Denník N

Nórski chlapci zničili 5-tisíc rokov starú rytinu lyžiara na skale, chceli ju len zvýrazniť

Takto vyzerala pôvodná rytina. Foto - Nordland County
Takto vyzerala pôvodná rytina. Foto – Nordland County

Miestny starosta hovorí o kultúrnej tragédii, dvaja mladíci môžu čeliť trestnému stíhaniu. Rytina sa stala motívom olympiády v Lillehammeri.

Jedna z najstarších rytín zobrazujúcich lovca na lyžiach z kamennej doby v Nórsku bola zrejme nadobro zničená.

Dvom mladíkom, ktorí sú zodpovední za zničenie 5-tisíc rokov starej skalnej rytiny lyžiara, hrozí podľa nórskeho zákona o kultúrnom dedičstve trestné stíhanie. Potvrdil to aj prítomný archeológ, ktorý v nedeľu skúmal spôsobené škody.

„Sme riaditeľstvom pre kultúrne dedičstvo poučení hlásiť každé porušenie kultúrneho dedičstva, a toto je obzvlášť vážne porušenie,“ uviedol krajský archeológ Tor-Kristian Storvik.

Mladíci sa obhajujú, že len chceli pomôcť, aby bola postava lyžiara lepšie viditeľná. Miestni úradníci však ich pokus o reštaurovanie takto hrdinsky nevidia a hovoria o „národnej tragédii“.

Rytina je jednou z najvzácnejších a najznámejších kultúrnych pamiatok v Nórsku a nachádza sa na ostrove Tro, na severozápade krajiny. Odhaduje sa, že rytina lyžiara je vôbec jednou z prvých, ktorá zaznamenáva dôkazy tohto zimného športu na svete.

Symbol lyžiara nájdeme na minciach, tapisériách či pečiatkach a symbolizuje nórsky charakter a kvalitu v dnešnom neustále sa meniacom svete.

Rytinou inšpirované sochy nájdeme aj v nórskom olympijskom múzeu v Lillehammeri. FOTO – tripadvisor.com

„Je to smutný, smutný príbeh,“ povedal o incidente Storvik, ktorý sa ponáhľal na ostrov, hneď po tom, čo mu niekto  volal, že rytiny na historickom mieste sú poškriabané.

Chlapci použili ostrý predmet na obtiahnutie línií, nielen lyžiara, ale aj rezby veľryby. Spolu boli súčasťou rovnakej loveckej scény a podľa archeológa utrpela celá pamiatka nevídané škody.

Starosta neďalekého magistrátu Bård Anders Langø pre spravodajský portál The Local uviedol, že škody sú podľa vyjadrenia archeológov nezvratné.

„V septembri sa na miesto vrátia a urobia podrobnejšiu štúdiu, ale môžem povedať, že je poškodená navždy a je možné, že už nikdy nebudeme schopní vidieť piktogram lyžiara, ktorého tu vyrezali pred päťtisíc rokmi.“

Rytina je podľa neho nielen jednou z najznámejších historických pamiatok Nórska, ale tiež medzinárodne rozpoznávaný symbol. Stala sa obľúbeným zdrojom inšpirácie mnohých umelcov moderného umenia a výrobcov tradičných remeselných výrobkov.

Práve táto rezbárska práca slúžila ako inšpirácia aj pre ilustrácie použité pre ZOH, ktoré sa konali v nórskom Lillehammeri v roku 1994.

Historická rytina pred a po „vylepšení“ mladými chlapcami. FOTO – nfk.no

Obaja chlapci sa v piatok verejne ospravedlnili za vandalizmus a ich ospravedlnenie bolo súčasťou tlačovej správy zverejnenej miestnou obcou.

Starosta Langø hovoril s mladíkmi a ich rodinou, ktorí sa chceli ospravedlniť za to, čo urobili.

„Robili to síce s dobrými úmyslami, chceli, aby bola rytina viac viditeľná, ale nemyslím si, že si uvedomovali vážnosť situácie. Teraz ju už asi chápu.“

Na sociálnych sieťach táto správa vyvolala silné reakcie a nórska verejnosť žiada pre chlapcov trest. Mená mladíkov preto ostali v anonymite.

Rytiny, ktoré sa na skale nachádzajú, boli pôvodne zle viditeľné, avšak to nie je dôvod k ich znehodnoteniu.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie