Denník N

Zatýkanie tureckých novinárov pripomína hon na čarodejnice, zavreli už vyše 130 médií

Erdogan sa zbavuje kritikov v médiách po neúspešnom prevrate ešte väčším tempom. FOTO - TASR/AP
Erdogan sa zbavuje kritikov v médiách po neúspešnom prevrate ešte väčším tempom. FOTO – TASR/AP

Zatykač vydali na 47 novinárov, prvý už ušiel z krajiny. Dôvodom na represie môže byť len kritický postoj k Erdoganovej vláde.

Paralelne s čistkami po neúspešnom prevrate v armáde, v školstve a vo vládnych inštitúciách sa vláda tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sústredí na likvidáciu kritických médií. Zatykač vydali už na 47 novinárov.

Pozatvárali 16 televízií, tri spravodajské agentúry, 24 rádií, 45 novín a 15 časopisov. Agentúra Reuters narátala až 131 médií zasiahnutých Erdoganovými čistkami.

Lebo FETÖ

Dôvodom má byť údajné prepojenie na klerika Fethullaha Gülena, ktorý žije v americkom exile a Erdogan ho obviňuje z organizácie puču a nálepkuje ako teroristu.

Jedným zo zatknutých novinárov je Sahin Alpay, ktorému do domu vtrhli o šiestej ráno policajti. Bývalému politikovi hlavnej opozičnej strany CHP prehľadávali byt dve a pol hodiny a potom ho zobrali so sebou. Napriek tomu, že známy ľavicový novinár a aktivista neprejavuje nadšenie za aktivity duchovného Gülena.

Prezident Erdogan, ktorému počas pokusu o prevrat pomohol internet, teraz stupňuje cenzúru v Turecku. Práve vďaka aplikácii FaceTime na svojom mobile sa spojil s tureckými televíziami, čím mobilizoval svojich stúpencov. Neskôr k tomu pridal „SMS blitz“, keď Turkom rozoslal hromadné esemesky.

smska

Už pred pokusom o prevrat Erdogana profesijné medzinárodne novinárske organizácie kritizovali za diktátorské spôsoby. Turecko, ktoré je aj jedným z najradikálnejších cenzorov Twitteru, označujú za najväčšiu väznicu novinárov na svete.

Medzinárodnej organizácii Reportéri bez hraníc pripomínajú represie proti novinárom hon na čarodejnice. Vláda ho ospravedlňuje obviňovaním z prepojenia na FETÖ, ako hovorí v skratke gülenistom. Útlak voči médiám Erdoganovej vláde uľahčuje mimoriadny stav a kontroverzné protiteroristické zákony.

Stiahnutý z predaja bol aj satirický časopis Leman. A prepúšťaní sú aj novinári zo štátnych médií. Čo len najmenšia kritika je podľa RSF interpretovaná ako podpora prevratu.

Svokra ako pomsta

Jeden novinár z istého lokálneho média a občiansky aktivista podľa informácií bruselského servera EUobserver pred zatknutím ušiel z krajiny. Sťažoval sa, že polícia zavrela jeho noviny, mimovládku aj právnickú firmu a zatkla jeho 86-ročnú svokru.

„Úrady, polícia a súdy sú využívané na potlačovanie legitímnej politickej diskusie,“ povedal hovorca americkej diplomacie John Kirby. Všeobecne je však Západ viac-menej ticho, vyhýba sa príliš ostrej kritike a nerieši turecké represie.

Turecké čistky

Počas neúspešného pokusu o prevrat v 15. júla zomrelo 246 ľudí, medzi nimi sú civilisti, pučisti aj policajti.

Prepustili 88 zamestnancov ministerstva zahraničia, vrátane dvoch veľvyslancov. Preveruje sa asi tristo diplomatov.

Celkovo zatkli alebo prepustili z práce okolo 60-tisíc ľudí, najmä vojakov, policajtov, sudcov a učiteľov.

Na  ministerstve školstva prepustili 22-tisíc zamestnancov.

O licenciu prišlo 21-tisíc učiteľov na súkromných školách.

V armáde prišlo o funkciu 17-tisíc dôstojníkov.

O svojich obavách o slobodu slova v Turecku porozprával pre BBC editor satirického časopisu LeMan.

Opísal ako po nepodarenom puči na jeho časopis začali útočiť na sociálnych sieťach, zverejnili adresu ich redakcie. „Dve tri minúty pred tým, ako dorazili demonštranti, sa objavila polícia, keby neprišli, naša budova by skončila v ruinách,“ povedal Zafer Aknar britskej televízii.

Podľa neho prestali v Turecku fungovať nezávislé médiá, o útoku na jeho časopis sa v Turecku nikto nepýtal a islamistické skupiny s podporou Erdogana začali útočiť na liberálne hlasy v krajine. „Hrozby sú strašné, pýtajú sa nás, nepoučili ste sa potom, čo sa stalo s karikaturistami z Charlie Hebdo? Som presvedčený, že znovu na nás zaútočia,“ povedal novinár pre BBC. 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie