Denník N

V Nemecku či v Izraeli čakáte u lekára polhodinu (prehľad poplatkov)

Ilustračné. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné. Foto N – Tomáš Benedikovič

Štát od apríla zrušil možnosť zaplatiť si za to, že lekár vezme pacienta prednostne. Pýtali sme sa, ako objednávanie k lekárom funguje v zahraničí.

Maďarsko

Objednanie k všeobecnému lekárovi nie je povinné, pacient môže prísť počas ordinačných hodín, sadnúť si v čakárni a čakať. Záleží na lekárovi či zariadení, či je možné objednať sa. Poplatky za objednanie však lekári nevyberajú, ak to nie je súkromná klinika.

Česko

Za objednanie sa neplatí ani v Česku. Väčšina špecialistov ošetrí pacientov aj bez objednania. Ani v nemocniciach nie je povinné objednanie, tu sa však za niektoré výkony môže platiť. Pacienti nemusia mať ani odporúčanie od všeobecného lekára.

Francúzsko

Vo Francúzsku sa za objednávanie neplatí u všeobecných lekárov ani špecialistov. Všeobecní lekári majú ordinačné hodiny, počas ktorých môžu pacienti prísť a počkať v rade. Potom majú hodiny, keď berú na konkrétne termíny, tam sa objednáva. K špecialistom sa väčšinou objednáva – pacient nemusí dostať termín hneď, niekedy sa čaká aj niekoľko týždňov – mesiacov. Ani tam sa výška za objednávanie neplatí. Inak je to na súkromných klinikách, tam sa platí, ale najmä za výkony. Pacient vo Francúzsku u lekára platí v hotovosti alebo špeciálnou kartou, poisťovňa mu to následne prepláca.

Izrael

V Izraeli sa musíte k lekárovi objednať, a to ako u pediatra, keď má dieťa teplotu, tak aj u špecialistu. Pacient zavolá na zákaznícku linku svojej poisťovne, a tá určí termín. Objednať sa dá aj cez internet, kde je podľa novinárky Jany Shemesh zverejnený kalendár lekára s vyznačenými voľnými termínmi. „Sú lekári, ktorí vás zoberú na druhý deň – zväčša pediatri, rodinní lekári. Sú takí, na ktorých musíte čakať aj týždne – neurológovia, ortopéd,“ napísala na svoj Facebook. Ak dlhé čakanie pacientovi nevyhovuje, poisťovňa mu ponúkne lekára v inom meste v skoršom termíne, raz do roka tiež preplatí súkromného lekára, ktorého môže pacient navštíviť kedykoľvek – s tým, že mu zaplatí na mieste. Ak je pacient v akútnom stave, lekár ho vezme mimo poradia alebo mu odporučí polikliniku, kde sú voľní základní špecialisti, alebo ho pošle na pohotovosť, ktorá funguje 24 hodín. „Nikdy sa mi nestalo, že by som u lekára čakala viac ako polhodinu,“ dodala.

Belgicko

U lekárov sa platí, peniaze potom preplatí pacientovi poisťovňa. Lekára si pacient zháňa sám, nefunguje žiadne prideľovanie. Každý lekár v Belgicku musí mať cenník, za objednávanie pacienti neplatia. Spoplatnená je napríklad návšteva lekára u pacienta doma.

Nemecko

V Nemecku sa za objednanie k všeobecnému lekárovi neplatí. Objednávať sa dá najmä telefonicky či osobne. U všeobecných lekárov sa dlho nečaká, termín u špecialistu môže pacient dostať aj za dlhšiu dobu. Lekári pacientov ošetria, aj keď nie sú objednaní, najmä v akútnych prípadoch, ale odporúčajú im, aby predtým zavolali a dohodli termín. Ak je pacient objednaný na konkrétny termín, čaká najviac pol hodiny, bez objednania to môže byť aj tri hodiny.

Veľká Británia

Ak pacient nemá akútny problém, môže zavolať svojmu lekárovi a objednať sa. Dá sa to aj online, čím ďalej je tento spôsob častejší. Termín je väčšinou o pár dní. Za objednávanie sa neplatí. Ak má pacient urgentný problém, môže ráno prísť k lekárovi a čakať v čakárni. Podľa počtu čakajúcich pacientov dostane termín ten deň, ale len v hodinách určených na čakajúcich pacientov. K odborníkom musí mať pacient odporúčanie od všeobecného lekára. Čaká sa na nich niekedy aj týždne. Ak má niekto súkromné poistenie, môže dostať termín skôr.

Poľsko

U lekára v Poľsku sa neplatí. Od rána funguje registrácia, kde sa určí príjem pacientov na daný deň. Tí sa zapisujú do poradovníka na daný deň. Ak niekto príde neskoro, môže sa stať, že sa k lekárovi nedostane. Dopredu sa dá objednať cez internet, ale nie všade. Aj s termínom na konkrétnu hodinu však často pacienti čakajú aj niekoľko hodín. Na objednanie je však len niekoľko miest. U špecialistov sa čaká niekoľko týždňov aj mesiacov. Ak si chce niekto priplatiť, môže ísť na súkromnú kliniku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie