Denník N

Železnice zakročili proti kotlebovcom, ich hliadky formálne zakázali

Kotlebovci chodievajú hliadkovať do vlakov už od apríla minulého roku. Pravidelne o tom referujú na Facebooku. Foto – FB Milana Mazureka
Kotlebovci chodievajú hliadkovať do vlakov už od apríla minulého roku. Pravidelne o tom referujú na Facebooku. Foto – FB Milana Mazureka

Aktualizované 3. 8. o 11:50 – V novom prepravnom poriadku je zakázané robiť čokoľvek, čo priamo nesúvisí s cestovaním – aj politickú agitáciu. Kotlebovci reagujú, že pridajú hliadky aj na západe krajiny.

Štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) sa po viac než dvoch mesiacoch rozhodla skúsiť niečo urobiť s Kotlebovými hliadkami, ktoré sa vo vlakoch snažia nahradzovať železničnú políciu a robia si tak kampaň.

Podľa servera Pluska.sk zmenili prepravný poriadok tak, aby ich mali možnosť z vlaku vyhodiť.

Ani s lístkom

V novom poriadku sa doslova píše, že bez povolenia ZSSK nesmú cestujúci robiť nič, čo by priamo nesúviselo s cestovaním. Doslova je zakázané napríklad „uskutočňovať politickú agitáciu, podporu alebo popularizáciu názvu, značky, programu alebo hesiel politickej strany, politického hnutia alebo kandidáta, umiestňovať alebo rozdávať letáky“.

„Bez predchádzajúceho písomného povolenia ZSSK je vo vlakoch ZSSK zakázané vykonávať činnosti, ktoré nesúvisia s hromadnou osobnou dopravou a poskytovaním služieb spojených s prepravou verejnosti, a to ani s platným cestovným dokladom,“ citovala Pluska nové podmienky.

Predtým železnice vysvetľovali, že proti cestujúcim s platným cestovným lístkom zasahovať nemôžu.

Kotlebovci v stredu reagovali, že ide o „trápny pokus zdiskreditovať našu prácu v prospech slušných ľudí“, a oznámili, že od jesene nasadia hliadky aj na západnom okruhu železníc.

„ĽS Naše Slovensko patrí medzi VIP-klientov ŽSR. V súčasnosti máme k dispozícii 9 prenosných, celosieťových, celoročných cestovných lístkov v celkovej hodnote viac ako 8 600 eur,“ napísal médiám Milan Uhrík, podpredsesa ĽSNS.

Už od prvého júla

Takýto prepravný poriadok platí podľa servera už od začiatku prázdnin, doteraz si ho však médiá nevšimli. Sama ZSSK ho tiež nijako aktívne nepropagovala.

Nie je teda isté, či podľa neho už železničiari niektorú z Kotlebových hliadok vykázali z vlaku. Kotlebov poslanec Milan Uhrík sa však pre Plusku vyjadril, že nové opatrenie považujú za jednoznačný krok proti svojim hliadkam.

Kotlebovci zároveň na Facebooku naďalej zverejňujú zábery svojich hliadok, ale len zo železničných nástupíšť.

Kotlebovci rozbehli svoje hliadky v polovici apríla. Ako zámienku vtedy využili medializovaný prípad, ktorý sa odohral vo vlaku z Nových Zámkov do Zvolena, keď agresívny tínedžer napadol mladé dievča.

Kotleba následne oznámil, že bezpečnosť vo vlakoch zabezpečí sám. Do vlaku začal nasadzovať skupinky svojich sympatizantov, ktorým velili jeho poslanci – napríklad Peter Krupa, ktorý sa preslávil nosením pištole do parlamentu, a Milan Mazurek, ktorý vlani vulgárne nadával moslimskej rodine pred hlavnou stanicou v Bratislave.

ZSSK okamžite oznámila, že o žiadnu takúto pomoc nestojí. „Nie je možné, aby ktokoľvek svojvoľne kontroloval cestujúcich, prípadne zasahoval do prepravy. Na bezpečnosť cestujúcich dohliada vlakový personál, aktívne spolupracujeme aj so Železničnou políciou,“ reagovala vtedy hovorkyňa Jana Morháčová.

Inak však bola firma proti kotlebovcom bezbranná. Podľa vtedajšieho prepravného poriadku nemohla zasiahnuť proti niekomu, kto sa len prechádzal vo vlaku a aktívne neobťažoval cestujúcich.

Marketingový úspech

Hliadky vo vlakoch sa z pohľadu Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko ukázali byť veľmi účinným marketingovým nástrojom.

Kotlebovci si nechali vyrobiť aj profesionálne propagačné video, na ktorom poslanec Mazurek napríklad pomáha železničnej polícii „urobiť poriadok“ s problémovým Rómom, ktorý cestoval zjavne opitý. Video na Facebooku videlo takmer pol milióna ľudí.

Video: Ako kotlebovci pomáhajú a chránia

https://www.youtube.com/watch?v=QRYFqvPW_SE

Kotlebovci si vyberali hlavne rizikové vlaky na východnom Slovensku, ktorými sa prevážali napríklad ľudia v piatok v noci z krčiem a diskoték. Na Facebooku sa pochválili tým, že v jednom prípade ich o pomoc požiadala aj sprievodkyňa.

ZSSK sa vtedy obmedzila len na vyhlásenie, že kotlebovci sa vraj sprievodkyni sami ponúkli, a ohradila sa proti tomu, že incident využili na propagáciu.

„Vedenie ZSSK sa ohradzuje voči zneužitiu konkrétneho incidentu na propagáciu akejkoľvek politickej strany, zoskupenia. Pripisovať si zásluhy za riešenie uvedenej situácie je len parazitovaním na jednej konkrétnej udalosti,“ citoval stanovisko ZSSK server Aktuality.sk.

[Kúpte si knihu Kotleba. Odkiaľ prišiel a ako je možné, že sedí v parlamente od novinára Daniela Vraždu.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie