Denník N

Žitňanská chce viac práv pre homosexuálov, Smer zostáva chladný, Danko na Pride nechodí

Bratislavský Pride v roku 2014. Foto - TAS
Bratislavský Pride v roku 2014. Foto – TAS

Ministerka spravodlivosti by bola za zlepšenie postavenia LGBTI komunity.

Po ročnej pauze budú v sobotu Bratislavou opäť pochodovať LGBTI, teda sexuálne menšiny, aby upozornili na svoje komunity a slabé práva.

Vlani Dúhový pochod nebol, organizátori ho odsunuli pre neúspešné referendum Aliancie za rodinu, ktoré bolo namierené voči homosexuálom, konala sa len menšia akcia v Košiciach.

Žitňanská je za zmeny

Zásadnejšie za práva LGBTI komunity sa sama postavila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Pred zajtrajším Dúhovým pochodom hovorí, že odsudzuje šírenie nenávisti. „Som presvedčená, že ľudia bez ohľadu na sexuálnu orientáciu by mali mať vytvorený taký legislatívny priestor, aby si mohli usporiadať svoj život.“

„Hoci politická klíma dnes nepraje LGBTI komunite, pokiaľ ide o zvyšovanie právnych garancií či o jej postavenie v spoločnosti, korektnú a vecnú diskusiu okolo právneho uznania LGBTI párov považujem naďalej za dôležitú. Na presadenie právnej úpravy v budúcnosti ju totiž musí akceptovať väčšina vo vláde, väčšina v parlamente aj v spoločnosti,“ napísala Žitňanská na Facebooku.

„Áno. Bez znalosti podrobností je zbytočné dávať bianko šek, ale v princípe sme pripravení o tom hovoriť,“ reagoval na Žitňanskej návrh šéf Siete Radoslav Procházka.

Smer je k homosexuálom chladný

Nie je jasné, aký postoj k návrhu budú mať v najsilnejšej vládnej strane. Homosexuálov nezavinene zatiahli cez týždeň do sporu vo vnútri Smeru, keď minister kultúry Marek Maďarič reagoval na europoslanca Borisa Zalu, ktorý žiadal výmenu časti vedenia strany pre kauzu Bašternák a posun strany k sociálnej demokracii.

„Je pravdou, že Smer nemal ambíciu byť ‚bruselskou‘ ľavicou, čo v sebe obsahuje nielen radikálne napĺňanie tém LGBTI, ale aj vlažnosť pri presadzovaní slovenských národných záujmov,“ vyhlásil Maďarič.

Vrcholoví politici zväčša na Pride nechodia, pravidelnejšie sa tam ukazuje napríklad europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová.

Premiér a šéf najsilnejšieho koaličného Smeru Robert Fico sa k Dúhovému pochodu nevyjadril.

Danko na dúhové pochody nechodí

Tlačové oddelenie SNS odkázalo, že predseda Andrej Danko nie je z tých politikov, ktorí by chodili na dúhové pochody.

Opozičný líder z SaS Richard Sulík tvrdí, že síce na pochod nepôjde, no prejaviť takýmto pochodom svoj postoj je v poriadku. „Človek si nevyberie, či je, alebo nie je homosexuál. Náš štát stále hádže homosexuálom pod nohy polená. Demonštrujú za svoje práva, s čím súhlasím,“ hovorí Sulík.  

Spolu s Igorom Matovičom (OĽaNO) hovorí, že by LGBTI komunity mali mať vyriešené dedenie či informovanie o zdravotnom stave partnera. „Každý človek má právo vyjadriť svoj názor. Manželstvo by však zároveň malo zostať iba medzi mužom a ženou,“ vraví Matovič.

Rozruch pre pochod vyvolal líder Sme rodina Boris Kollár, ktorý po nominácii na cenu Homofób roka vyhlásil anketu „Homokláda roka“ a útočil na homosexuálov. Z SaS aj z OĽaNO mu preto odkázali, že to už preháňa, poslanec SaS Martin Poliačik ho označil za primitívny odpad, s ktorým by nešiel do koalície.

Na pochod sa chystá ombudsmanka Jana Dubovcová, z budovy svojho úradu vyvesila dúhovú vlajku. „Ak zdieľame európske hodnoty postavené na rešpektovaní a ochrane základných práv, potom sa musíme bez otáľania prejaviť prijatím zákonnej úpravy, ktorá zabezpečí rovnoprávne postavenie každej rodiny. Rovnako, ako je to už dlhé roky vo vyše dvoch desiatkach európskych krajín,“ napísala na Facebooku.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal hovorí, že hlavné mesto bolo vždy otvorené všetkým ľuďom dobrej vôle. „Verím, že si túto cnosť my, Bratislavčania, dokážeme zachovať aj do budúcnosti. Každý má právo vyjadriť svoj názor, preto takéto prejavy demokracie a slobody podporujem.“

Foto - Facebook Verejný ochranca práv
Foto – Facebook Verejný ochranca práv

Dúhové vlajky radšej konzultovať

Slovenský pochod podporujú viaceré veľvyslanectvá, napríklad americké, nórske, španielske, dánske, nemecké či britské. Slovenská ambasáda v Budapešti tiež vyvesila dúhovú vlajku, podráždila tým však kresťanských aktivistov.

Tomáš Kováčik, neúspešný kandidát na poslanca za KDH a člen Aliancie za rodinu, ktorá vlani zorganizovala neúspešné referendum proti homosexuálom, s ďalšími ľuďmi vyzýval premiéra a ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, aby zodpovedné osoby odvolali. Tvrdil, že na našich ambasádach už dúhové vlajky v budúcnosti nebudú.

Ministerstvo to považuje za zavádzanie a ukázalo celú odpoveď Lajčáka aktivistom. Minister v nej tvrdí, že ambasády by pre citlivosť témy mali podobné aktivity vopred konzultovať, no zapojenie ambasády do podpory iniciatívy 31 zastupiteľských úradov v Maďarsku mu neprekáža.

„Akákoľvek diskriminácia na základe sexuálnej orientácie či pohlavnej identity je nezlučiteľná s princípmi demokratického štátu, ako aj s ustanoveniami OSN, Rady Európy či Únie,“ napísal v odpovedi Lajčák.

Zástupca veľvyslanca v Budapešti Rastislav Mojto vysvetľoval vyvesenie dúhovej zástavy tým, že Slovensko „reflektuje záväzky v oblasti nediskriminácie občanov na základe ich pohlavia, rasy, národnosti, náboženstva, ale aj sexuálnej orientácie, ktorých je Slovensko signatárom a dlhodobo sa k nim hlási či už na pôde OSN, Rady Európy, alebo Európskej únie“.

Protiakcie extrémistov a rodinného hnutia

Organizátori a účastníci chcú pochodom zviditeľniť komunitu LGBTI, upozorniť na prekážky a uzákoniť partnerské zväzky medzi ľuďmi rovnakého pohlavia. Politici doteraz tieto témy nevedeli presadiť, naopak, Smer a KDH pred prezidentskými voľbami v roku 2014 zmenili ústavu, aby manželstvo mohlo byť iba zväzkom medzi mužom a ženou.

Dúhovému pochodu sa chcú v sobotu postaviť extrémisti, Kotlebova ĽSNS plánuje vlastnú akciu s vulgárnym názvom „Protest proti pochodu úchylákov v Bratislave“. Z Facebooku v piatok akcia zmizla, odstránili ju buď organizátori, alebo sociálna sieť.

Na sobotu chystá pochod aj Anton Chromík z Aliancie za rodinu, tentokrát cez iniciatívu Hrdí na rodinu. Živá reťaz ľudí má prejsť od parlamentu až na Hlavné námestie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

LGBTI+

Slovensko

Teraz najčítanejšie