Denník N

Dúhové vlajky prekážajú Kotlebovi, Ficovi aj Dankovi

Predseda parlamentu a SNS žiada stiahnutie slovenského veľvyslanca v Maďarsku za to, že vyvesil dúhovú vlajku. František Šebej z Mosta-Híd to považuje za nešťastné.

Dúhová vlajka neprekáža len kotlebovcom, ale aj dvom z troch najvyšších ústavných činiteľov – premiérovi Robertovi Ficovi a predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi.

Šéf SNS Danko vyzval ministerstvo zahraničných vecí, aby stiahlo súčasného veľvyslanca v Maďarsku Rastislava Káčera. Dôvodom má byť vyvesenie dúhovej vlajky na veľvyslanectve. A pustil sa aj do štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Ivana Korčoka za to, že slovenské predsedníctvo v Rade EÚ prevzalo záštitu nad sobotným Dúhovým pochodom.

Silný odkaz na veľvyslanectvo ešte pred Dankom poslal premiér Robert Fico. „Slovenská republika je demokratická krajina, ktorá nie je viazaná na žiadnu ideológiu, náboženstvo a ani nepreferuje žiadne skupiny obyvateľov. Považujem preto za neprijateľné, aby na budove zastupiteľstva SR v zahraničí okrem vlajky SR a EÚ boli vyvesené akékoľvek iné vlajky, ako to bolo dnes na našom zastupiteľstve v Budapešti, kde bola vyvesená dúhová vlajka,“ napísal Fico na Facebook v deň Dúhového pochodu.

Video: Kotlebovci desili ľudí, homosexuálom kývala aj nevesta
autorka: Martina Koník

Fico označil vyvesenie vlajky za „neprijateľný exces“, ktorým by malo ministerstvo podľa neho predchádzať.

Proti LGBT komunite v sobotu pochodovali priamo ulicami Bratislavy kotlebovci v zelených tričkách ĽSNS, prišli aj niekoľkí ich poslanci.

Pochod sa konal v Bratislave v sobotu a prišlo naň asi dvetisíc ľudí. Dav pokojne prešiel mestom a na Hviezdoslavovom námestí vyzýval na to, aby aj sexuálne menšiny mali rovnaké práva ako zvyšok spoločnosti.

Lajčák si zavolal veľvyslanca

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák si veľvyslanca Káčera zavolal na pohovor. „Upozornil ho, že zastupiteľský úrad Slovenskej republiky ako oficiálna štátna inštitúcia nemôže autonómne rozhodovať o akýchkoľvek aktivitách s politickým dosahom,“ napísalo ministerstvo v stanovisku. Ministerstvo upozornilo aj všetky ostatné zastupiteľské úrady v zahraničí. „Minister zahraničných vecí týmto považuje celú záležitosť za uzavretú,“ dodávajú v stanovisku a nevyhovie tak požiadavke na stiahnutie veľvyslanca.

Slovenský veľvyslanec v Budapešti sa podľa ministerstva pripojil k spoločnej akcii ďalších 30 veľvyslanectiev v Budapešti. Cieľom ich vyhlásenia bolo poukázať na celosvetové základné hodnoty ako ľudská dôstojnosť, sloboda a zamedzenie diskriminácie menšín. Predtým, ako vyvesil dúhovú vlajku, však túto aktivitu s ministerstvom nekonzultoval.

Ešte v piatok Lajčák po kritike vlajky kresťanských aktivistov odkazoval, že to neznamená, že vlajky na slovenských veľvyslanectvách nebudú, a postavil sa proti „akejkoľvek diskriminácii“.

Danko je hlboko sklamaný

Predseda parlamentu Danko tiež „vyjadril hlboké sklamanie nad konaním štátneho tajomníka a splnomocnenca vlády pre predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ Ivana Korčoka“, napísala hovorkyňa SNS v reakcii na to, že záštitu nad pochodom malo aj slovenské predsedníctvo v Rade EÚ.

Minister Lajčák reagoval, že slovenské predsedníctvo má celospoločenský charakter a jedným z jeho cieľov je podpora základných hodnôt EÚ. „K nim patrí aj rešpektovanie ľudských práv vrátane práv osôb patriacich k menšinám.“

Ministerstvo dodalo, že pochodu neposkytlo žiadnu finančnú dotáciu.

Šebej: Nie je to dôvod na odvolanie

Predseda zahraničného výboru František Šebej z Mosta-Híd nevidí dôvod na odvolanie nášho veľvyslanca v Maďarsku: „Toto nie je dôvod na sťahovanie veľvyslanca, ale toto rozhodnutie je na ministerstve, nerád by som sa plietol do jeho rozhodnutí.“

Podľa neho ide o banalitu, aj keď nevie, na čí popud a prečo to veľvyslanec urobil. Slovenský veľvyslanec v Maďarsku Rastislav Káčer je podľa neho neobyčajne skúsený a cenný diplomat. „Takú požiadavku niekto môže vzniesť a ministerstvo ju môže pokojne nepočúvnuť,“ dodal.

Šebej nevidí problém ani v tom, že záštitu nad pochodom prebralo naše predsedníctvo. Únia má v agende zabezpečovanie práv menšín, a to národnostných, etnických, profesijných, rasových aj sexuálnych. „V inej krajine by to nevzbudilo žiadny rozruch,“ hovorí. Slovensko je však podľa neho konzervatívnejšie ako iné krajiny a je to tu problém. „Chápem, že niektorým to môže prekážať. Možno vedia aj zdôvodniť, prečo okrem predsudkov im to môže prekážať,“ hovorí Šebej.

Vyjadrenia, ako mal Danko, považuje Šebej za nešťastné. „Tak ako by aktivisti vo svojej hlučnosti a požiadavkách mali byť umiernení, tak aj najvyšší reprezentanti politických strán by mali byť uvážlivejší. Aj keď možno hovoria z hlbokého ideologického presvedčenia, ale nie je to šťastné, lebo toto sú témy, ktoré rozdeľujú spoločnosť,“ hovorí Šebej.

Hrnčiar: Nepáči sa mi, ako sa prezentujú

Koaličná strana Sieť na otázky o tom, či by mal náš veľvyslanec v Maďarsku odísť, neodpovedala. Jej bývalý podpredseda, dnes člen strany Andrej Hrnčiar hovorí, že „nevie, či je bežné, aby sa na veľvyslanectvách vyvesovali vlajky, ktoré podporujú tú alebo onú skupinu obyvateľstva“. O tom, či by mal náš veľvyslanec odísť, musí podľa neho rozhodnúť ministerstvo.

On sám Dúhový pochod kritizuje. Hrnčiar hovorí, že má medzi kamarátmi veľa ľudí, ktorí k tejto komunite patria, ale spôsob, ako sa na pochode ľudia prezentujú, sa mu nepáči.

Rozdeľuje aj Smer, pri zostavení vlády to obišli

Otázky o právach sexuálnych menšín podľa Šebeja nerozdeľujú len spoločnosť, ale aj koalíciu a aj jednotlivé strany.

Rozdiely v Smere sú veľmi viditeľné – kým Fico kritizuje vyvesenie dúhovej vlajky, europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová vystúpila na podporu práv sexuálnych menšín priamo na pochode. „Idem na Dúhový pride, lebo chcem podporiť ľudí, ktorí tu s nami žijú, sú rovnakou súčasťou spoločnosti ako ostatní a tá spoločnosť je im dlžná rešpekt a rovnaké práva, ako máme my,“ napísala Flašíková-Beňová na svojom facebooku.

Napísala, že sexuálne menšiny ani registrované partnerstvá neohrozujú tradičnú rodinu. „Tradičnú rodinu ohrozujú dôsledky štátnej korupcie, úniky na daniach, absencia morálky v politike, klamanie z radov tých, ktorí majú spravovať štát,“ napísala. Smer je vo vláde osem z posledných desiatich rokov.

Zastala sa aj veľvyslanca v Maďarsku a toho, že vyvesil dúhovú zástavu. „Chcem sa verejne zastať vyvesenia dúhovej vlajky. Dúhová vlajka totiž symbolizuje komunitu, ktorá je súčasťou európskych komunít, a teda logicky aj súčasťou spoločnosti každého členského štátu. Aj Maďarska a aj Slovenska,“ napísala na svojom facebooku. Komunity LGBTI nie sú podľa nej naviazané na žiadnu ideológiu ani náboženstvo, jej príslušníkmi sú rovnako sympatizanti ľavice aj pravice, kresťania, židia aj moslimovia a, samozrejme, aj ateisti.

„Komunita LGBTI nikdy nikoho neobmedzovala v jeho právach, nikdy nešírila nenávisť proti príslušníkom iných menšín či väčšiny. A to isté platí aj pre podporu včerajšieho pridu Predsedníctvom Slovenska v Rade EÚ. Pokúsme sa radšej spoločne zastaviť šírenie nenávisti na Slovensku,“ dodala.

Smer však podľa vyjadrení podpredsedu Marka Maďariča nemá „ambíciu byť ‚bruselskou‘ ľavicou, čo v sebe obsahuje nielen radikálne napĺňanie tém LGBTI, ale aj vlažnosť pri presadzovaní slovenských národných záujmov“. Maďarič to odkázal ešte cez týždeň europoslancovi Borisovi Zalovi po kritike, že strana sa vzďaľuje sociálnej demokracii.

Práve preto, že strany koalície majú na túto tému rozdielne názory, neotvárala sa ani pri rokovaniach o zostavení vlády, hovorí Hrnčiar. „Neotvárali sa tam témy, ktoré by mohli spôsobovať problémy alebo rozdeľovať. Sú omnoho dôležitejšie problémy, ktoré treba na Slovensku vyriešiť, a nemôžu sa otvárať témy, ktoré by boli pre koalíciu problém,“ vraví Hrnčiar.

Šebej ukazuje aj na opozíciu, kde by podľa neho väčšina strán „takmer pochodovala s tými kotlebovcami“.

Na pódiu Dúhového pochodu vystúpil napríklad aj poslanec SaS Martin Poliačik, do ktorého sa kotlebovci tiež pustili na svojich transparentoch.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie