Denník N

Bol najpomalším plavcom na olympiáde, no aj tak sa stal hviezdou

Úhor Eric z Rovníkovej Guiney videl plavecký bazén prvýkrát v živote až na olympiáde. Osamelá plavba a boj s nekonečným bazénom mu zmenili život a zo dňa na deň sa stal senzáciou.

Na štartovací blok prvej rozplavby pretekov na sto metrov voľným štýlom sa postavil nervózny chlapec z Rovníkovej Guiney. Jeho súperi nastúpili v plaveckých kombinézach, on mal obyčajné trenírky. To, čo nasledovalo, sa stalo jedným z najzábavnejších olympijských príbehov.

Eric Moussambani stelesňuje všetky olympijské ideály, ktoré si dokážete predstaviť. Teda okrem motta Rýchlejšie, vyššie, silnejšie. Na olympijských hrách v Sydney sa nezmazateľne zapísal do histórie plávania – jeho čas už na obrátke zaostával za svetovým rekordom o dvadsať sekúnd a vyzeralo to tak, že svoju rozplavbu nedokončí.

Po urputnom boji sa však dočkal záverečného dohmatu a pred nadšenými divákmi si užil svoju hviezdnu chvíľu. To však ešte nikto netušil, že olympijský bazén videl v Austrálii prvýkrát, doma trénoval v rieke a rok pred hrami ešte nevedel plávať.

Plávať ho naučil rybár

Ericova sága sa začala osem mesiacov pred olympijskými hrami v roku 2000. Olympijský výbor Rovníkovej Guiney dostal od MOV v rámci programu pre rozvojové krajiny voľnú kartu do plaveckej súťaže. Keďže krajina nemala existujúcu plaveckú reprezentáciu, uskutočnila akýsi konkurz, na ktorý sa prihlásil jediný adept – Eric Moussambani.

„Jedného dňa som pri upratovaní domu v rádiu započul, že naša olympijská federácia hľadá plavcov. Zaregistroval som sa a požiadal rybára menom Sylvester, aby ma naučil plávať,“ spomínal Moussambani.

Prihlásení plavci boli pozvaní na výber, ktorý sa konal v hoteli v hlavnom meste Malabo. „Zavolali ma na výber a bol som tam jedinou osobou. Čakali sme dve hodiny, a keď nikto neprišiel, povedali mi, aby som skočil do bazéna a ukázal, či viem plávať.“

Po tom, čo Eric preukázal, že je schopný plávať, bol nominovaný na olympiádu. Do hier zostávalo približne osem mesiacov a budúci olympionik nemal k dispozícii ani olympijský bazén, ani trénera. „Trénoval som trikrát do týždňa v hotelovom bazéne, ktorý mal asi trinásť metrov. Bol pre mňa prístupný od piatej do šiestej ráno, pokým neprišli prví hostia. Okrem toho som plával aj v rieke a na pláži s rybármi,“ opisoval Eric svoje tréningové podmienky.

Úhor to takmer nedoplával

Tak sa 22-ročný plavec ocitol na olympijských hrách. A keďže výprava Rovníkovej Guiney mala len dvoch členov, bol aj jej vlajkonosičom.

Ešte predtým, než stihol predviesť svoje plavecké schopnosti davom ľudí na štadióne, vzbudil pozornosť u trénerov zahraničných reprezentácií. Moussambani trénoval bok po boku s najväčšími plaveckými hviezdami a zaujal jedného z juhoafrických trénerov. „Povedal mi, že ma chce naučiť obrátku, pretože som to nevedel. Ten muž bol pre mňa dôležitý, bol to on, kto mi dal plavky a plavecké okuliare. Ja som mal so sebou kvetované plážové šortky,“ spomínal Eric na svoje olympijské začiatky.

Hviezdna chvíľa afrického plavca prišla hneď v prvej rozplavbe pretekov na sto metrov voľným spôsobom. Moussambani mal v trojčlennej rozplavbe za súperov plavcov z Nigeru a Tadžikistanu. Obaja Ericovi konkurenti mali oblečené moderné plavecké kombinézy, zatiaľ čo on kontrastoval v obyčajných plavkách a neisto nasadených plaveckých okuliaroch.

Na štartovacích blokoch prišlo ku kurióznemu momentu – obaja zvyšní plavci pokazili štart, boli diskvalifikovaní a Eric tak svoje životné preteky absolvoval sám.

Na úvodných pätnástich metroch vyzeral ešte celkom rýchlo. Náhle však spomalil a vodu prekonával s obrovskými problémami. Neohrabaným štýlom sa dostal na koniec bazéna, kde predviedol obrátku, za ktorú by ho dnes diskvalifikovali. „Som presvedčený, že to nedopláva. Myslím, že sa čoskoro chytí zábrany,“ glosoval Ericov výkon komentátor britskej BBC.

Moussambani to však nevzdal a za ohromného jasotu divákov svoju rozplavbu doplával. V niektorých momentoch sa už takmer nehýbal, no pozbieral zvyšky síl a časom 1:52 vytvoril nový národný rekord Rovníkovej Guiney. Svetový rekord mu už na obrátke ušiel o dvadsať sekúnd a rýchlejšie časy sa v Sydney plávali aj na dvojnásobnej trati.

Hneď po pretekoch sa pobral na hotel a niekoľko hodín spal. V Sydney sa stal miláčikom divákov a vzbudil obrovský mediálny záujem. Britský denník The Times mu ako prvý vymyslel prezývku Úhor Eric, ktorá sa s ním niesla po zvyšok plaveckej kariéry.

Eric Moussambani. Foto: TASR/AP
Eric Moussambani. Foto – TASR/AP

Diváci ho milovali, elitám prekážal

Až po najpomalšom plaveckom predstavení olympijských hier sa svet dozvedel, že Moussambani videl plavecký bazén prvýkrát v živote. Osamelá plavba a boj s nekonečným bazénom mu zmenili život a zo dňa na deň sa stal senzáciou.

Milovali ho fanúšikovia, ale vtedajší prezident MOV Jacques Rogge až taký nadšený nebol. Ericovo vystúpenie sa preňho stalo mementom, aby zrušil voľné karty, a aj rozvojové krajiny museli začať spĺňať určité kritériá.

Moussambani ich však splnil! Hneď po olympiáde podpísal zmluvu so známou firmou Speedo, ktorá chcela, aby šiel propagovať jej plavecké oblečenie do Európy. Tam pokračoval v plávaní a svoj osobný rekord dokázal zlepšiť takmer o minútu.

Zaplával si aj na majstrovstvách sveta a v účasti na druhých olympijských hrách mu zabránila len administratívna chyba. Prezident Rovníkovej Guiney, dlhoročný diktátor Teodoro Obiang, považoval Ericovu účasť v Sydney za hanbu, a tak sa pred aténskou olympiádou záhadne stratila jeho pasová fotografia, potrebná na akreditáciu.

Úhor Eric možno prekážal ľuďom na vyšších miestach, no symbolizoval všetky olympijské ideály a heslá, ktoré v súčasnosti dostávajú dopingovými škandálmi také veľké trhliny. Vďaka jeho plaveckým „schopnostiam“ vznikol fond pre mladých afrických plavcov a v Rovníkovej Guinei už existujú dva olympijské bazény. Moussambani sa stal popri práci IT inžiniera reprezentačným trénerom a čaká na svojho nástupcu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

OH Rio 2016

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie