Denník N

Sulík: Pod Kaliňákov dom by som protestovať nešiel

Sulík a Matovič počas protestov pred bytovkou Bonaparte. Foto N - Tomáš Benedikovič
Sulík a Matovič počas protestov pred bytovkou Bonaparte. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kde sú hranice, za ktoré by opozícia pri protestoch v kauze Bašternák nešla? Prečo na demonštrácie nechodí Boris Kollár? A čo má spoločné islam s nacizmom? Predseda SaS Richard Sulík vysvetľuje, ako dnes vyzerajú jeho morálne mantinely.

Ľudí na protestoch pred Bonaparte každý týždeň ubúda. Stále trváte na tom, že by mali pokračovať do začiatku septembra?

Rozhodne áno, to už teraz potiahneme. Ľudí možno ubúda, ale je to, poprvé, uprostred hlbokého leta a, podruhé, naposledy tam bolo okolo 1 400 ľudí. To je dostatočný dôvod pokračovať. Podstatná vec je, že treba upozorňovať na to, že nie je normálne, aby bol minister vnútra vyšetrovaný svojím podriadeným a neodstúpil, alebo aby premiér býval v byte, ktorý je zjavne postavený z peňazí ukradnutých na vratkách DPH. To budeme robiť ďalej.

Stanovili ste si hranicu, keď si poviete, že už o to nie je záujem?

Nie. Keď tam budeme stáť sami s Matovičom, jednoducho to spravíme. Dať ten signál považujem za veľmi dôležité a okrem toho nie sú to len tí, čo prídu na protest, ale množstvo ďalších, ktorí s nami sympatizujú, vidia to rovnako, píšu nám emaily, vyjadrujú sa na facebooku, alebo ocenia, že to vidia v správach, či u nás na stránke. Počet ľudí v Bratislave klesá, protesty však rozbiehame v ďalších mestách.

Chcete prostesty rozšíriť po Slovensku?

Plán bol taký, že zorganizujeme protesty vždy okrem Bratislavy vo zvyšných siedmich krajských mestách a k nim v Martine, Prievidzi a v Poprade. A to práve vychádza tak, že skončíme 5. septembra.

Na jednom z protestov ste neboli, lebo ste boli na rodinnej večeri. Je to zatiaľ najväčšia opozičná akcia. Nebola chyba, že ste na protest nešli?

Svoju rodinu som zanedbával takmer rok. Jeseň bola veľmi náročná, potom predvolebná kampaň. Sústavne to bol boj s nízkymi preferenciami okolo päťpercentnej hranice. Človek vtedy nemôže vynechať nič, lebo každá nevyužitá príležitosť môže byť osudná. Vždy by som mal nejakú aktivitu, ktorú by som vedel robiť, niekedy sa však jednoducho rozhodnete uprednostniť rodinu. Neľutujem to, a keď som si pozrel diskusiu na vašej facebookovej stránke pod článkom o tom, všetci diskutujúci chápali, že sa niekedy uprednostní rodina.

Podarilo sa vám dostať pred Ficov byt niekoľko tisíc ľudí. Končí sa vaša invencia pri Nedvědovcoch, ktorí neprišli, alebo vymyslíte aj niečo iné, ako mávať na neho červenými kartami?

Nedvědovci, aj podľa reakcií našich priaznivcov, okolia, verejnosti, zrejme neboli najšťastnejším rozhodnutím, takže charakter protestov sme stanovili tak, že prvá hodina je politická. Vystupujeme my, politici, a komunikujeme s ľuďmi. Kto má potom chuť, môže si vypočuť pár pesničiek. Úplne bez hudby to nejde, ale povedali sme si, že už nezavoláme žiadne veľké mená, nebudú veľké koncerty. Nechceme konkurovať letným festivalom.

Čo budete robiť po mimoriadnej schôdzi o Kaliňákovi na začiatku septembra?

Presunieme politický zápas tam, kam patrí – do parlamentu. Pripomínam, že schôdza bola prerušená v rozpore s pravidlami a ústavou.

Nebáli ste sa v nejakom momente, že sa protesty skončia násilím?

Túto obavu sme mali na začiatku. Aj riziko je väčšie, keď tam máte štyri-, či päťtisíc ľudí. Ale nič také sa nestalo. Navyše, chodia tam skvelí ľudia, ktorých už aj z videnia spoznávam. Niektorí chodia na každý  protest. Teraz tú obavu nemáme ani trochu. Musím aj oceniť, že na začiatku bolo na protestoch veľké množstvo policajtov, a tí by to mali po kontrolou. Dobre sa tam rozostavili. Obavy som nemal už od druhého protestu.

Foto – TASR
Foto – TASR

Na protesty nechodí Boris Kollár, s ktorým ste na začiatku rozbehli opozičnú spoluprácu. Prečo?

To je dobrá otázka. Možno ste zabudli, že na proteste vystúpil aj Peter Pčolinský (Sme rodina). Organizátormi sú však OĽaNO a SaS. Takto sme s tým začali a tak budeme pokračovať. Vystúpil napríklad aj Alojz Hlina, možno vystúpi Boris Kollár.

Zaujímal sa vôbec o protesty Kollár?

Neviem, ja som s ním na túto tému nehovoril.

Medzi Kollárom a Poliačikom sa rozbehla výmena názorov z dôvodu, že Kollárove výroky v poslednom čase výrazne gradujú. Čo si o ňom myslíte? Neradikalizuje sa príliš? Boli ste kamaráti, či známi.

Borisa Kollára poznám 12 rokov a občas sme sa niekde náhodne, niekedy menej náhodne, stretli. Raz to bolo na nejakej oslave, inokedy pri inej príležitosti. Hovorím to preto, lebo sme neboli kamaráti, ktorí deň čo deň chodia spolu po dovolenkách a majú napríklad spoločné obchody. Boli sme však takí kamoši z videnia a takýto vzťah medzi nami pretrváva naďalej a roky sa nezmenil. A k tej druhej časti – tiež som si všimol, že pritvrdil v slovníku. Zrejme je to preto, že našiel skupinu voličov, ktorá ocení, keď sa niekto vyjadruje takto otvorene až tvrdo, možno miestami vulgárne. Oslovuje nejakú časť voličstva. Je to štýl, ktorým robí svoju politiku. Ja by som to tak nerobil, veď koniec koncov to ani nerobím, a keď to robí on, je to jeho rozhodnutie.

Na začiatku ste formálne spolupracovali, teraz spolupracujete len s OĽaNO. Niečo sa medzi vami stalo?

Osobný vzťah je nezmenený. Spolupráca na začiatku naberala formálne črty, najmä v čase, keď ešte bola v hre pravicová koalícia. Samozrejme, vtedy som s Borisom komunikoval oveľa intenzívnejšie. Stretol som sa nielen s ním, ale napríklad s Milanom Krajniakom. Po tom, ako vznikla vláda a s OĽaNo sme vytvorili opozičnú radu, to trochu ustalo. Naďalej však platí, že sa jeden druhému nevyhýbame. Možno príde dobrá príležitosť na takúto spoluprácu.

V poslednom čase používa čudné výrazy. Vyhlásil súťaž Homokláda roka. Vyplýva z nich minimálne, že je homofóbny. Čo na to hovoríte?

S takýmito výrazmi by v SaS priestor rozhodne nemal a ja takéto výrazy nepoužívam. Nie je náhoda, že ich nepoužívam. Myslím, že by sa takto politika robiť nemala. Na druhej strane, keď si Boris Kollár vyrátal, že mu to prinesie percentá, a robí to – zakázané to nie je.

Martin Poliačik hovorí, že ho to diskvalifikuje na budúcu spoluprácu.

Je to názor Martina Poliačika. Tiež je legitímne, že svoj názor takto prejaví na facebooku. Ďalej sa tomu nebudem venovať.

Matovič hovorí, že to Kollára posúva ku Kotlebovi a keď to bude takto pokračovať, bude sa s ním baviť len on. Vy sa s ním budete baviť ďalej, aj keď bude používať homofóbne a rasistické výroky?

Opäť sme pri tom, že mám s Borisom Kollárom nejaký osobný vzťah, ktorý trvá 12, ak nie viac rokov. A to skrátka nemalo nič s politikou. Naďalej to zostane tak, že keď mi zavolá, ja to zdvihnem, alebo keď ja mu zavolám a budeme niečo riešiť, budeme spolu komunikovať. Je skôr otázka k politológom, čo je za čiarou a čo ho posúva ku Kotlebovi. Oveľa radšej by som vám odpovedal za SaS o výrokoch SaS. Na tie mám priamy vplyv, aj za ne nesiem zodpovednosť.

Kollár je známy, alebo kamarát Bašternáka. Mení to nejako váš pohľad na Kollára?

Nie. Nevedel som to. Bašternáka som v živote nevidel, donedávna som to meno ani len nepočul. Viete, Boris Kollár sa pohybuje po Bratislave, v rádiu, je niekoľko desiatok rokov aktívny. Teraz však, keď spomínate toho Bašternáka, asi by bolo zvláštne, keby sme ho volali, aby išiel niečo povedať pred Bonaparte. Možno aj preto nikomu v našom organizačnom tíme neprišlo na rozum volať Borisa Kollára. Nevylučuje to spoluprácu s ním do budúcnosti, ale pri týchto projektoch by to bolo dosť ironické. To, že ho pozná? Pozná veľa ľudí, to sú otázky k nemu. Pozná sa aj s odsúdenými mafiánmi a tak ďalej.

Lídrami opozície aj protestu sú SaS. Foto N - Tomáš Benedikovič
Lídrom opozície aj protestu je SaS. Foto N – Tomáš Benedikovič

Fedor Gál hovorí, že by sa nemala robiť politika v uliciach. Kde je tá hranica u vás? Doteraz až po kauzu CT, keď sa protestovalo pred Paškovou vilou v Košiciach, platilo, že sa protestuje na ulici, ale pod bytmi politikov – to je za čiarou.

To, že sme pred Bonaparte, nie je úplné nóvum. Sám hovoríte, že sa protestovalo pred domom Pašku. To bol, mimochodom, tiež dom, ktorý by tam stáť nemal. Pavol Paška si sprivatizoval mestský park. To je tá veľmi škaredá tvár politiky. Súhlasím, že ísť protestovať pred byt politika je na hranici, alebo by to už aj bolo za čiarou. Ale hovoríme o byte, ktorý je zjavne postavený z ukradnutých peňazí na vratkách DPH, v takom byte býva premiér a platí… že smiešne nájomné. Päťstometrový byt jednoducho v Bratislave nestojí 2 000 eur. Preto je úplne primerané to pred tým bytom nahlas povedať.

Ísť pred Kaliňákov byt, ktorý takúto históriu nemá, by už bolo za čiarou?

Áno, tam by som napríklad nešiel – práve preto, lebo Kaliňákov byt takúto históriu nemá. A kde je ďalšia hranica? Tými by boli už spomínané násilnosti. Keby sa tam napríklad vyskytli také, čo hádžu kamene, bol by som proti tomu, aby pokračovali protesty.

Viete niečo o plánoch Smeru? Máte info z vašich neformálnych kanálov, že Kaliňák odstúpi a Fico sa presťahuje?

Nemám žiadne natoľko vierohodné informácie, o ktoré by som sa vedel oprieť. Sú to všetko také klebety. Myslím, že novinári vedia zvnútra Smeru oveľa viac. Zvonka to však vidím tak, že Smer je na zostupnej časti svojej trajektórie a otázkou len je, či bude trvať dva, alebo osem rokov, kým bude pokoj.

Ako sa vám spolupracuje s Matovičom? Ste dvaja jadrom opozície.

Viete čo? Dobre. Musím ho pochváliť. Igor vyzrel, dá sa s ním rozumne spolupracovať a vidieť to nakoniec aj na tých protestoch, aj keď nám kadejakí múdri odborníci odkazujú, čo je zlé, čo treba urobiť. Spolupráca však funguje – to je realita – a nech nám vyčítajú čokoľvek, určite nie to, že opozícia spí. A aj z dôvodu, že spolupráca s Igorom Matovičom osobne funguje.

Čo myslíte tým, že Matovič vyzrel? Drží dohody a už si nenahráva ľudí?

Drží dohody? Keďže môžem z minulosti povedať, že jednotkou nedržania dohôd je jeden Procházka, môžem povedať aj to, že Matovič má od neho ďaleko. Má svoje opičky a muchy, ale pochopil, že to nie je ten správny štýl politiky. Myslím, že aj Boris Kollár časom pochopí, že nie všetko, čo dnes robí, je dlhodobo dobré. My už sme v politike ôsmy rok, tak sa niečo nalepí na Matoviča aj na mňa.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Tlačíte na to, aby Kaliňák odstúpil, a ste zároveň europoslanec. Otvoríte túto otázku v Štrasburgu v súvislosti s naším predsedníctvom?

Uvidíme, aká bude príležitosť. V Štrasburgu neexistuje nejaké fórum na prepieranie skorumpovaných politikov. Otvoriť takúto otázku v Štrasburgu minimálne nie je formalizovaný proces. Keď však bude nejaká vhodná príležitosť, určite ju využijem, momentálne sú však parlamentné prázdniny. Najbližších šesť týždňov teda príležitosť nebude a uvidíme, čo sa potom udeje.

Vedia podľa vás europoslanci a ľudia v bruselskom sídle Únie o afére Bašternák?

Myslím, že vedia. Aj mňa oslovili dvaja moji kolegovia s otázkou, čo to u vás stvárate, plus vystúpila francúzska poslankyňa Eva Joly. A to už nie je maličkosť, keď takto vytiahne otázku na formálnom, oficiálnom zasadnutí výboru. Nevedia to všetci, ale vie sa, akého máme ministra vnútra.

Z akej frakcie a krajiny boli tí europoslanci?

Z frakcie ARD, ktorej členom som aj ja. Jeden bol z Nemecka, druhý z Česka.

Budete mať na protesty čas aj v septembri a októbri, keď bude europarlament?

Máme v pláne presunúť politický zápas do parlamentu, teda tam, kam patrí, 6. septembra.

V ňom však poslancom nie ste a vidieť vás tam nebude. Čo budete robiť po tomto dátume?

Zrejme zasadne opozičná rada, zhodnotíme situáciu a povieme si, čo ďalej.

Foto: TASR
Foto – TASR

Pred pár dňami ste na facebook napísali: Islam je v rozpore s našou kultúrou a prostredníctvom množiacich sa teroristických útokov je islam priamym ohrozením našej kultúry a civilizácie. Hovoríte o islame ako takom, nie o radikáloch. Prečo? To nie je európsky štandard.

Ja to hovorím o ideológii. Čo je naša kultúra? Kultúra slobody, demokracie, ľudských práv. To sú základné pravidlá, podľa ktorých žijeme. Ideológia menom nacizmus je v rozpore s naším spôsobom života. Napriek tomu mal Hitler v strane osem miliónov nacistov a nie všetci boli zlí ľudia. Niečo podobné je to s islamom. Preto hovorím, že islam ako ideológia je v rozpore s našou kultúrou – najmä politický islam, čiže vnucovanie nejakých pravidiel ľuďom, ktorí nie sú moslimovia, a to je v rozpore s našou kultúrou. To však zďaleka neznamená, že 1,2 miliardy moslimov sú zlí ľudia. To v žiadnom prípade.

Islam je v prvom rade náboženstvom. Milióny moslimov žijú v demokratických krajinách podľa svojich demokratických pravidiel.

Hovoril som, že boli milióny nacistov, ktorí žili slušným životom, a napriek tomu Nemecko a medzinárodné spoločenstvo nacizmus zakázali. Ja len hovorím, že je islam ako ideológia v rozpore s našou kultúrou. To neznamená, že žiaden moslim nežije podľa demokratických pravidiel. Veď my máme v strane hneď troch a tí žijú podľa demokratických pravidiel a vzorným životom.

Ako vnímajú, že takto veci generalizujete slovom islam?

Nič negeneralizujem, keď poviem, že ideológia islam je v rozpore s našou kultúrou. Generalizovanie by bolo, keby som povedal, že všetci moslimovia sú teroristi.

Napísali ste aj: Odporúčam vám otvoriť oči: Irak, Líbya, Sýria, Afganistan. Kam sa USA rozhodli vniesť demokraciu, tam sa to skončilo chaosom. To si naozaj myslíte?

A v Líbyi je čo? Vzorný, funkčný, právny štát? Veď tam je chaos – aj v Sýrii, v Iraku.

Pýtam sa na tú druhú časť – že kam sa USA rozhodli vniesť demokraciu, tam sa to skončilo chaosom. USA podporovali aj náš protikomunistický disent, Európe priniesli Marshalov plán. To je ten chaos? Opäť generalizujete.

Áno, v minulosti zrejme nájdeme príklady, ale keď si pozriem posledných 20, alebo 40 rokov, je to úplne očividné. USA by mali prestať exportovať demokraciu.

Takéto zásadné pripomienky k zahraničnej politike USA máte už dlho?

Pozrite si moje vystúpenie v europarlamente spred roka a pol. Presne toto som tam povedal: kam USA išli exportovať demokraciu, tam vniesli chaos. Do Líbye nemal nikto zasahovať. A ak sa naozaj stane, že by mal niekde takýto zásah byť, malo by to byť medzinárodné spoločenstvo. Napríklad invázia do Iraku v roku 2003 nemala ani mandát NATO, ani OSN. George Bush sa skrátka rozhodol, že tam ide na základe klamstiev o chemických zbraniach. Toto by určite nemalo byť.

Veľa ľudí vás po týchto výrokoch bude vnímať ako protiamerického politika. Ako sa v tejto polohe cítite?

Pred rokom a pol som mal vystúpenie v europarlamente, kde som hovoril presne to isté. Toto video je zostrihané, otitulkované, má neviem koľko desaťtisícov videní a je na mojej stránke. To nie je tak, že si teraz tí ľudia, čo ma sledujú, povedia: Ježiš, toto som od neho nečakal. A podruhé – nemám najmenšie pochybnosti o tom, do ktorej hemisféry patrí Slovensko. To, že je naše miesto v západnej časti sveta, je pre mňa úplne jasné. Keby som to, čo hovorím a píšem, hovoril v Rusku, možno by som sedel v base a možno by som mal guľku v hlave. Nemám najmenšie pochybnosti o tom, že Slovensko patrí do západného sveta a lídrom tohto sveta sú USA. Ale to neznamená, že ich nebudem kritizovať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie