Denník N

Turci začínajú vydierať Európu: Ak nezrušíte víza, prestaneme prijímať migrantov

Tureckí demonštranti v Kolíne nad Rýnom. Foto: AP Photo/Martin Meissner
Tureckí demonštranti v Kolíne nad Rýnom. Foto: AP Photo/Martin Meissner

Na zrušenie víz Turecko podľa Únie nesplnilo sedem požiadaviek. V Nemecku sa schádzajú tisíce ľudí, aby podporili Erdoganov režim.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) vyhlásil, že Európska únia neplní svoju časť marcovej dohody.

Turecko si na základe nej nárokuje, aby jeho občania mohli cestovať do členských štátov EÚ bez víz. Šéf tureckej diplomacie varoval, že ak sa tak do októbra nestane, Turecko prestane garantovať aplikáciu dohody s EÚ o migrantoch.

V dohode uzatvorenej v Bruseli v marci tohto roku sa Európska únia a Turecko zaviazali spolupracovať v otázkach ilegálnej migrácie. Všetci nelegálni utečenci prichádzajúci z Turecka na grécke ostrovy mali byť od 20. marca vracaní naspäť.

Výmenou za každého vráteného migranta mala EÚ prijať z Turecka jedného Sýrčana. Od októbra 2014 je v platnosti aj readmisná dohoda, ktorá štátom Únie umožňuje vracať utečencov na územie štátu, z ktorého prišli.

Sedem nesplnených požiadaviek

Vízová povinnosť pre tureckých občanov mala byť pôvodne zrušená od júla. Turci však dokázali splniť iba 65 zo 72 požiadaviek Európskej únie, a preto sa tento termín odložil na neurčito.

Turecká vláda od EÚ požaduje prísľub konkrétneho dátumu, keď sa bezvízový styk stane realitou. „Môže to byť začiatok alebo stred októbra, ale očakávame presný termín,“ uviedol pre FAZ turecký minister zahraničných vecí.

„Pokiaľ nedôjde k liberalizácii vízovej povinnosti, budeme nútení odstúpiť od readmisnej dohody a dohody z 18. marca,“ povedal Čavušoglu a dodal, že nejde o vyhrážky. Turecko podľa neho len dôrazne trvá na tom, aby Európska únia plnila zmluvy rovnako dôsledne. On sám považuje dohodu za efektívnu, tvrdí, že opatrenia prijaté Tureckom sú dostačujúce, a vyzdvihuje najmä boj proti prevádzačom.

Európska únia sa však hrozbami z Ankary ovplyvniť nenechá. „Turecko prisľúbilo, že splní kritériá, a my očakávame, že tieto záväzky dodrží,“ reagovala na vyjadrenia tureckého ministra zahraničných vecí hovorkyňa Európskej komisie.

Na plnenie záväzkov upozornil aj Wolfgang Bosbach z nemeckej CDU. „Podmienky pre to musí vytvoriť samotné Turecko. Je tu 72 požiadaviek, ktoré musia byť zo strany Turecka splnené, a patria medzi ne aj zmeny v legislatíve na boj proti terorizmu,“ povedal pre týždenník Zeit Bosbach.

Práve protiteroristické zákony sú tŕňom v oku predstaviteľov EÚ. Erdogan ich zneužíva na perzekvovanie svojich politických oponentov a novinárov.

Televízia Al-Džazíra v pondelok priniesla vyhlásenie tureckého prezidenta, ktorý poznamenal, že od neúspešného prevratu bolo v Turecku zadržaných 18 700 ľudí, z ktorých vyše 10-tisíc skončilo vo väzbe.

Erdogan sťahuje žaloby

V piatok Erdogan prekvapil, keď informoval o rozhodnutí stiahnuť všetky žaloby za údajné urážky jeho osoby. „Tentoraz budem zhovievavý a ukončím všetky kauzy týkajúce sa neúctivých urážok voči mojej osobe,“ uviedol Erdogan.

Tento krok sa však vzťahuje len na Turecko, obvinenia podané v Nemecku a Rakúsku ostávajú v platnosti. Turecký prezident sa posťažoval, že jeho krajanom žijúcim v Európe je upreté právo protestovať, no už o dva dni neskôr sa mohol presvedčiť o opaku.

V Kolíne nad Rýnom sa stretli tisíce Erdoganových priaznivcov, aby vyjadrili podporu autoritárskemu vládcovi a protestovali proti neúspešnému prevratu, pri ktorom zomrelo vyše 250 ľudí. Na akcii, ktorú organizovala Únia euro-tureckých demokratov blízka Erdoganovej strane AKP, sa podľa odhadov kolínskej polície mohlo zúčastniť 30- až 40-tisíc Turkov žijúcich v Nemecku.

Súd však zakázal odvysielanie Erdoganovho živého vstupu, v ktorom sa chcel prihovoriť demonštrantom. To nahnevalo tureckých vládnych predstaviteľov a nemecký veľvyslanec v Ankare Martin Erdmann musel vysvetľovať dôvody, prečo prišlo k obmedzeniam.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pokus o prevrat v Turecku

Svet

Teraz najčítanejšie