Denník N

Nový materiál opravuje a regeneruje zubovinu v zuboch

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Predminulý rok bolo na Slovensku vykonaných vyše 235-tisíc ošetrení zubného kanálika, z toho najviac v Žilinskom kraji (vyše 39-tisíc).

Pamätám sa na to, ako by to bolo len včera. Asi pred rokom som sa uprostred noci zobudila na neustupujúcu bolesť zuba vystreľujúcu do celej sánky.

Lieky nezaberali a bolesť sa stupňovala kontaktom so studeným alebo s teplým jedlom a nápojmi.

U zubára ma čakalo, ako som správne tušila, pomerne náročné ošetrenie koreňového kanálika. Povedané laicky, musela som si dať vytrhnúť nerv.

Zubári po celom svete každoročne ošetria milióny zubov napadnutých kazmi. Len na Slovensku vykonali minulý rok viac ako 2,5 milióna zubných výplní vrátane ošetrenia hlbokého kazu. Problémom výplní je, že 10 až 15 percent z nich zlyhá a kaz následne prerastie hlbšie do zuba.

Výsledkom je množstvo ošetrení zubného kanálika, aby sa dal pokazený zub zachrániť pred infekciou či dokonca vytrhnutím. Počas tohto ošetrenia sa zubný kanálik vyčistí od zapálených tkanív a baktérií, vydezinfikuje a zapečatí tesnou výplňou.

V laboratóriách Harvardu a univerzity v Nottinghame však vyvinuli syntetický biomateriál, vďaka ktorému sa pravdepodobne výrazne zníži nutnosť týchto ošetrení.

Regeneratívne plomby

Inovatívny materiál sa dá použiť rovnako ako bežná, dnes používaná zubná plomba. Po vyvŕtaní kazu sa diera vyplní tvárnou hmotou, ktorá stvrdne pod UV žiarením a upraví sa do tvaru pôvodného zuba. Materiál má tú vlastnosť, že v zube stimuluje zubu prirodzené kmeňové bunky.

Ide o ešte nediferencované bunky, ktoré sa dokážu neobmedzene deliť, špecializovať a premeniť na bunky všetkých tkanív. V prípade zuba sa kmeňové bunky špecializujú na bunky zuboviny (dentínu). Tým sa zub zvnútra opraví.

Stavba zubu: A – korunka, B – koreň; 1 – sklovina, 2 – zubovina, 3 – dreň, 4 – ďasná, 5 – cement, 6 – kosť, 7 – cieva, 8 – nerv. Foto - Wikipedia
Stavba zuba: A – korunka, B – koreň; 1 – sklovina, 2 – zubovina, 3 – dreň, 4 – ďasná, 5 – cement, 6 – kosť, 7 – cieva, 8 – nerv. Foto – Wikipedia

Ocenený výskum

Bádatalia na čele s Adamom Celizom materiál zatiaľ testovali v laboratórnych podmienkach. Výplne stimulovali kmeňové bunky, ktoré sa premenili na bunky dentínu.

Výskum, ktorý ešte oficiálne nevyšiel vo vedeckom časopise, už získal ocenenie Kráľovskej chemickej spoločnosti v Súťaži nových technológií (druhé miesto v kategórii Materiály).

„Nadizajnovali sme syntetický biomateriál, ktorý môže byť použitý podobne ako plomby… Stimuluje prirodzene sa vyskytujúcu populáciu kmeňových buniek, ktoré regenerujú a opravujú okolitú zubovinu. Náš postup má veľký potenciál ovplyvniť zubné lekárstvo. Cena, ktorú sme za výskum získali, nám pomôže ďalej rozvíjať túto technológiu, ale už s priemyselnými partnermi,“ vysvetlil Celiz v správe univerzity.

Podľa vedcov by malo použitie zubnej výplne s obsahom nového biomateriálu v skutočnom, kazom napadnutom zube, stimulovať kmeňové bunky a neskôr ho zvnútra opraviť.

Priamy kontakt s dreňou

Potreba ošetrenia zubného kanálika pri hlbokých kazoch vyplýva z toho, že sa dnes používané plomby nedajú použiť v priamom kontakte so zubnou dreňou. Toto mäkké tkanivo je zložené z ciev, nervov a väziva, vypĺňa dreňovú dutinu a koreňový kanálik.

Použitie obyčajnej plomby by malo toxický efekt na bunky zubnej drene. Ak je kaz príliš hlboký a zasahuje až do zubnej drene, tkanivo sa musí vybrať a nahradiť tesnou výplňou.

Ak by sa počas ošetrenia použil Celizov biomateriál, nemuselo by sa pristúpiť až k „ťahaniu nervov“. Na bunky zubnej drene totiž nemá toxický účinok, navyše by svojím stimulujúcim efektom pomohol v regenerácii zuba.

„Tieto materiály môžu poskytnúť efektívny a praktický postup, vďaka ktorému sa pacientovi zregenerujú komponenty jeho vlastného zuba,“ povedal David Mooney, profesor bioinžinierstva.

Aj keď je výskum zatiaľ v pomerne ranom štádiu, má veľký potenciál pomôcť množstvu pacientov vrátane tých slovenských. Predminulý rok bolo na Slovensku vykonaných vyše 235-tisíc ošetrení zubného kanálika, z toho najviac v Žilinskom kraji (vyše 39-tisíc).

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zdravie

Teraz najčítanejšie