Denník N

Slovensko môže v Riu vylepšiť medailový zásah z Londýna

Michal Martikán sa tento rok na olympiáde nepredstaví. Foto - TASR
Michal Martikán sa tento rok na olympiáde nepredstaví. Foto – TASR

Pred štyrmi rokmi získala slovenská výprava v Londýne štyri medaily, po prvýkrát chýbalo v jej zbierke zlato. V Riu môže pomýšľať na vylepšenie tejto bilancie a v hre sú aj ašpiranti na zisk najcennejšej medaily.

Podľa júlovej prognózy americkej dátovej spoločnosti Gracenote získa Slovensko v Brazílii päť cenných kovov – zlato by mali vybojovať chodec Matej Tóth a športový strelec Erik Varga, bronz by mali pridať štvorkajak, dvojkajak a vodný slalomár Alexander Slafkovský.

Prognóza však nie je úplne vierohodnou predpoveďou, obzvlášť preto, že Slafkovský v Riu ani nebude štartovať. V silách slovenskej výpravy je získať možno aj viac než päť medailí – spoliehať sa budeme najmä na troch aktuálnych majstrov sveta a tradične silných vodákov.

Traja majstri sveta

Veľké nádeje môžeme vkladať do úradujúceho majstra sveta v chodeckom maratóne Mateja Tótha. Rodák z Nitry v minulej sezóne zažiaril ziskom zlata na MS v Pekingu a tohtoročnú prípravu podriadil výhradne olympiáde.

Tóthova kariéra má vzostupnú tendenciu – v roku 2014 získal striebro na európskom šampionáte v Zürichu, o rok nato pridal zlatý úspech na MS v Pekingu a očakáva sa, že na cenný kov by mal zaútočiť aj v Riu. Pred štyrmi rokmi obsadil viacnásobný slovenský atlét roka v pretekoch na 50 kilometrov 8. miesto, no po diskvalifikácii troch ruských chodcov sa dodatočne posunul až na piatu priečku.

Z pozície svetového šampióna cestuje na olympiádu aj športový strelec Erik Varga. 40-ročný člen Športového centra polície v Bratislave sa stal svetovým šampiónom dokonca dvakrát po sebe a v Brazílii bude v trape bojovať o svoju premiérovú olympijskú medailu. 

Pred ôsmimi rokmi v Pekingu skončil Varga deviaty, o štyri roky neskôr v Londýne dvanásty. Jeho najväčšie kariérne úspechy však prišli až počas uplynulého olympijského cyklu, a tak bude v Riu jedným z favoritov. Športoví strelci pravidelne prispievajú do slovenskej medailovej kolekcie a pri neúčasti Zuzany Rehák-Štefečekovej bude Varga naším najväčším želiezkom v ohni.

Slovenské olympijské nádeje sa tradične upínajú aj k rýchlostným kanoistom. Úspešný slovenský štvorkajak prešiel za posledné roky zásadnými zmenami – zo starej zostavy zostali Erik Vlček a Juraj Tarr, no bratov Riszdorferovcov nahradili mladíci Tibor Linka a Denis Myšák.

V obmenenom zložení sa podarilo Slovákom triumfovať nielen na minuloročnom svetovom šampionáte v Miláne, ale aj na nedávno skončených ME v Moskve. Na olympijských hrách sa pokúsia nadviazať na bronz z Atén 2004 a striebro z Pekingu 2008.

Šancu budú mať najmä vo svojej hlavnej disciplíne – K4 na 1 000 metrov, no prekvapiť môžu aj v dvojkajakoch na polovičnej trati, kde sa pravdepodobne predstaví skúsená dvojica Vlček-Tarr.

Na divokej vode výmena generácií

Spomienky na hry v Pekingu 2008, na ktorých získali slovenskí vodní slalomári tri zlaté medaily, trochu vybledli o štyri roky neskôr. V Londýne sa podarilo Slovákom z divokej vody vyloviť len dva bronzy, o ktoré sa postarali Michal Martikán a bratia Hochschornerovci.

Slabší zápis mala na svedomí rozširujúca sa svetová špička a nové pravidlá, ktoré z olympijských hier nerobia najkvalitnejšie preteky sezóny – od roku 2008 môže každá krajina nasadiť do jednotlivých disciplín len jednu loď, a preto sa hier nezúčastňuje hneď viacero špičkových pretekárov. Musíme si teda zvyknúť, že veľkým úspechom bude akákoľvek medaila.

V tieni Michala Martikána na svoju olympijskú šancu dlho čakal Alexander Slafkovský, no v internej kvalifikácii obom vypálil rybník mladší Matej Beňuš. 28-ročný slalomár sa v aktuálnej sezóne zameral výhradne na olympiádu a divokú vodu v Brazílii má dobre otestovanú.

V Riu budú chýbať aj trojnásobní olympijskí víťazi, bratia Hochschornerovci, ktorých z pozícií vytlačili bratranci Škantárovci. Tí sa olympijskej premiéry dočkali na poslednú chvíľu – o 4 roky v Tokiu by už disciplína C2 nemala byť súčasťou olympiády.

Medailové ambície budeme mať aj v disciplíne K1 žien, kde sa Jana Dukátová pokúsi vylepšiť šieste miesto spred štyroch rokov. Olympijská medaila je jediným výrazným úspechom, ktorý jej v kariére chýba.

Medzi kajakármi bude štartovať dvojnásobný juniorský majster sveta Jakub Grigar, ktorý však zatiaľ zažil len jedno veľké seniorské finále – na májových majstrovstvách Európy v Liptovskom Mikuláši obsadil piate miesto. K1 mužov je tradične najsilnejšie obsadenou disciplínou a Grigar môže len príjemne prekvapiť.

Nájdeme nového Jozefa Krnáča?

Medailové ambície môže mať pri svojom najlepšom výkone aj strelkyňa Danka Barteková a azda aj rýchlostný kanoista Peter Gelle. Držiteľka svetového rekordu bude v skeete obhajovať londýnsky bronz a 31-ročný pretekár už počas svojej kariéry predviedol niekoľko pozoruhodných výkonov.

Je škoda, že Gelleho silnejšia disciplína – šprint na 500 metrov – nie je súčasťou olympijských hier, rovnako ako je škoda, že sa rozpadol potenciálny pár do tenisovej miešanej štvorhry Kližan – Cibulková.

Aj tak sa však čas od času stane, že v slovenskej výprave vyskočí nečakaný medailista. Stačí si spomenúť na Atény 2004 a pamätné striebro džudistu Jozefa Krnáča. Je síce nepravdepodobné, že sa niečo podobné udeje aj v Riu, no nie nemožné. Niekto z našich reprezentantov by však musel pod piatimi kruhmi prekonať svoje vlastné limity.  

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

OH Rio 2016

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie