Denník N

Kto zabezpečil tete Anke nesmrteľnosť? Duchovia a Richard Raši

Kým v médiách zúrila kauza, biznis firiem tety Anky šiel len lepšie.

Príbeh tety Anky navonok vyzerá ako tragédia. Po rýchlom vzostupe prišiel pád. Synovec Marcel bol prepustený zo štátnych služieb, kontroly rôznych štátnych zložiek konštatujú porušenia zákona ako na bežiacom páse, štátna poisťovňa obmedzuje a vypovedá zmluvy. Keď sa však prizrieme bližšie, vidíme, že skutočnosť je úplne iná a teta Anka je vďaka dobrodincom na správnych miestach nesmrteľná.

Dnes už máme k dispozícii čísla za minulý rok, a tak vidíme, že kým v mediálnom a politickom svete zúril na jeseň minulého roka škandál tety Anky, siedmim firmám z jej skupiny sa darilo čoraz lepšie.

Len počas roka 2015 stúpli ich tržby o ďalšiu tretinu na 9,3 milióna eur a celkovo tak oproti roku 2011 stúpli takmer šesťnásobne. Zmluvy na rok 2016 zostali nezmenené alebo boli dokonca (ako pri firme SPV40) navýšené. To všetko po odvolaní Marcela Foraia a mediálnej búrke.

Nevzdali to

Tento pokračujúci podnikateľský úspech však v apríli ohrozil odchádzajúci riaditeľ VŠZP Miroslav Vaďura. Na základe kontroly ÚDZS konštatujúcej mnohonásobné porušenia zákonov aj vnútorných predpisov pri týchto firmách viaceré zmluvy vypovedal k 30. júnu.

O niekoľko týždňov navyše do Všeobecnej zdravotnej poisťovne nastúpil nový manažment menovaný novým ministrom Druckerom. Ministrom, ktorý v reakcii na tieto kauzy povedal: „Ak by som sa dnes tváril, že môžem ignorovať čokoľvek, čo tu je, tak asi nemôžem získať dôveru. Budem sa musieť pozrieť na všetky veci, ktoré traumatizujú zdravotníctvo. Budem sa k nim musieť postaviť zoči-voči. Nechcem hon na čarodejnice. Ale ak je niekde čarodejnica, tak ju tak pomenujem. Ak je niečo neprimerané, amorálne, neetické a zlé, musí sa to odstrániť a napraviť.“ (Denník SME)

V takej situácii by sa menší človek vzdal. Nie však teta Anka – a tí, čo sú za ňou. A v hodine dvanástej prichádza záchrana. Nový manažment viaceré zmluvy potvrdzuje a predlžuje. Odvoláva sa pritom na podnety pacientov a pacientskych organizácií, ktoré sa obávali obmedzenia zdravotnej starostlivosti. Zmluvy so štátnou poisťovňou má tak naďalej 5 zo 7 spoločností spájaných s tetou Ankou. Týchto 5 spoločností reprezentuje 95 percent ich obratu.

A tu sa príbeh tety Anky mení na riešenie veľkej záhady. Ako to dokázala? Kto sa jej zastal? Túto otázku som položil vedeniu Všeobecnej zdravotnej poisťovne a požiadal som ich o sprístupnenie všetkých dokumentov dokazujúcich, že niekto sa firiem tety Anky zastal.

Čo odpovedala poisťovňa?

Pokiaľ ide o podnety konkrétnych pacientov, nebola schopná hodnoverne zadokumentovať jediný mail, list alebo akýkoľvek iný kontakt.

Pokiaľ ide o pacientske organizácie, poisťovňa mi postúpila jeden list od Petra Kučeru, predsedu Únie pomoci a podpory zdravia. V ňom sa hovorí o podnetoch pacientov z Prešovského a Košického kraja.

Táto organizácia však sídli v Trnave, predstavuje ju jediný človek a vôbec sa nevenuje zdravotníctvu, ale rozširovaniu systému Eurokľúč, vďaka ktorému môžu zdravotne postihnutí mať prístup k toaletám. Predstaviteľ organizácie zároveň podľa zistení Zuzany Hanzelovej z RTVS nebol schopný zadokumentovať žiadny podnet pacientov – opäť ani mailom, ani listom.

Teta Anka je totiž taká toxická, že sa nenašiel žiadny občan ani skutočný zástupca pacientov, ktorý by sa jej zastal pod vlastným menom.

Takže v najväčšej zdravotníckej kauze ostatných rokov zachránilo nové vedenie poisťovne miliónový biznis firiem, ktoré sú symbolom zdravotníckeho klientelizmu, na základe niečoho, čo je horšie ako anonym. Na základe fantómov, duchov – neidentifikovateľných, pravdepodobne neexistujúcich osôb.

Našiel sa však jeden hrdina, bohatier, ktorý sa ku košickej zdravotníckej chobotnici nebojí prihlásiť pod vlastným menom. Volá sa Richard Raši. Dvadsiateho štvrtého júna napísal VŠZP list, v ktorom ju žiada, aby prehodnotila svoje rozhodnutie. Jeho list prezrádza detailnú znalosť fungovania týchto firiem a úprimný záujem o ich ďalšie bezproblémové fungovanie.

Ako sa hovorí v múdrej knihe: Podľa skutkov poznáte ich. Slovenská verejnosť už pozná Richarda Rašiho ako najväčšieho politického obhajcu zdravotníckej chobotnice a táto informácia to len potvrdzuje.

Ak si nové vedenie ministerstva zdravotníctva a štátnej poisťovne myslí, že občania Slovenska sú padnutí na hlavu a na záchranu 95 percent biznisu tety Anky stačí takýto gaťafalš, tak podceňujú občanov aj opozíciu.

Preto im dávam len jedno odporúčanie. Nech si dobre rozmyslia ďalší postup, než sa rozhodujúcim spôsobom znemožnia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zdravotníctvo

Komentáre

Teraz najčítanejšie