Denník N

V Holandsku ubytovali študentov zadarmo v domove dôchodcov. Ako by to vyzeralo na Slovensku?

Z časopisu Humanitas. Foto - humanitas.nl
Z časopisu Humanitas. Foto – humanitas.nl

Majú mnoho vtipných historiek a flirtujú s nami, hovoria študenti o holandských senioroch. U nás je už možné „adoptovať si“ starého rodiča, domovy dôchodcov by prijali aj študentov.

Holandský domov dôchodcov prišiel s netradičným nápadom – ubytovať zadarmo študentov.

Na rozdiel od seniorov si užívajú život, rozprávajú sa o vzťahoch, o Facebooku, ako bolo na včerajšom večierku, a nie o chorobách alebo smrti. Zámer riaditeľky domova dôchodcov Humanitas bol, aby sa dôchodcovia viac tešili zo života.

„Musíš hodiť bielu loptičku do pohára s pivom a potom to vypiješ,“ vysvetľuje obyvateľka domova dôchodcov, ako funguje princíp hry Beer Pong v austrálskej televízii SBS. Má 84 rokov a tvrdí, že oveľa radšej trávi čas s mladými ľuďmi, ktorých majú teraz v domove.

Humanitas zobralo šesť študentov a dovolí im tam bývať zadarmo, na výmenu sa venujú obyvateľom domova aspoň 30 hodín mesačne.

Slovensko: Starobu sme vytlačili zo života

Riaditeľke pezinského domova seniorov sa myšlienka pozdáva, aj keď zavedenie do života by mohlo byť zložitejšie. „Medzigeneračné premostenie považujem za dôležité, vytratili sa viacgeneračné rodiny, starobu a smrť sme vytlačili z našich životov,“ tvrdí riaditeľka Domu seniorov v Pezinku Martina Stroblová.

„Musím povedať, že ma myšlienka nadchla. Určite by som sa nad tým zamyslela, ako by sme vedeli niečo podobné urobiť,“ tvrdí riaditeľka pezinského domova Stroblová. Ich zariadenie je situované mimo mesta, kde by bolo ťažšie ubytovať študentov, ale v ich novo postavenom domove v obytnej zóne je to reálnejšie.

Rozdiely medzi generáciami môžu podľa študentov spôsobiť nedorozumenia. „Nevedela by som si to predstaviť. Vidím rozdiely v názoroch a na Slovensku sú starší ľudia oveľa konzervatívnejší ako mladí,“ tvrdí študentka Kristína Kollárová z Bratislavy. Mimo bratislavského internátu býva so svojou babkou.

„Skôr by to dopadlo tak, že ten čas, čo mladý človek musí stráviť so starším, by precízne separoval od svojho sociálneho života a bola by to viac povinnosť ako zábava,“ vysvetľuje študentka.

humanitas2
V domove Humanitas. Foto – humanitas.nl

Starých rodičov si môžete aj adoptovať

V Bratislave funguje projekt Adoptuj si starých rodičov pod združením Šanca pre nechcených, kde si môžu ľudia starší ako 18 rokov „adoptovať“ starú mamu alebo otca. Ľudí, ktorí nemajú rodinu, čo by sa o nich starala.

„Viem si to predstaviť, aj keď by bolo ťažšie nájsť vhodné ubytovanie,“ hovorí o nápade spojiť študentov s dôchodcami Beata Dúczová, zástupkyňa riaditeľky združenia Šanca pre nechcených.

„Všetko je možné, len je to treba naplánovať. Naša riaditeľka keď si niečo zaumieni, tak sa jej to podarí,“ hovorí Dúczová. Šanca pre nechcených vedie aj iné projekty ako Otcovská škôlka alebo Senior dance – tanečné workshopy pre seniorov.

 

Nemôže to byť namiesto internátu

Študentka z Liptovského Mikuláša, ktorá chodí ako dobrovoľníčka do domova dôchodcov, si myslí, že mladí ľudia by sa mali zaujímať viac o starších. „Je to obojstranne výhodné. Aj keď to, samozrejme, nie je pre každého,“ tvrdí Monika Žiaranová.

„Musí to byť človek, ktorý má aspoň minimálny záujem. Ak by tam išiel bývať hocikto, kto len potrebuje bývanie zadarmo, tak by to nemalo zmysel,“ myslí si Monika. Chodí do brnianskeho domova dôchodcov a je dobrovoľníčkou v neziskovej organizácii Misia nádeje.

„Ľudia, čo by nedostali internát, alebo by na ňom chceli ušetriť, by sa zapojili a nemyslím, že by to bolo prospešné pre jednu či druhú stranu,“ je opatrná aj študentka z Bratislavy Kristína Kollárová.

„Myslím, že najväčším ziskom každého stretu rôznych svetov je rozšírenie si obzorov,“ tvrdí študent z Popradu Marek Šanta. Idea projektu sa mu páči, cez leto teraz chodí na dovolenky aj so svojím dedkom.

„Majú často veľa vtipných historiek. A čo sa týka mňa, v prvom rade ide o spríjemnenie pobytu týmto ľuďom, čo by bola hlavná náplň programu,“ premýšľa Marek, ako by vyzeral jeho pobyt v podobnom zariadení. „Aj keď je rozdiel, či by ma nasťahovali k nepríjemnému chorému človeku, alebo k niekomu, kto sa rád baví,“ pokračuje Marek.

Flirty a rodinná atmosféra

Generačný rozdiel v holandskom domove nepociťujú, atmosféra je rodinná a otvorená.

„Myslím, že študenti tu do značnej miery ovplyvňujú aj to, o čom sa rozpráva,“ tvrdí riaditeľka holandského domova Gea Sijpkes. Nerozprávajú sa iba o chorobách a veku, ale o mladosti, večierkoch alebo vzťahoch.

„Občas radi flirtujú s mladšími,“ hovorí ďalší ubytovaný študent Jordi. „Prejdem okolo a radi zapískajú alebo žmurkajú.“

Vzťahy v domove sú na rodinnej úrovni, dôchodcovia sa so študentmi rozprávajú, akoby to boli synovia a dcéry. „Sú tu dve panie, ktoré musím vždy navštíviť, keď mám novú priateľku. Potom mi povedia názor, ako sa im páči,“ hovorí Jordi. Mladí ľudia sú podľa neho príliš zameraní na budúcnosť a starší ich naučili, že si treba viac užívať súčasnosť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie