Denník N

Britská premiérka na Slovensku: Voľný pohyb na ostrovy sa skončí

Theresa Mayová na Slovensku. Foto N – Tomáš Benedikovič
Theresa Mayová na Slovensku. Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovensko a Británia sa na migráciu pozerajú inak, hovorí premiér Robert Fico. Britov zaujíma lacná pracovná sila, nás migranti z moslimských krajín a Afriky, hovoril britskej premiérke.

Dva týždne po svojom menovaní pricestovala na Slovensko nová britská premiérka Theresa Mayová. S premiérom Robertom Ficom hovorila o budúcich vzťahoch Británie so zostávajúcimi členmi Európskej únie aj o 90-tisíc Slovákoch, ktorí žijú na Britských ostrovoch.

Mayová povedala, že jej vláda počíta s prísnejšími pravidlami ohľadom cestovania európskych občanov do Británie. Zaväzujú ju vraj k tomu výsledky nedávneho referenda.

„Otázku voľného pohybu bolo v referende veľmi počuť. Voliči sa vyslovili, že nechcú, aby pokračoval voľný pohyb tak ako doteraz. Chcú určitú formu kontroly,“ povedala Mayová. Čo to presne znamená, neuviedla.

Britský denník The Guardian pred pár dňami informoval, že sa debatuje o tom, že by Británia po vystúpení z Európskej únie mohla na sedem rokov obmedziť voľný pohyb pracovných síl na ostrovy.

Toto opatrenie by sa pravdepodobne nemalo dotknúť Slovákov a ďalších ľudí zo strednej a z východnej Európy, ktorí už dnes na ostrovoch legálne žijú.

„Vieme, že v Británii sú desaťtisíce Slovákov. Očakávam, že ich práva budeme môcť chrániť,“ povedala Mayová.

Theresa Mayová na Slovensku. Foto N - Tomáš Benedikovič
Theresa Mayová na Slovensku. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zdôraznila však, že bude žiadať rovnaké záruky aj pre britských občanov žijúcich v krajinách Európskej únie. „Dôležité slovo pri tejto téme je reciprocita,“ dodala Mayová.

Občania Európskej únie môžu dnes na Britské ostrovy cestovať len na občiansky preukaz, na britskom pracovnom trhu majú rovnaké podmienky ako domáci obyvatelia.

Priechodný kompromis?

Otázka voľného pohybu bude patriť medzi najcitlivejšie v rámci budúcich rokovaní medzi Britániou a zostávajúcimi 27 členmi Európskej únie.

Viacerí európski politici, vrátane napríklad francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda, doteraz hovorili, že Británia bude môcť zostať súčasťou spoločného európskeho trhu len vtedy, ak bude rešpektovať aj voľný pohyb osôb. Sedemročná výnimka by mohla byť kompromisom, ktorý by uspokojil obe strany.

„Obmedzil by sa ekonomický šok, ktorý by brexitom utrpela ekonomika EÚ, keďže Británia by zostala členom jednotného trhu. Spoločný európsky projekt by zároveň utrpel menšie škody, než by bol úplný rozchod s Britániou,“ poznamenal The Guardian.

Mayová tento variant priamo nekomentovala. Poznamenala však, že prístup na spoločný trh tovarov a služieb je pre britské firmy dôležitý.

Premiérka pripomenula, že konkrétne britské spoločnosti ako automobilka Jaguar Landrover alebo obchodný reťazec Tesco vo veľkom investujú na Slovensku.

Európska lekcia od Fica

Robert Fico na tlačovej konferencii pripomenul, že britskí voliči vnímajú tému migrácie inak než Slováci. Zatiaľ čo Slováci sa zaoberajú migrantmi z moslimských krajín a Afriky, britská referendová kampaň bola hlavne o lacnej pracovnej sile zo strednej a východnej Európy.

„Britskí voliči vnímajú migráciu predovšetkým cez prizmu práce, ktorú v Británii vykonávajú občania iných členských štátov,“ poznamenal Fico.

Slovenský premiér pri tejto príležitosti hovoril aj o chybách, ktorých sa dopúšťali členské štáty Európskej únie v posledných rokoch.

„Európska únia sa zamilovala sama do seba. Chceli sme byť najlepší na svete, ale zdá sa, že mnohé regióny nás predbiehajú,“ povedal Fico.

Výsledky britského referenda sú podľa neho odpoveďou na tento trend. Fico zopakoval, že takzvaný brexit musí byť impulzom na to, aby Európska únia ponúkla svojim obyvateľom novú víziu. „Inak hrozí ďalšia destabilizácia,“ dodal Fico.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Východ budeme chrániť pred Ruskom

Mayová zároveň potvrdila, že neaktivuje článok o vystúpení z Európskej únie skôr než budúci rok. Dvojročná lehota, počas ktorej si budú musieť obe strany dohodnúť podmienky odchodu, teda začne bežať až po skončení slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie.

„Hoci Veľká Británia opúšťa Európsku úniu, neopúšťa Európu. Chceme ďalej zostať silným hráčom na globálnej scéne,“ zopakovala premiérka.

Britská premiérka okrem toho dodala, že Británia plánuje i pod jej vedením hrať dôležitú úlohu pri ochrane východných členov Severoatlantickej aliancie voči ruskej hrozbe.

Británia zostáva v NATO a po vypuknutí konfliktu na Ukrajine s priamym angažovaním sa Ruska sa v ohrození cítia najmä krajiny Pobaltia. Aj Američania už ohlásili posilnenie svojej prítomnosti v tomto regióne.

„Ochrana východných členov zostáva pre nás prioritou. Začiatkom mesiaca sme prijali rozhodnutie o vyslaní vojakov, ktorí budú striedavo pôsobiť na východných hraniciach,“ povedala Mayová s odkazom na závery nedávneho samitu NATO vo Varšave.

Fico na záver dňa odkázal novinárom, že si možno bude vyberať, ktorým médiám bude odpovedať. Odvoláva sa na postup britskej premiérky počas jej návštevy v Bratislave. „Prax, ktorú dnes predviedla pani premiérka, je praxou, ktorú by som privítal aj na Slovensku. Boli dve otázky – jedna otázka zo slovenských médií, jedna z britských médií. Pri britských médiách si pani premiérka priamo vybrala médium, ktoré mohlo položiť otázku. Takže ak náhodou, priatelia z médií, sa niečo podobné zopakuje, tak si spomeňte na túto tlačovú konferenciu, že to nie je môj výmysel, ale bežná európska prax.“ Fico sa novinárom vyhýba už od volieb.

https://www.facebook.com/robertficosmersd/videos/527303570792140/

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Veľká Británia a brexit

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie