Denník N

Používate dentálnu niť? Dôkazy, že funguje, zatiaľ nemáme

Foto - AP
Foto – AP

Bežne sa tvrdí, že dentálna niť funguje, lebo odstraňuje povlak zo zubov. Baktérie, ktoré v ňom žijú, môžu narušiť sklovinu zuba, dôjsť môže aj k zápalu ďasien.

S náukami o stravovaní a zdraví je to niekedy ťažké. Ľudia môžu byť zmätení – niekedy im odporúčajú jesť to, potom zase ono, inokedy cvičiť nejaké cviky, potom sa im zase vyhnúť.

Sčasti za to môžu médiá, ktoré svetu nezriedka oznámia nejaký zaručený recept na zdravie, hoci si štúdiu, ktorá ani neprešla recenzným konaním, značne prifarbili nejakou bombastickou správou.

Údajné zistenia výskumu sú viac fantáziou ako skutočnosťou.

Teraz sa veľa hovorí o čistení medzizubných priestorov zubnou niťou. Agentúra AP sa pozrela na súčasný stav poznania a zistila, že nemáme dôkazy, že by zubná niť fungovala a pomáhala nám udržiavať zuby zdravšie.

Zuby, pohroma huby

Na mieste je opatrnosť. Nikto nechce povedať, aby sme teraz prestali dentálnu nit používať. Ide len o to, že podľa súčasných znalostí, ktoré máme k dispozícii, nie je účinnosť dentálnej nite dokázaná. To sa v budúcnosti môže zmeniť.

Podľa Americkej zubnej asociácie používa dentálnu niť každý deň zhruba 40 percent Američanov. Či k nim patríte, alebo nie, ľudí sa obyčajne zmocní pocit previnenia, že pre svoj chrup nerobia dostatočne veľa. O zuby sa starať treba, lebo, ako hovoril jeden z najznámejších Čechov Jára Cimrman, „zuby, (to je) pohroma huby“.

Podľa odporúčaní Americkej zubnej asociácie čistenie dentálnou niťou „pomáha odstrániť úlomky (z jedla) a povlak, ktorý sa zbiera v medzizubných priestoroch, čím znižuje pravdepodobnosť ochorenia ďasien a zubného kazu“.

Účinnosť sa neskúmala

V AP poslali žiadosť o zhodnotenie dôkazov v prospech čistenia zubov dentálnou niťou na americký rezort zdravia a služieb (United States Department of Health and Human Services).

Dostali odpoveď, v ktorej sa píše: „Keď federálna vláda publikovala posledné vydanie smerníc o stravovaní, odporúčanie o používaní dentálnej nite z nich odstránila. Na tento krok zvlášť neupozornila. V liste pre AP vláda uznala, že účinnosť používania dentálnej nite sa nikdy neskúmala tak, ako by bolo treba.“

Bežne sa tvrdí, že dentálna niť funguje, lebo odstraňuje povlak zo zubov. Baktérie, ktoré v ňom žijú, môžu narušiť sklovinu zuba, dôjsť môže aj k zápalu ďasien. Takže dentálna niť účinkuje, však?

Povlak a zubné kazy

V Cochrane – skupina výskumníkov, ktorí robia systematické prehľady dôkazov o hlavných zdravotníckych otázkach – spravili v roku 2011 analýzu 12 štúdií, ktoré sa venovali účinnosti používania dentálnej nite.

Ich záver je nasledujúci: „Z týchto dvanástich štúdií existujú nejaké dôkazy, že používanie dentálnej nite spolu s umývaním zubov znižuje riziko zápalu ďasien. Ale z desiatich štúdií máme iba veľmi málo dôkazov, že používanie dentálnej nite spolu s umývaním zubov je spojené iba s veľmi malým znížením povlaku jeden až tri mesiace po používaní.“

„Žiadna zo štúdií nepreukázala účinnosť používania dentálnej nite spolu s umývaním pri prevencii zubných kazov.“

Jednoznačná odpoveď nie je

Analýza Cochrane uvádza, že iba niekoľko štúdií trvalo viac ako tri mesiace, čo môže byť problém. „Ideálne by mal výskum trvať 12 mesiacov a viac… lebo trvá pomerne dlho, kým sa zubný kaz vyvinie do štádia, že ho dokážeme zachytiť metódami, ktoré dnes máme k dispozícii.“

Takže, aký je záver z toho celého? Skepticizmus je na mieste, ale v tejto veci, rovnako ako v iných otázkach, ktoré sa týkajú verejného zdravia, nie sme zďaleka na konci.

Dostatok dôkazov, aby sme mohli jednoznačne povedať, že používanie dentálnej nite nefunguje, zatiaľ nemáme.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zdravie

Teraz najčítanejšie