Denník N

Dúhový pochod bol bez konfliktov, kotlebovci sa k nemu nedostali (+video)

Foto - TASR
Foto – TASR

Na Dúhový pochod prišli asi dve tisícky ľudí ukázať podporu sexuálnym menšinám. Kúsok od nich pochodovali kotlebovci bez ohlásenia, Gay pride sa im nepodarilo zablokovať.

Dúhový pochod na podporu sexuálnych menšín prešiel za bubnovania centrom Bratislavy bez konfliktov.

Asi dvetisíc ľudí prišlo na Hviezdoslavovo námestie vyjadriť podporu LGBTI menšinám, rečnil poslanec SaS Martin Poliačik aj europoslankyňa za Smer Monika Beňová.

“Chceli sme ukázať, že homosexuáli sú normálni ľudia, ktorí tu žijú a nie je to len predstava vyobliekaných ľudí a podivínov,” vraví Jozef (32) z Bratislavy, ktorť prišiel na  Gay pride s priateľom.

Video: Kotlebovci desili ľudí, homosexuálom kývala aj nevesta
(autorka: Martina Koník)

Kotlebovci pochod nezablokovali

Kým na Dúhovom pochode sa ľudia zabávali, iba neďaleko od nich šírili nenávisť kotlebovci, ktorí zorganizovali vlastný protestný pochod proti homosexuálom. Okoloidúci na kotlebovcov v zelených tričkách, s vlajkami a vulgárnymi transparentmi pozerali so zdesením alebo sa nich zabávali. Kotlebovci zasa napríklad zazerali alebo osočovali zahalené ženy.

Foto N
Foto N

Pochod vopred neohlásili, políciu preto presviedčali, že ide o spontánnu petičnú akciu. „Petícia za vystúpenie z Únie je symbol odporu voči Dúhovému pochodu,“ vysvetľoval polícii extrémista Marián Mišún. Mišún stál na čele sprievodu, no tvrdil, že akcia nemala žiadneho organizátora. Pridali sa k nemu aj poslanci ĽSNS Stanislav Drobný a Ján Kecskés.

Polícia pochod nerozpustila, hoci viac ako petičnú akciu pripomínal propagandistický sprievod s nenávistnými prejavmi a púšťaním hymny.

Mišún opakovane vyzýval na blokovanie Dúhového pochodu, no kotlebovci sa cez policajtov a zátarasy zo žiadnej strany nevedeli k Hviezdoslavovmu námestiu priblížiť. Bezpečnostné opatrenia boli mimoriadne prísne, strážna služba prehľadávala návštevníkom batohy, kto mal pri sebe vodu, musel si z nej odpiť.

Keď vyčerpali všetky možnosti, Mišún akciu rozpustil. Poslanec Kecskés sa ešte pozdravil “Na stráž!”. Keďže pritom nespravil gesto rukou, polícia ho neriešila.

V sobotu sa zišli aj priaznivci rodiny

Pri parlamente sa zhromaždila aj približne stovka ľudí, ktorí prišli podporiť rodinu. Podujatie s názvom Hrdí na rodinu na mieste podporil Anton Chromík z Aliancie za rodinu a Eva Grey, ktorá v parlamentných voľbách kandidovala za KDH.

Jozef hovorí, že vo verejnosti posilňujú extrémizmus aj politici, ktorí ho tolerujú alebo podporujú. “Bežní ľudia si dovolia viac. Bojíme sa, že to chytí ruský scenár, kde vláda otvorene podporila proti homosexuálne správanie.”

Foto N
Foto N

Jozef má už z minulosti skúsenosť s extrémistami. Pred piatimi rokmi ho napadli s jeho známym pri behaní v parku.

Chcú viac práv

“Bojím sa ich, je to hrozba,” hovorí o kotlebovcoch Vanesa (17) zo Senca. LGBTI menšiny by podľa nej mali mať viac práv, tak ako inde vo svete.

Dúfa, že by to napríklad strana SaS mohla presadiť, Poliačik oznámil, že do parlamentu opäť predloží návrh na povolenie registrovaných partnerstiev.

Časť opozície OĽaNO a SaS chce homosexuálov čiastočne zrovnoprávniť napríklad cez informovanie o zdravotnom stave partnera či dedenie, viac práv by chcela LGBTI priznať aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), podporu jej vyjadril aj šéf Siete Radoslav Procházka.

Foto N
Foto N

Zdravotná starostlivosť či dedenie sú témy, ktoré zaujímajú aj Jozefa s jeho priateľom. “Už sme mali situácie s hospitalizovaním a lekári boli proti prístupu. Máme podporu rodín, tak sa to dalo riešiť, ale nie každý má také šťastie.”

Jozef vraví, že jeho okolie ani rodina nemali problém s orientáciou, no viacerí účastníci pochodu to ešte stále taja a nechcú radšej vystupovať pred kamerou. “Celá rodina sa pýta, kedy sa zoberieme,”hovorí Jozef.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

LGBTI+

Slovensko

Teraz najčítanejšie