Denník N

Danko zachádza ďalej ako Paška a Gašparovič, podľa opozície chystá náhubok

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Čítanie celej Gorily v parlamente už nebude. Predseda SNS a parlamentu Andrej Danko chce obmedziť rozpravu v parlamente, nariadiť „protokolárne“ oblečenie, aj zákaz nakrúcania videí, jedenia a pitia v sále.

Keď pred troma rokmi na mimoriadnej schôdzi parlamentu opozícia urobila legitímnu obštrukciu, poslanci Smeru sa iba nudili, klipkali im oči a občas šomrali až do siedmej ráno, keď schôdzu prerušili. Igor Matovič vtedy štyri hodiny čítal celý vládny materiál o prevode akcií SPP a vystriedal ho Daniel Lipšic, ktorý čítal celý spis Gorila.

Nový predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) takú rozsiahlu obštrukciu nezažil. Už aj menšie komplikácie v parlamente ho priviedli k tomu, že navrhne zákonom obmedziť dĺžku jednotlivých príspevkov do rozpravy. Prekážajú mu mimoriadne schôdze na odvolanie Robertov Fica a Kaliňáka pre kauzu Bašternák, ktoré koalícia zablokovala, a napríklad aj transparenty proti Kaliňákovi a Bašternákovi. Predseda SNS tak urobil krok, na ktorý sa v minulosti neodvážili ani jeho predchodcovia Pavol Paška či Ivan Gašparovič.

Dankovi predchodcovia zvykli obmedzeniami trestať hlavne novinárov – Paška nakrátko zakázal fotiť z balkóna, sprísnil udeľovanie akreditácií žurnalistom a výrazne obmedzil ich pohyb po budove, čo nezrušili ani jeho nástupcovia Peter Pellegrini (Smer) a Danko.

„Plánované obmedzenie nemožno v žiadnom prípade vnímať ako zásah do slobody prejavu volených zástupcov,“ vysvetľoval Danko svoje nové pravidlá v pondelok na webe parlamentu. „Práve naopak, odstránia sa tým opakované snahy o umelé naťahovanie diskusie, či rôzne prieky poslancov. Stanovený limit musí byť dostatočný na vyjadrenie názoru, poslanec predsa musí byť schopný vyjadriť sa presne a zrozumiteľne k danej téme v určitom časovom rozpätí.“

Video: Hrnčiar vs Nicholsonová – schôdza, po ktorej Danko mení pravidlá
autorka: Martina Koník

Povinné rovnošaty

Okrem obmedzenia prejavov chce Danko regulovať šatník poslancov aj ich správanie. Tak ako Smer, aj on kritizoval hlavne Igora Matoviča, ktorý chodil do parlamentu v tričku s nápisom Fico chráni zlodejov.

„Slušné správanie, čisté a protokolárne oblečenie by mal byť absolútny etalón správania sa v pléne parlamentu,“ tvrdí predseda SNS. „Samozrejmosťou musí byť aj dodržiavanie pravidiel, a to bez rozdielu, napríklad zákaz používania mobilného telefónu, konzumácie jedla alebo pitia v pléne parlamentu, či natáčania akýchkoľvek videí.“

Čo predseda parlamentu pod pojmom protokolárne oblečenie rozumie, nie je jasné. Aj niektorí koaliční poslanci chodia do sály v džínsoch či bez kravát.

Danko si zriadil vlastnú odbornú komisiu, ktorá v týchto dňoch dokončuje novelu rokovacieho poriadku, ktorú by mal parlament preberať zrejme už na septembrovej schôdzi.

Z doteraz zverejnených informácií nie je jasné, ako sa Danko vysporiada s transparentmi a „vizuálnymi pomôckami“. Práve tie boli podľa Danka dôvodom, prečo prerušil júlovú schôdzu o odvolávaní Kaliňáka. Bélovi Bugárovi, ktorý sa ho zastal, vtedy opozícia vyčítala, že aj on sám v minulosti vytiahol v parlamente transparent proti Ivanovi Lexovi.

Transparent v parlamente. Foto Tasr
Transparent v parlamente, ktorý prekážal Andrejovi Dankovi. Foto – TASR

Dvadsať až šesťdesiat minút

„Pre mňa osobne je absolútne najdôležitejšia záležitosť, aby sa počet prítomných poslancov zisťoval elektronickou formou,“ hovorí koaličný podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (Sieť). Aj jeho opozícia nahnevala, keď podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová zo SaS, ktorá na začiatku júla riadila schôdzu, nechala okom prepočítať poslancov v sále a otvorila mimoriadnu schôdzu o odvolávaní Fica. V sále vtedy bolo dosť poslancov, časť koalície sa však nechcela prihlásiť elektronicky, aby schôdzu bojkotovala.

Hrnčiar na skrátení rozpravy nič zlé nevidí. Vraví, že to chcela v minulom období dokonca aj opozícia. Vraj netuší, ako pokus skrátiť príspevky dopadne. Denníku N povedal, že sa uvažuje o 20- či 30-minútovom obmedzení príspevku každého poslanca.

Vedenie parlamentu to odôvodňuje tým, že aj v iných európskych krajinách majú poslanci časové obmedzenie.

Poslanci teraz môžu počas jedného bodu rozpravy hovoriť dvakrát prakticky bez časového obmedzenia – pokiaľ sa prihlásia písomne aj ústne, podľa Hrnčiara nie je jasné, či to bude platiť aj po novele. Pri najtvrdšom možnom riešení by tak z dvoch prakticky neobmedzených príspevkov mohol zostať jeden dvadsaťminútový.

Podľa Hrnčiara chce koalícia o zmene pravidiel rokovať s opozíciou, prvé stretnutie by malo byť v polovici augusta na poslaneckom grémiu. Na zmenu rokovacieho poriadku stačí jednoduchá väčšina, takže si koalícia môže robiť, čo chce, a napokon opozíciu na zmenu nepotrebuje.

V kombinácii môžu opozícii ublížiť viac

„Dankovi, ale aj Bugárovi veľmi záleží na tom, aby sa to presadilo,“ hovorí Lucia Nicholsonová. Obmedzenie debaty samo osebe by pri skrátení napríklad na dvakrát 30 minút nevidela až tak dramaticky, v kombinácii s ďalšími zmenami rokovacieho poriadku však môže ísť podľa nej o snahu opozíciu diskriminovať.

Nicholsonová však nič bližšie nevie. Danko, ani nikto ďalší z vedenia, ju ani ako podpredsedníčku parlamentu o návrhu neinformoval. „Opozícii by takto zobrali možnosť klasickej obštrukcie na pôde parlamentu, ktorou je predlžovanie rozpravy, čo považujem za jednu z najjemnejších a najelegantnejších foriem obštrukcií v parlamente.“

„Je mi to smiešne a pripadá mi to tak, že máme predsedu parlamentu tajtrlíka, ktorý namiesto toho, aby bojoval proti korupcii a podporil v tom opozíciu pri odvolávaní Kaliňáka, rieši horalky, tričká, transparenty, dvojbodku v logu RTVS a teraz ešte chystá náhubkový zákon na opozíciu,“ hovorí Igor Matovič. Poslanci podľa neho reálne v parlamente strávia desať týždňov v roku, bežní ľudia 46 týždňov. „Sme štyrikrát menej v robote a oni si to ešte idú skracovať. Asi im to za tých tritisíc eur mesačne pripadá veľa.“

Ladislav Bašternák v parlamente. Foto N - Vladimír Šimíček
Ladislav Bašternák v parlamente. Foto N – Vladimír Šimíček

Mikloško: Obmedzujú jediné, čo opozícii zostalo

Skracovanie debaty sa nepozdáva ani bývalému predsedovi parlamentu a neskoršiemu dlhoročnému poslancovi Františkovi Mikloškovi, ktorý zažil Gašparovičovo, Migašovo aj Paškovo vedenie snemovne.

„Obmedzovať akýmkoľvek spôsobom vystupovanie poslancov v parlamente nejakou minutážou považujem za absurdné.“

Parlament je podľa Mikloška poslednou baštou toho, že občan cez svojho poslanca môže povedať čokoľvek a nebude za to perzekvovaný. „Obmedzovať toto právo považujem za neprípustné.“

Predvolebné video: Dankova rodina zbohatla na mečiarovskej privatizácii
autorka: Martina Koník

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nový rokovací poriadok

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie