Denník N

Ako mohol intelektuál Miroslav Kollár vyhrať voľby v smeráckej bašte

V kockovanej košeli vyzerá starší, mohutnejší, skôr ako šikovný robotník než riaditeľ Inštitútu pre verejné otázky.

V kockovanej košeli vyzerá starší, mohutnejší, skôr ako šikovný robotník než riaditeľ Inštitútu pre verejné otázky.

Riaditeľ Inštitútu pre verejné otázky Miroslav Kollár zvíťazil v primátorských voľbách v dvadsaťtisícovom Hlohovci, kde keby sa volilo iba podľa jeho obyvateľov, Robert Fico by sa stal prezidentom, Smer by mal v parlamentných voľbách 51 percent a v roku 1998 by voľby s prehľadom vyhralo HZDS. Vládnuť by mohlo iba so SNS.

Predseda Smeru v Hlohovci a poslanec Národnej rady Ivan Varga aj kvôli debaklu čoskoro končí vo funkcii.

Raz o tom budem prednášať, píše Miroslav, vo voľbách Miro Kollár, na svoj Facebook pod výsledky hlohoveckých volieb. Oboch kandidátov – KDH aj Smeru – s prehľadom porazil.

Ako profilovú fotku má oficiálnu fotku z kampane. V kockovanej košeli vyzerá starší, mohutnejší, skôr ako šikovný robotník než riaditeľ Inštitútu pre verejné otázky.

Bol to úmysel. „Tú košeľu som si obliekol na prvé fotenie nad Hlohovcom, napokon som ju nosil na každé stretnutie s ľuďmi.“ Podarilo sa mu v nej zľudovieť a osloviť aj konzervatívnejšiu časť mesta, ktorá nechodila na Facebook, kde je Kollár doma.

Jeho statusy nepíše PR manažér, vidno, že tomu sám venuje dosť času. Hovorí, že košeľa sa preňho stala niečím ako bicykel pre víťaza Petra Bročku z Trnavy. „S bicyklom a jeho imidžom by som tu však zrejme nepochodil.“

Oblečenie nebolo jediné, na čom intelektuál Kollár zapracoval. Na začiatku si musel zadefinovať, ako sa bude predstavovať. Riaditeľ IVO, ktorý analyzuje spoločnosť, by asi mnohým ľuďom nič nehovoril, tak používal svoje zamestnanie v Slovenskej televízii. Kollár bol dlhé roky predsedom Rady STV. „To si ľudia vedeli aspoň nejako predstaviť a spojiť s inštitúciou,“ smeje sa.

Zľudovieť musel aj pri rómskej otázke. „Samozrejme, že sa ma na to všetci pýtali, a samozrejme, že nepoužívali pojem Rómovia, ale Cigáni alebo tmaví. No povedal som si, že do lingvistického sporu s nimi nepôjdem. To bola maximálna hranica, po ktorú som bol ochotný ísť.“

Na otázku, čo s tým, že Rómovia otravujú malé deti cestou zo školy, hovoril, že zákon platí pre všetkých.

Urobila ho skládka

Kollár odštartoval kampaň nevedomky v roku 2012, keď sa postavil na čelo ľudí bojujúcich proti zväčšeniu kapacity blízkej skládky Vlčie Hory. V meste a okolitých dedinách vznikol silný odpor a mestské zastupiteľstvo muselo cúvnuť. K tomu sa pridali ďalšie kauzy – prenájom hádzanárskej haly, eurofondový tunel v miestnej poliklinike, maximálny plat nevýrazného primátora, až sa ľudia nahnevali.

Začali mu pomáhať sami od seba a zadarmo. Ako napríklad Martin Chalány, zamestnanec IT firmy, ktorý každý deň dochádza do Bratislavy.

„Pred štyrmi rokmi som sa o komunálnu politiku absolútne nezaujímal. Žil som v Bratislave a bolo mi to jedno,“ hovorí Chalány. Medzitým sa mu však narodilo dieťa, získal od rodičov v Hlohovci pozemok, postavil si dom a rozhodol sa tam zostať.

Chalány sa vo voľnom čase venuje discgolfu a frisbee. Čokoľvek chcel v meste zorganizovať, narazil na odpor úradníkov. Kollár, ktorý v Hlohovci vlastní tenisový klub, ho ako športovec chápal. Aj preto si začali rozumieť.

Chalány s manželkou preňho vyzbierali desiatky podpisov. „To ani neboli podpisy, ale ľudia si pýtali celé hárky a sami sa ponúkali, že zozbierajú ďalšie, tak už toho všetkého mali dosť.“

Chalány patrí ku generácii, ktorej veľká časť dochádza pracovať do Bratislavy. Taký plat by v Hlohovci, ale ani v Trnave, kde tiež veľa ľudí pracuje, nikdy nedostal.

Aj vďaka Bratislave nebola nezamestnanosť veľkou témou kampane. V meste stále fungujú najväčší zamestnávatelia Saneca (bývalá Slovakofarma) a Bekaert (bývalá Drôtovňa).

Oveľa viac ľudí hnevá každodenná zápcha do mesta, nedostatok škôlok, nevyužitá Panská záhrada pod zámkom alebo lekári, ktorí sa rozliezli po celom meste a nie sú už na jednom mieste. A potom úradníci, u ktorých majú pocit, že pre nich nič nerobia. Hoci je Hlohovec len 60 kilometrov od Bratislavy, je to už klasické malé mesto.

Kollár si však o meste po voľbách poopravil mienku. „Napriek tomu, ako sa tu traduje, že je to mesto klebiet a ohovárania a ľudia si závidia aj nos medzi očami, tak som rád, že to nedokázalo ovplyvniť výsledky volieb.“

Proti Rašimu bez šance

„Ono to vyzerá až absurdne, že v takomto meste dnes Smer nemá ani jedného poslanca v mestskom parlamente, ale to je vlastne Paška v malom,“ analyzuje výsledok Kollár.

„Myslím si, že ľudia mali dosť arogancie lokálnych bossov, ktorí pre nich nič neurobili. Spojilo sa to s občianskym aktivizmom a ponukou, ktorá sa asi voličom zdala príčetná.“ Či to môže fungovať aj na celom Slovensku? „Ak bude ponuka, možno áno, ale zatiaľ ju nevidím,“ hovorí Kollár.

Ešte nie je jasné, či jeho výsledok bola náhoda, alebo naozaj prichádza nová generácia, ktorá rozmýšľa inak. „Paška bol len najviditeľnejší prípad, ale takýchto malých arogantných bossov má Smer na celom Slovensku. Ide len o to, či to má podobu pekného Rašiho, ktorý s mladými ľuďmi chodí behať po Košiciach a pýta sa ich, čo môže urobiť pre mesto, alebo či to má podobu Ivana Vargu,“ hovorí Kollár.

Zatiaľ si myslí, že Smer by v Hlohovci vyhral parlamentné voľby aj zajtra, a ak by kandidoval proti Rašimu, zrejme by nemal šancu.

Pán mesta

Primátorom Hlohovca bol doteraz Peter Dvoran z KDH. V skutočnosti sa však Dvoran správal ako kandidát okresného predsedu Smeru Ivana Vargu. Jeho právnici mali uzatvorené zmluvy s mestom a hovorili Dvoranovi, čo má robiť.

Varga je bývalý spolumajiteľ Slovakofarmy, stále podniká vo farmabiznise aj s Vladimírom Poórom. Doteraz bol viac v pozadí, o mnohých veciach sa nepísalo. Keď by ste chytili do ruky mesačník Život v Hlohovci, podporovaný mestom, nahlas by ste sa smiali.

Až vznikli Fraštacké noviny.

Zo spojencov súperi

Ich vydavateľom je bývalý policajt a miestny podnikateľ Marián Bobák.

V roku 2001 musel z polície zo zdravotných dôvodov odísť a začal podnikať s nehnuteľnosťami. Najprv v malom, až sa dostal k veľkému projektu v Banskej Bystrici. Jeho peniaze nestačili, tak prizval aj Vargu.

Dnes sa súdia. Bobák si myslí, že Varga podvodom ovládol celú firmu. Podal naňho niekoľko trestných oznámení, posledné pred týždňom.

Ešte predtým však spolu vychádzali. Bobák po súhlase mesta prevzal miestny športový klub a pozdvihol hádzanú v Hlohovci. Keď sa s Vargom rozhádali, hrozilo, že o klub príde, lebo mesto vypovedalo nájomnú zmluvu.

Bola to jedna z káuz, kde sa mu podarilo dostať ľudí na rokovanie mestského zastupiteľstva a nahlas vypískať všetkých, ktorí by hlasovali za to, aby klub získal poslanec Smeru Marián Kovačócy, ktorý prejavil záujem.

Fraštacké noviny začali informovať o tom, čo sa v meste deje, dnes majú na Facebooku takmer štyritisíc fanúšikov a Kollár uznáva, že mu významne pomohli. Pred voľbami na ich stránke nepretržite svietil banner s jeho fotkou. „Bolo prirodzené, že sme ho podporili,“ hovorí Bobák, ktorý dúfa, že v meste teraz bude lepší život.

Najprv však bude musieť vyhrať spor na okresnom súde v Trnave. Varga od neho v žalobe na ochranu osobnosti žiada 30-tisíc eur za článok o ňom vo Fraštackých novinách.

Výmena?

„Predsedovi Smeru som oznámil, že už som starý,“ povedal Varga Projektu N. Po dvoch porážkach a jednom infarkte je ukončenie kariéry podľa neho prirodzené. V parlamente je tak posledné volebné obdobie, má 62 rokov.

A čo hovorí na výsledok? „Neviem, ľudia si zvolili, a čo si zvolili, to budú mať. Čo k tomu viac dodať?“ Pre mesto podľa neho urobil veľa a ľudia si to zrejme nevážia.

„Počkáme a uvidíme, čo dokážu, som veľmi zvedavý,“ naznačuje Varga to, z čoho má obavu aj Kollár. A teda, či sa dajú získať dotácie od štátu, aj keď nie ste kandidát Smeru, alebo či sa dá prilákať sponzorov aj bez toho, aby ste hneď na druhý deň nemuseli volať protikorupčný úrad.

Chybu Varga nevidí v sebe, ale v neschopnosti svojho predchádzajúceho kandidáta, ktorý končí. Varga hovorí, že úlohu mohla zohrať aj kauza nákupu CT v piešťanskej nemocnici, ktorá je od Hlohovca len dvadsať kilometrov a spolu s Trnavou je spádovou nemocnicou pre Hlohovec.

A čo na to celé Smer? „Strana Smer dosiahla v komunálnych voľbách jasné víťazstvo a významne posilnila svoje pozície v samosprávach. Zmeny v straníckych štruktúrach boli avizované už na májovom sneme s odkladom po komunálnych voľbách. Doriešené budú po decembrovom slávnostnom sneme,“ napísalo tlačové oddelenie aj na otázku, či nezaspali v Hlohovci dobu.

Teraz najčítanejšie