Denník N

Hejt na internete treba zastaviť, stáva sa hrozbou

Šírenie nenávisti na sociálnych sieťach si naše orgány činné v trestnom konaní nevšímajú, aj keď máme potrebnú legislatívu.

Internet je plný hejtu. Predovšetkým sociálne siete poskytujú ľahko dostupnú platformu na ventilovanie nenávisti, frustrácie a hnevu. Takéto správanie je podporované tým, že existuje fyzická vzdialenosť od cieľa hnevu a len málokedy sú nenávistné prejavy brané na zodpovednosť.

Navyše, psychologicky je jednoduchšie byť nepríjemný v písomnej forme, ako vypúšťať podobné vyjadrenia v osobnom styku. Ako ukážku toho najhoršieho si stačí pozrieť facebookovú skupinu Prečo ľuďom hrabe. Šírenie takýchto vyjadrení sa stáva problémom, ktorý na Slovensku nie je zatiaľ takmer vôbec riešený.

Dalo by sa argumentovať, že vyjadrenia na Facebooku sú súkromného charakteru, a preto by nemali byť nijako limitované. To však platí len pre súkromné správy.

Sociálna sieť je verejná sféra

Napriek tomu, že digitálna verejná sféra má svoje špecifiká, Facebook základné charakteristiky verejnej sféry spĺňa – je otvorený pre každého, uskutočňuje sa tam diskusia o spoločenských problémoch a do istej miery vplýva na formovanie názorov ohľadom vecí verejných. Preto aj šírenie nenávisti nemôže byť považované len za akési krčmové reči, ale verejné prezentovanie určitého názoru.

Šírenie nenávisti na sociálnych sieťach na Slovensku sa javí do veľkej miery ako nepovšimnutý fenomén zo strany orgánov činných v trestnom konaní. Existuje tu pritom tradícia limitovania slobody prejavu. Ústava hovorí o obmedzeniach v demokratickej spoločnosti, nevyhnutných na ochranu práv a slobôd iných, potrebných pre bezpečnosť štátu, verejný poriadok, ochranu verejného zdravia a mravnosti.

Takisto trestný zákon obsahuje paragrafy na stíhanie podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine a podobne. Čiže legislatívny rámec nie je problémom. Jedným z mála príkladov trestného stíhania boli výroky mladíka, ktorý ponúkal na sociálnej sieti odmenu za strieľanie utečencov. Podobných príkladov sa dajú nájsť desiatky až stovky.

Šírenie nenávisti nie je sloboda prejavu

Nárast nenávisti na sociálnych sieťach nie je len slovenským problémom. Ako sa k nemu postaviť, bolo predmetom sporu aj v Spojených štátoch, ktoré patria k jedným z najväčších ochrancov slobody slova.

Portál The Intercept priniesol prehľad niekoľkých trestných stíhaní za výroky na sociálnych sieťach v nadväznosti na incident streľby do policajtov v Dallase. Polícia napríklad obvinila muža z Connecticutu, ktorý na Facebooku nazval strelca hrdinom a vyzval na dalšie zabíjanie policajtov, z trestného činu podnecovania do násilia.

V Illinois zatkli ženu, ktorá v statuse uverejnila: „Nemám problém zastreliť policajta pri bežnej cestnej kontrole, pretože oni by nemali žiadny problém urobiť to mne.“ Bola obvinená z výtržníctva. Iným príkladom je muž z New Jersey, ktorý zverejnil status, že zničí miestne policajné veliteľstvo. Ten bol obvinený z verejného zastrašovania.

V USA hejt stíhajú

Posudzovanie takýchto trestných činov je vždy problematické. V USA bolo prelomovým rozhodnutie najvyššieho súdu v prípade Elonis vs United States, ktoré definovalo potrebu splnenia dvoch podmienok pri zverejňovaní podobných statusov na internete.

Po prvé, rozumný človek takéto výroky vyhodnotí ako hrozbu. Po druhé, musí byť preukázané, že daný človek svoj výrok ako hrozbu myslel. Táto prax dokazuje, že nenávistné výroky na sociálnych sieťach nemajú súkromný charakter, ale sú súčasťou verejnej sféry, so všetkými možnými následkami. Aj s možnosťou trestného stíhania.

Beztrestné šírenie nenávisti v digitálnom verejnom priestore je potrebné zastaviť aj u nás. Vďaka bezproblémovej prítomnosti na sociálnych sieťach sa takéto názory stávajú akceptovateľnými a majú možnosť ovplyvňovať verejný diskurz v rámci nich.

V súvislosti s ďalšími problémami, ktoré sociálne siete prinášajú do verejného života – ako napríklad šírenie konšpiračných teórií, tvorba informačných bublín a podobne – nachádza nenávisť práve tu živnú pôdu. Polícia už má k dispozícii novú aplikáciu na monitorovanie extrémizmu, ale na praktické výsledky stále čakáme.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie