Denník N

Obvinenie špeciálneho prokurátora: O dôvod viac na Kaliňákov odchod

Robert Kaliňák pred mikrofónmi sľuboval, ako odhalí vyšetrovanie škandálu s kompou. Nič z toho nesplnil. Foto N – Vladimír Šimíček
Robert Kaliňák pred mikrofónmi sľuboval, ako odhalí vyšetrovanie škandálu s kompou. Nič z toho nesplnil. Foto N – Vladimír Šimíček

Doteraz hrozilo, že polícia po Kaliňákovi len zametá stopy. Teraz vidíme, že by mohla šikanovať jeho odporcov.

Obvinenie prokurátora, ktorý mal vyšetrovať Roberta Kaliňáka, má dve možné vysvetlenia. Obidve sú veľmi zlé. Prvé – naozaj sa dopustil trestnej činnosti. V situácii, keď sú z porušovania zákona podozriví vyšetrovatelia, daňováci a minister vnútra, by to bola, mierne povedané, smola a, úprimne povedané, katastrofa.

Špeciálna prokuratúra a súd mali doteraz povesť, že s politickými kauzami síce pohnúť nevedia, ale mafiánov odstaviť dokážu a dosahujú pokrok v boji s nižšími formami korupcie.

Ak by sa ukázalo, že aj ten jeden prípad, keď si môžu siahnuť na top politiku, nakoniec skolabuje pre chaos spôsobený kriminálnou činnosťou jedného z ich ľudí, podlomí to posledné zvyšky dôvery v inštitúcie, ktoré majú strážiť spravodlivosť.

Ešte neporovnateľne horšie je, samozrejme, druhé vysvetlenie – že obvinenie súvisí s kauzou Kaliňák a je buď formou nátlaku na prokurátora, alebo súčasťou snahy vniesť do prípadu chaos a nedôveru, aby sa dali budúce výsledky vyšetrovania spochybniť.

Áno, na Slovensku sa už stalo všeličo. Keď mohol niekdajší minister vnútra Hudek hovoriť do telefónu bývalému šéfovi SIS Lexovi, ako kopne do gúľ vyšetrovateľa únosu Michala Kováča mladšieho, tak odstavenie nejakého prokurátora nie je žiadna nemožnosť. Ale ak je to tak a ak sa to prepečie, tak potom už naozaj Slovensko spĺňa aj najprísnejšie kritériá mafiánskeho štátu.

Najhorší možný scenár kauzy Kaliňák – Bašternák dnes totiž vyzerá takto: Dvaja ministri využívali svoje kontakty na umožnenie a krytie podvodov s DPH, ktoré realizoval „ich človek“ (s ktorým podnikajú a u ktorého býva predseda vlády), pričom pokusy o vyšetrenie boli zastavené na polícii, finančnej správe a hrubou silou aj na špeciálnej prokuratúre.

Čo teraz s tým celým? Je to síce stokrát opakované, ale platí to teraz viac ako kedykoľvek predtým – minister Robert Kaliňák musí odstúpiť.

Ak jemu podriadené zložky obvinili prokurátora, ktorý ho má vyšetrovať, je to najjasnejšia možná ukážka masívneho a absurdného konfliktu záujmov, v ktorom sa ocitol.

Doteraz to vyzeralo len na to, že mu policajti môžu pomôcť zametať stopy. Teraz sme si pripomenuli, že by vlastne ešte mohli aktívne šikanovať jeho odporcov. Niečo také nie je možné tolerovať ani na päť minút.

Áno, je možné, že prokurátor Vasiľ Špirko sa previnil. Tým skôr má minister vnútra odísť. Ak to totiž nespraví, skompromituje možno naozaj dobrú prácu jeho ľudí, ktorá už navždy bude vnímaná len ako vybavovanie si politických účtov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Komentáre

Teraz najčítanejšie