Denník N

Kotlebu čakajú ťažké časy

Bilbord ĽSNS pred parlamentnými voľbami 2016. Zdroj – Kotleba – ĽSNS
Bilbord ĽSNS pred parlamentnými voľbami 2016. Zdroj – Kotleba – ĽSNS

Pred Kotlebom stoja dve veľké výzvy, v ktorých môže zlyhať: „slovexit“ a župné voľby v Banskej Bystrici.

Autor vydáva Newsfilter, vo volebných kampaniach
radil viacerým slovenským politikom

Marian Kotleba pracoval na svojej politickej kariére veľmi dôsledne viac ako 10 rokov. Po celý čas stál mimo hlavného prúdu, takže bol pre svojich potenciálnych voličov za „chrumkavého“. Teraz sa však dostal do prvej ligy a tu sa s ním už nikto maznať nebude.

Prvou lastovičkou je zrušenie jeho hliadok vo vlakoch, ktoré mali akože namiesto polície dohliadať na poriadok a bezpečnosť cestujúcich. V čase, keď sme si mysleli, že s tým nikto nič nerobí, sa už asi pripravoval scenár, ako sa s nimi vysporiadať bez toho, aby sa z neho opäť raz stal martýr.

Rozhodnutie ZSSK zmeniť prepravný poriadok tak, aby sa Kotlebovi „zelení mužíčkovia“ už nemohli hrať na samozvaných ochrancov, treba oceniť. Toto lacné PR Kotlebovej ĽSNS sa týmto rozhodnutím, dúfajme, postupne skončí.

Z marketingového hľadiska bolo rozumné aj to, že sa z tejto zmeny nerobilo v médiách veľké haló a celý proces odstránenia Kotlebových hliadok prebehne postupne a pravdepodobne aj v súčinnosti s políciou.

Nech už je za týmto plánom ktokoľvek, dovoľujeme si mu vystrúhať takto na diaľku veľkú pochvalu a udeliť desať bodov. Za techniku, aj za prevedenie.

Referendum nemôže byť úspešné

Pred Kotlebom však stoja aj ďalšie dve veľké výzvy: „slovexit“ a župné voľby v Banskej Bystrici.

Petícia za vypísanie referenda o vystúpení Slovenska z Európskej únie je stávka na jednu kartu – a nie veľmi vysokú. Ak sa aj ĽSNS podarí vyzbierať 350-tisíc podpisov (aby sa referendum vôbec mohlo konať), účasť bude s takmer apodiktickou istotou nižšia ako potrebných 50 %, takže referendum bude neplatné.

Slováci si síce v krčme radi zahundrú na čokoľvek, a teda aj na Európsku úniu, ale aj pri minimálnom zapojení druhej signálnej sústavy je väčšine z nich jasné, že členstvo v EÚ je pre nás nielenže ekonomicky výhodné, ale geopoliticky nevyhnutné.

Na Slovensku síce momentálne niet strany, ktorá by všetky výhody dostatočne artikulovala, to však neznamená, že sa taká časom neobjaví.

A ak sa na niečo dá v tejto krajine spoľahnúť, tak je to masívna neúčasť ľudí v referende. Kotleba tak bude musieť vysvetľovať, prečo sa minulo cca 6 miliónov eur na nezmyselné hlasovanie, ktorého sa zúčastní menej ľudí ako referenda o „ochrane rodiny“, ktoré organizovala Aliancia za rodinu.

Niekto by sa napríklad mohol Kotlebu opýtať, či referendum nezaplatí za peniaze, ktoré dostal od štátu, keďže pred voľbami sľuboval, že sa týchto peňazí vzdá.

Obhajoba bude ťažšia

Druhou ťažkou skúškou, pred ktorou Kotleba stojí, sú župné voľby v Banskobystrickom kraji.

V športe sa hovorí, že oveľa ťažšie, ako vyhrať, je obhájiť, a v jeho prípade to bude platiť dvojnásobne. V roku 2013 bol klasickou protestnou voľbou, no tentokrát už bude musieť voličom skladať svoje účty.

Odmietať eurofondy je síce pre časť elektorátu sexi, ale ak to znamená reálny úpadok stredných škôl či zariadení sociálnych služieb, čaká ho mimoriadne ťažká predvolebná kampaň.

A ak sa budú ostatné politické strany správať aspoň trochu racionálne, tak najneskôr v druhom kole sa proti Kotlebovi zoradia do jedného šíku a zbavia sa tak ĽSNS aj v celoslovenskom meradle. Pretože po prehre v župných voľbách už Kotleba stratí tzv. momentum a v parlamente ho budú môcť kedykoľvek uzemniť jednoduchou hláškou: „Pán Kotleba, chápem, že ste nervózny z volebnej porážky a z klesajúcich preferencií, ale upokojte sa, prosím.“

Treba však dodať, že ak sa mu podarí svoju funkciu obhájiť a nebodaj získať ešte jeden kraj (napr. Prešovský), najbližšie parlamentné voľby môžu dopadnúť katastrofálne.

Týmto sa však výpočet Kotlebových budúcich problémov nekončí. Jeho popularita je okrem pomaly blednúcej nálepky martýra a nositeľa „zmeny systému“ do veľkej miery naviazaná aj na vývoj v zahraničí – utečenci, či najnovšie terorizmus, takže svoj osud nemá úplne vo svojich rukách.

Navyše, do tohto priestoru sa dnes tlačí toľko politických strán, že kým Kotleba ohlási tlačovú konferenciu k téme „všetci utečenci sú teroristi“, Sulík a Kollár už budú mať pod svojimi statusmi s touto témou niekoľko tisíc lajkov a Fico s Dankom budú vyzbrojovať domobranu. Podobne je to aj s momentálne marginalizovanou témou marginalizovaných rómskych komunít.

Takže ak súčasná vládna koalícia v tejto oblasti vymyslí aj niečo iné ako školské výlety do koncentračných táborov, Kotlebovi už zostane iba vešanie vlajky Ruskej federácie, keď sem prídu Noční jazdci položiť vence k Pamätníku SNP. (sic!)

Chlapci, čo Mariana poznajú

A v neposlednom rade netreba zabúdať ani na vnútornú konkurenciu – nedávno ohlásilo vstup na politickú scénu Slovenské hnutie obrody, čo sú bývalí Kotlebovi kolegovia.

Ich šance na úspech nie sú veľké, no Mariana poznajú lepšie ako ktokoľvek iný a môžu na neho vytiahnuť veci, o ktorých široká verejnosť doteraz nepočula. Alebo sa ho môžu po skončení volebného obdobia trochu demagogicky opýtať, ktorý zo svojich predvolebných sľubov svojim voličom splnil. Ako sa hovorí, kto mečom bojuje, mečom aj zahynie.

Kotlebu však netreba ani podceňovať. Od štátu dostane dokopy viac ako 5 miliónov eur a s takouto sumičkou sa už dá urobiť niekoľko celkom hlučných kampaní.

Aj vďaka konšpiračným webom tu má extrémistická agenda pomerne silné zázemie a Kotleba môže prísť aj s ďalšími podobnými marketingovými nápadmi.

Vládna koalícia si však pri svojom vzniku dala do vienka ako jednu zo svojich hlavných proirít boj proti extrémizmu, takže verme, že rozhodnutie, ktoré urobila ZSSK, nebolo prvé ani posledné.

Pretože naozaj smutné nie sú tie časy, keď sa proti extrémizmu musí bojovať, ale keď sa bojovať prestane.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Komentáre

Teraz najčítanejšie