Denník N

Prokurátor očistil Rašiho spolužiaka, nahrávky telefonátov nepomohli

Foto - TASR
Foto – TASR

Vyšetrovanie jedného z najväčších tendrov v zdravotníctve zastavili napriek odpočutým telefonátom na tému, kto koľko ponúkne.

  • Vyšetrovanie jedného z najväčších tendrov v zdravotníctve zastavil šéf špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik. Odpočuté telefonáty na tému, kto koľko bude za zákazku pýtať, ho nepresvedčili. 
  • Do aféry bol zapletený aj známy poslanca Smeru Richarda Rašiho. Policajti ho označili za manipulátora súťaže. Opäť zodpovedá za štátne tendre. 
  • V komisii, ktorá rozhodovala o ponukách, sedel aj synovec Pavla Pašku.

BRATISLAVA. Bol to jeden z úlovkov, ktorým sa polícia sama pochválila. Médiám rozposlala správu, že odhalila, ako sa manipuloval výber firmy, ktorá za 26,5 milióna eur postaví nový urgentný príjem pre košickú nemocnicu.

Dve súťažiace firmy sa podľa policajtov dohodli, aké ponuky dajú. Ich nečestné konanie mal prikryť bývalý spolužiak poslanca Smeru Richarda Rašiho Peter Hložný, ktorého firma tender pre nemocnicu oficiálne organizovala.

Šéf špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik po vyše dvoch rokoch v lete prípad zastavil s tým, že sa nič trestné nestalo. Projekt N zisťoval, ako zdôvodnil zastavenie trestného stíhania Hložného a dvoch podnikateľov – Jána Bynca z víťazného PKB Investu a Milana Dunaja z konkurenčného Chemkostavu.

Dva až päť ´litrov´ pod cenu

Z Kováčikovho uznesenia, ktoré zverejnila generálna prokuratúra, vyplýva, že polícia zachytila sms správy a telefonáty, v ktorých riešili, kto si koľko bude za zákazku pýtať.

Preberaný postup nahrával konzorciu PKB Investu, ktoré užšiu súťaž skutočne vyhralo.
V jednom z telefonátov z 9. decembra 2011 konateľ PKB Investu Ján Bync vraví Hložnému z tendrovej agentúry, aby jemu aj konkurentovi Milanovi Dunajovi z Chemkostavu poslal správu, aká je predpokladaná cena zákazky. Bync sa zmieňuje, že Dunaj pod ňu pôjde „o dva litre“.

O chvíľu nasledoval ďalší telefonát. V tomto prípade z anonymizovaného uznesenia Kováčika nie je zrejmé, kto komu volal. V telefonáte sa spomína: „dohodli sa, že on pôjde o dvetisíc pod cenu predpokladanú a oni pôjdu o 3, 4 alebo 5 pod cenu. Len majú toľko verzií, že nevedia, čo je vlastne predpokladaná hodnota zákazky.“

Podnikatelia podľa policajných zistení odovzdali ponuky podľa dohody, v súťaži tak uspel PKB Invest, lebo bol lacnejší. V komisii, ktorá ponuky hodnotila, sedel aj Branislav Paška, synovec odchádzajúceho šéfa parlamentu Pavla Pašku. V košickej nemocnici šéfuje oddeleniu verejného obstarávania.

Prokurátor verí výpovediam, že to tak nebolo

Z telefonátov a sms správ podľa prokurátora Kováčika vyplývajú „určité indície“, na základe ktorých mohol policajný vyšetrovateľ usúdiť, že súťaž bola zmanipulovaná. V uznesení však ďalej tvrdí, že rozsiahlym vyšetrovaním nezískali dôkaz, ktorý by indície potvrdil.

„Práve naopak, vykonanými dôkazmi sa tieto indície vyvrátili, nepotvrdili. Akékoľvek dohody vylúčili všetky zainteresované osoby,“ uvádza špeciálny prokurátor Kováčik, ktorého do funkcie zvolil vládny Smer.

Za kľúčové považuje, že trojica poprela svoju vinu a ani jeden z vypočúvaných zamestnancov firiem nepotvrdil, že by dostal pokyn na úpravu cenovej ponuky. Polícii vyčítal aj zdĺhavé vyšetrovanie.

Policajné prezídium rozhodnutie prokurátora nekomentovalo. Jeho hovorkyňa Denisa Baloghová len napísala, že teraz už policajti nemôžu v prípade pokračovať.

Vinu necítia

Hložný, ktorý tender organizoval, na otázky nereagoval. „Odpovede sú zväčša obsiahnuté v predmetnom rozhodnutí,“ odkázal na Kováčikovo uznesenie.
Podľa denníka Korzár Hložný patrí medzi Rašiho spolužiakov z gymnázia, ktorými sa terajší košický primátor obklopil. Hložného firma Pro Tender pre radnicu zabezpečuje verejné obstarávania. Obaja kedysi pracovali v košickej nemocnici, Raši bol aj námestníkom jej riaditeľa.

Hložný podľa Kováčikovho uznesenia odmietol, že by pri súťaži na stavbu urgentného príjmu porušil zákon. Vypovedal, že sms správou predstaviteľom stavebných firiem Byncovi a Dunajovi iba potvrdil predpokladanú hodnotu zákazky a jej štruktúru, ako boli v súťažných podkladoch.

Organizátor súťaže Hložný označil za neštandardné, že tender trval tak dlho. Aj preto sa vraj nepodarilo utajiť, ktoré dve firmy postúpili do druhého kola. Vysvetlenie, prečo v takej situácii súťaž nenavrhol zrušiť, sa v rozhodnutí prokurátora nepíše.

Podľa dokumentu Hložný len povedal, že by to spravil, keby vedel o dohode medzi podnikateľmi Byncom a Dunajom, aké cenové ponuky predložia.

Cítia sa len ako figúrky politickej hry

Šéf stavebnej firmy Bync sa pred odovzdaním cenových ponúk stretol v kaviarni s Dunajom z konkurenčného Chemkostavu. Tvrdí však, že s ním nič nedohadoval.

Aj s Hložným zodpovedným za tender vraj telefonoval – ale len aby si ujasnil hodnotu zákazky, ktorá sa menila. Vo vestníku verejného obstarávania vyšla suma 32,7 milióna eur a v súťažných podkladoch bola okolo 29 miliónov. „Len som chcel vedieť, ktorá cena je správna,“ povedal Bync pre Projekt N. Po rokoch už nevie, či a prečo rozprával o „dvoch litroch“.

Vyšetrovanie považuje za politickú hru. „My sme boli len figúrkami,“ vraví Bync z víťazného PKB Investu. Čo tým presne myslí, nevysvetlil.

Užšia súťaž sa spustila ešte v roku 2010 za prvej vlády Roberta Fica, za Radičovej éry sa projekt urgentného príjmu upravoval, práve vtedy sa aj odpočúvalo a podpísala sa zmluva s PKB Investom. Trojicu obvinili, až keď bol Fico opäť pri moci.

Podnikateľ Dunaj z Chemkostavu po asistentke odkázal, že sa k záležitosti nebude vyjadrovať.

Rašiho spolužiakovi sa darí

Keď profesionálneho organizátora tendrov Hložného vlani obvinili, oficiálne vycúval zo svojej firmy Pro Tender, ktorá pre viaceré štátne úrady zastrešuje verejné obstarávania za milióny eur. Dnes je opäť vlastníkom firmy, robí aj pre košickú nemocnicu.

„S firmou máme dobré skúsenosti,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.
Nový urgentný pavilón je v prevádzke od júna. Peniaze išli z eurofondov a zo štátneho rozpočtu. Z 26,5 milióna eur dali na prístrojové vybavenie 6,5 milióna.

Pro Tender chcel ešte v apríli zveriť PKB Investu napriamo zákazku na dovybavenie interiéru novopostaveného urgentného príjmu za vyše 600-tisíc eur. Vzápätí však do vestníka poslali storno, že radšej vypíšu súťaž. Rozbehli ju v týchto dňoch.

Spoločnosti PKB Invest sa podľa Korzára darilo v tendroch košickej radnice, ktoré mala na starosti Hložného firma. PKB Invest sponzorovala aj VIP ples Ďakujeme 2013, na ktorý hostí pozýval košický primátor Raši zo Smeru.

Teraz najčítanejšie