“ povedala jeho asistentka Mária Trošková, ktorá má teraz funkciu hlavného štátneho radcu, na otázku o masérovi Pavlovi Kostkovi. Práve z jej počítača totiž zrejme pochádzala Kostkova odpoveď médiám, ktoré sa pýtali na jeho zákazky vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie